Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Τριωδίου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος – Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Να επιστρέψουμε στον Θεό, την όντως κανονικότητα μας, την σχέση μας με τον Θεό.
Την πρώτη εόρτια μνήμη του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου, τίμησαν με ιερά αγρυπνία στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021.
Συμπαραστάτες του Σεβασμιωτάτου στο ιερό Θυσιαστήριο ήταν οι Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-Ιεροκήρυκας και Συμεών Ηλιοδρομίτης-Προϊστάμενος της Ενορίας, ενώ το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν με πιστότητα στην βυζαντινή παράδοση ο κ. Κυριάκος Στάντζος-Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και η θυγατέρα του Μαλαματή. Το σύνολο δε των ιερών ακολουθιών μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7fm) και το διαδικτυακό κανάλι της Ενορίας.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι Άγιοι είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει τον προορισμό του ανθρώπου, Αναπαύουν στην καρδιά τους και στα σπλάγχνα τους τον Θεό, διότι ο Θεός ευαρεστείται να κατοικεί μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, όταν εκείνοι Τον εγκαθιστούν εκεί με ελευθερία, πόθο και λαχτάρα, όπως ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, που έδωσε όλη του τη ζωή στον Χριστό, ακολουθώντας σε όλη την ζωή του την κατά Θεόν πτωχεία, βαδίζοντας την στενή και τεθλιμμένη οδό του Μοναχισμού, στην οποία τον κάλεσε ο Χριστός και ο Όσιος ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόσκληση με απόλυτη υπακοή, τέλεια αγάπη και εκκοπή του ιδίου θελήματος υπέρ του θελήματος του Θεού. Χαρίσματα που επέτυχε με μεγάλη άσκηση, κόπο και αγώνα, παλεύοντας με τον διάβολο και συκοφάντη των σωτηρίων αρετών. Ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης μας κληροδότησε την παρακαταθήκη της υπακοής, αφού όλη η ζωή του διδάσκει κάθε πιστό ότι, όποιος θέλει να σωθεί, πρέπει να μάθει να υπακούει και να έχει ταπεινό φρόνημα, στο οποίο επιβλέπει ο Θεός και δίνει στον ταπεινό Χάρη και ευλογία. Όπως και στον ταπεινό Όσιο Εφραίμ, ο οποίος αξιώθηκε να βλέπει όσα, πράγματι, συμβαίνουν στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και του χαρίσματος της πνευματικής καθοδήγησης των ανθρώπων, αλλά και του λίαν εφέτου, να βρίσκεται στη χαρά και τη χορεία των Αγίων.
Τέλος δε, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε το παράδειγμα του Οσίου Εφραίμ να ακολουθήσουμε όλοι οι χριστιανοί, κυρίως δε οι αφιερωμένοι στον Χριστό, διά του Μοναχισμού, αλλά και όλοι, αφού έχουμε ανάγκη από ταπείνωση και υπακοή εξίσου και να αγωνιζόμαστε ολοένα και περισσότερο να αγαπήσουμε τον Θεό.
Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021, του Ασώτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη, επίσης, στην Ενορία Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, όπου και χοροστάτησε στον Όρθρο και εν συνεχεία προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, με συλλειτουργούς τους προαναφερθέντες Κληρικούς και διακονητές του ιερού αναλογίου τον Οικον. Ιωάννη Φαφούτη-δευτερεύοντα Εφημέριο της Ενορίας και τον κ. Κωνσταντίνο Σιάνο-Πρωτοψάλτη της Ενορίας.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος, ανέπτυξε ερμηνευτικά την παραβολή του ασώτου υιού (Λουκάν 15, 11-32) και με απλό πατρικό λόγο ενστάλαξε στις ψυχές των πιστών, οι οποίοι παρακολουθούσαν τα τελούμενα σε ζωντανή αναμετάδοση από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7fm) ή το διαδικτυακό κανάλι της Ενορίας: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία – Κυριακή του Ασώτου τη σημασία της Μετανοίας, που εκκινεί την ευσπλαχνία του Θεού και την ετοιμότητά Του να στέκεται δίπλα στα παιδιά Του, σε εκείνα που απομακρύνονται, σε εκείνα που επιστρέφουν και σε εκείνα τα οποία τυπικά είναι μαζί του χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει την ζεστασιά αυτής, της Θεϊκής, καρδιάς και την θυσιαστική της προς άπαντας προσφορά.
Επεσήμανε δε ότι, η περίοδος, την οποία διανύουμε είναι ευκαιρία να μετανιώνουμε και μας δίνει ο Θεός «σημεία» ότι έχουμε ανάγκη της μετανοίας, μας δίνει σημεία να καταλάβουμε ότι έχουμε απομακρυνθεί και ό,τι υφιστάμεθα το υφιστάμεθα ένεκα των αμαρτιών μας και της απομακρύνσεως μας από το θέλημά Του και τον τρόπο της ζωής, τον οποίο Εκείνος μας δίδαξε και η Αγία Γραφή είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα, όταν ο λαός έφευγε από τον Θεό, είχε να αντιμετωπίσει σημεία και τέρατα, όταν άκουγε τα μηνύματα του Θεού, διά των προφητών Του και μετανοούσε ο λαός, τότε απαλλασσόταν από τα δύσκολα και επικίνδυνα του βίου του.
Συμπληρώνουμε ένα χρόνο από την πανδημία και, παρά τα διαρκώς επιβαλλόμενα μέτρα, λύτρωση δε φαίνεται. Αλλά δεν συνειδητοποιήσαμε ότι, πρέπει να επιστρέψουμε στον Θεό, την όντως κανονικότητα μας, την σχέση μας με τον Θεό. Και όταν επιστρέψουμε στον Θεό, τότε θα βρούμε και την άλλη κανονικότητα μας, αυτή που είχαμε και δεν εκτιμήσαμε, γιατί θελήσαμε να ζήσουμε τα αγαθά του Θεού μακράν του Θεού. Αν το συνειδητοποιήσουμε, τότε θα μπορούμε να λέμε ότι ήμασταν νεκροί και ξαναζήσαμε και χαμένοι και βρεθήκαμε.