Στην αίθουσα διαλέξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, Ιερατική Σύναξη των Εφημερίων της τοπικής Εκκλησίας, κατά την οποία, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και με τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Στεφάνου, παραδόθηκαν στους ιερείς – εφημερίους οι αντίστοιχοι φορητοί υπολογιστές και οι εκτυπωτές από τον Διευθυντή του Ιδρύματος του ΙΠΕ πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη.
Οι εν λόγω υπολογιστές περιέχουν προγράμματα και εφαρμογές που προσαρμόζονται στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών Ναών, μέσα από ένα εγκαταστημένο πληροφοριακό σύστημα που θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα : «Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα με κωδικό MIS 520438» .
Το έργο αυτό αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των ογδόντα εννέα (89) Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικρατείας, καθώς και του απαραιτήτου εξοπλισμού σε 4.000 ΕΝΟΡΙΕΣ [ενοριακοί ψηφιακοί κόμβοι] και σε 106 Μητροπόλεις [μητροπολιτικοί ψηφιακοί κόμβοι], που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα, με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας προς τους πολίτες, αλλά και την λειτουργία τους με την μορφή εκπαιδευτικών ψηφιακών κόμβων για την διαρκή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των κληρικών και λαϊκών στελεχών μας, αλλά και την κατάρτισή τους, στον τομέα της ψηφιοποιήσεως.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Στέφανος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο Β’ για την σημαντική και σπουδαία αυτή προσπάθεια και προσφορά προς την Εκκλησία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει όλοι να συντονισθούμε και να συμβαδίσουμε με τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας για την ανάδειξη του μεγάλου και ουσιαστικού έργου των κληρικών μας μέσα στις ενορίες μας, που αποτελούν τα υγιή κύτταρα του όλου οργανισμού της αγίας μας Εκκλησίας. Μόνον με τους τρόπους αυτούς μπορεί σήμερα να προβάλλεται και να αξιολογείται το πολύπλευρο έργο των κληρικών μας προς τον συνάνθρωπό μας, σε οποιαδήποτε μορφή προσφοράς του μηνύματος του αγίου Ευαγγελίου για την σωτηρία όλων των ανθρώπων.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε, τον Διευθυντή του ΙΠΕ πανοσιολ. π. Θεολόγο Αλεξανδράκη για τον κόπο και την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει στον τομέα ευθύνης του και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Παύλο τον μέχρι πριν Ιεροκήρυκά, που ήταν ο συντονιστής του όλου προ γράμματος εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας, και τον οποίο αντικατέστησε ο αιδεσιμ. π. Δημήτριος Φουντουλάκης.
Ακολούθως ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ουσιαστική συνεργασία και στήριξη του όλου εγχειρήματος, όπως επίσης και τον Θεοφιλέστατο κ. Παύλο και τον π. Δημήτρο για την σημαντική συμβολή τους στο έργο της τοπικής Εκκλησίας, ως συντονιστών του ΙΠΕ. Έπειτα ευχαρίστησε τους ιερείς για την συμμετοχή τους, και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την λειτουργία του κόμβου. Επεσήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται σαν συνέχεια της θεωρητικής καταρτίσεως που έχουν αποκομίσει οι ιερείς όλης της Ελλάδος μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το ΙΠΕ και προσέφεραν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοικήσεως και οργανώσεως της ενορίας με πνεύμα διακονίας, και που με βάση την κείμενη νομοθεσία θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλυτέρου εγχειρήματος που αφορά στον ψηφιακό εγγραμματισμό του ανθρωπίνου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας μας στις βα σικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική κάθε ενορίας και αποτελεί καρπό της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και στην Πολιτεία.