Ι.Μ. Χαλκίδος
17 Αυγούστου, 2024

Ο εορτασμός του Αγίου Τιμοθέου Επισκόπου Ευρίπου στη Μητρόπολη Χαλκίδος

Διαδώστε:

Το πρωί της Παρασκευής 16 Αυγούστου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στο  Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιακώβου του «με συγχωρείτε», στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, όπου κόμισε το απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Τιμοθέου Ευρίπου, προκειμένου να εορτασθεί ο Άγιος και να το προσκυνήσουν οι πιστοί.

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τους αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη-ιεροκήρυκα, Συμεών Ηλιοδρομίτη-προϊστάμενο της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, Ευγένιο Τσάλλα-εφημέριο της Ενορίας Αγ. δώδεκα Αποστόλων Ν. Αρτάκης, τον ιερομόν. Χρύσανθο Χριστοφή-εφημέριο του Ι. Παρεκκλησίου.

 

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν ο κ. Γεώργιος Καραγκούνης-πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος και Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και ο πρεσβ. Πέτρος Βλάχος-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Τρύφωνος Ν. Λαμψάκου.

 

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Τιμοθέου, ο οποίος είχε μεγάλη ευλάβεια στο πρόσωπο της Παναγίας, για την Οποία ανέγειρε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Πεντέλη, όπου και ο ίδιος ασκήτεψε. Έπειτα, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το βίο του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, που συνεορτάζει επί τη σήμερον. Ο Άγιος Ιωσήφ, θαυματουργικώ τω τρόπω, είχε ενημερωθεί για την ημέρα του θανάτου του και την καρτερούσε με ανυπομονησία. Η ζωή, οι θυσίες, οι αγώνες, αλλά και το τέλος των Αγίων μας αποδεικνύουν το μεγαλείο που μας επιφυλάσσει ο Κύριός μας στη βασιλεία Του και εμείς, ως ζηλωτές της βασιλείας του Θεού, καλούμαστε να αγωνισθούμε να μιμηθούμε τους Αγίους ως κληρονόμους του παραδείσου.

 

Διαδώστε: