H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνεχίζοντας την επίσκεψή της στην Καβάλα, επισκέφθηκε το Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας. Την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και της απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου.
Ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για την ιδιαίτερη τιμή η κυρία Σακελλαροπούλου είπε τα εξής:
«Ευχαριστώ θερμά για τη μεγάλη τιμή που μου επιφυλάξατε, με το να μου απονείμετε το μετάλλιο Αποστόλου Παύλου της Ιεράς σας Μητροπόλεως στο ίδιο αυτό σημείο όπου βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, η ισαπόστολος Λυδία η Φιλιππησία, στο σημείο όπου άναψε η πρώτη σπίθα της χριστιανικής διδασκαλίας στην Ευρώπη. Ανακαλώ την έκκληση του Μακεδόνα όπως την είδε στο όραμά του ο Απόστολος Παύλος και όπως την καταγράφει στις Πράξεις των Αποστόλων ο συνοδοιπόρος του ευαγγελιστής Λουκάς: «Διαβάς εις Μακεδονίαν, βοήθησον ημίν» – μια έκκληση για πνευματική και ηθική συνδρομή σε μια εποχή παρακμής. Και φέρνω στον νου μου τον Απόστολο Παύλο να κηρύττει τον θείο λόγο και να συγκινεί, πρώτην απ’ όλους, μια γυναίκα «σεβομένη τον Θεόν», μια πορφυρόπωλιν, μια έμπορο πορφύρας από τα Θυάτειρα, που ανακαλύπτει, στο πρόσωπο του Αποστόλου Παύλου, κάτι πολυτιμότερο από την πορφύρα, τον «μαργαρίτη» Ιησού Χριστό.
Ο προσηλυτισμός της Λυδίας στην χριστιανική πίστη σήμανε και την είσοδο του Ευαγγελίου στην Ελλάδα και η πόλη των Φιλίππων την πύλη μέσω της οποίας ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, διευρύνοντας και εκκαθολικεύοντας το περιεχόμενο του ελληνικού ανθρωπισμού. Η ρήση του Αποστόλου Παύλου στην επιστολή του προς τους Γαλάτες «οὐκ ἔνι ᾿Ιουδαῖος οὐδὲ ῞Ελλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ», που προδιαγράφει μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, είναι μια θερμή διακήρυξη της αρχής της ισότητας πάνω στην οποία θεμελιώθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η σημερινή τιμή που μου κάνετε, Σεβασμιώτατε, αποτελεί για μένα μια επιβεβαίωση αυτής της αρχής, η οποία βρίσκει την υπέρτατη έκφρασή της στον μεν θρησκευτικό βίο, στην ευχαριστηριακή σύναξη της Εκκλησίας, στον δε πολιτικό, στη Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ».
Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και ξεναγήθηκε από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη.
Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος την ενημέρωσε για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Φεστιβάλ.
Παρόντες στην τελετή απονομής αλλά και στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κωνσταντίνος Αντωνιάδης και ο Δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης.