Ι.Μ. Χαλκίδος
19 Οκτωβρίου, 2024

Έναρξη ΛΒ’ Δημητρίων: Η Οδηγήτρια της Ξενοφώντος στη Χαλκίδα

Διαδώστε:

Το απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου 2024, Κλήρος και Λαός της Χαλκίδος με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, υποδέχτηκε το θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας Οδηγητρίας από την Ι. Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Αυτή η υποδοχή σηματοδότησε την έναρξη των τριακοστών δεύτερων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ στη Χαλκίδα, των εορταστικών εκδηλώσεως προς τιμήν του προστάτη Αγίου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού της πόλεως, Αγ. Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Συγκεκριμένα η πομπή της υποδοχής εκκίνησε από τον Μητροπολιτικό Ναό και στην πλατεία Ηρώων (Αγ. Νικολάου) έλαβε χώρα η υποδοχή της ιεράς εικόνας, την οποία κόμισαν εκπρόσωποι της Ι. Μονής Ξενοφώντος.

Επί της πλατείας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δέηση, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα και στον συμβολισμό του προσωνυμίου «Οδηγήτρια» και ανέφερε με έμφαση ότι όπως ένας οδηγός κατευθύνει έναν τυφλό προς τη θεραπεία του έτσι και η Θεοτόκος μας καθοδηγεί προς το αληθινό φως τον Υιό της. Επεσήμανε δε ότι η πορεία προς το Φως σημαίνεται από την κοπιώδη προσπάθεια του πιστού να εργάζεται το θέλημα του Θεού στη ζωή του και στο τέλος να απολαμβάνει την παραδείσια κοινωνία με τον Χριστό.

Αντίθετα αν χάσουμε το δρόμο μας η διαδρομή θα είναι εύκολη, όπως και η αμαρτία είναι ευπερίστατη (Εβρ. 12, 1), αλλά το τέλος αυτής της ατραπού μας επιφυλάσσει στενοχώρια και θλίψη αιώνια. Μας χρειάζεται, λοιπόν, με τις πρεσβείες της Θεοτόκου, να βλέπουμε καθαρά και να ελευθερωθούμε από κάθε όγκο, δηλαδή οτιδήποτε μας βαραίνει και μας εμποδίζει να ακολουθήσουμε τον Χριστό.

Αμέσως μετά, η πομπή της υποδοχής κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου, όπου τελέσθηκε ιερά παράκληση προς τη Θεοτόκο.

Μεταξύ των εκκλησιαζομένων παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, Αντιδήμαρχοι, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Φαλίδας, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Γεώργιος Καπράλος, ο Λιμενάρχης Χαλκίδας Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, ο πρώην Βουλευτής και μεγάλος ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός κ.ά.

Καθημερινά, από τις 18 έως τις 28 Οκτωβρίου, θα τελούνται ο Όρθρος στις 7π.μ. και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία. Ο Εσπερινός και στις 6μ.μ. Στις 22 και στις 27 Οκτωβρίου θα τελεσθούν Ιερές Αγρυπνίες στις 8μ.μ.

Στις 3 Νοεμβρίου 2024 θα λάβει χώρα η καταληκτήρια εκδήλωση των ΛΒ΄ Δημητρίων Χαλκίδος. Στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Ευβοίας (Λ. Χαϊνά 93), στις 6μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του τόμου «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ», του κ. Χριστοφόρου Σωφρονίου (Έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος).

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Χρήστος Κουτσαύτης

Διαδώστε: