Ι.Μ. Χαλκίδος
24 Αυγούστου, 2024

Πάνδημος εορτασμός της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Αρτάκη

Διαδώστε:

Εκατοντάδες πιστών χριστιανών συνέρρευσαν στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης κατά το διήμερο της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 22-23 Αυγούστου.

Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τους αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη-ιεροκήρυκα, Σεραφείμ Σπέη-πρωθιερέα του πανηγυρίζοντος Προσκυνηματικού Ι. Ναού και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ι. Προσκυνήματος, Στέφανο Καραμούζη-προϊστάμενο του Ενοριακού Ι. Ναού δώδεκα Αποστόλων Ν. Αρτάκης, Μεθόδιο Φουντούλη-εφημέριο του πανηγυρίζοντος Προσκυνηματικού Ι. Ναού και υπεύθυνο του ΚΕ.Σ.Ο της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ευγένιο Τσάλλα-εφημέριο του Ενοριακού Ι. Ναού δώδεκα Αποστόλων Ν. Αρτάκης, τον πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Δανέλη-εφημέριο του Ενοριακού Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Ψαχνών και Αρχιερατικό Επίτροπο Μεσσαπίων, τους οικον. Ιωάννη Φαφούτη-εφημέριο της Ενορίας Αγ. Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, Ιωάννη Κετσετζή-εφημέριο της Ενορίας τιμίου Προδρόμου Καθενών, Φώτιο Πάσχο-εφημέριο της Ενορίας Αγ. Σπυρίδωνος Τριάδας, τον πρεσβ. Ιάκωβο Κετσετζή-εφημέριο της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνω Στενής και τον αρχιδιάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χειροθέτησε Αναγνώστη τον μαθητή Λυκείου κ. Γεώργιο Τσαρούχα. Στον λόγο του κατά την χειροθεσία, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε την σημασία της διακονίας μέσα στην Εκκλησία και τη θέση του Αναγνώστη. Επαίνεσε την οικογένεια του νέο Αναγνώστη, για την ανατροφή προς τα τέκνα τους αφού ήταν παρόντες οι γονείς, τα αδέρφια, οι παππούδες και ο ανάδοχος του Γεωργίου.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η μεγαλοπρεπής λιτανεία, κατά τη διάρκεια της οποίας, στον λιμένα της πόλεως, τελέσθηκε δέηση και η πανηγυρική ομιλία του Σεβασμιωτάτου, κατά οποία εξήγησε την σημασία και την αξία της λιτανεύσεως της θαυματουργού εικόνος και των ιερών λειψάνων και τη συμβολή των Αρτακινών προσφύγων στη μεταφορά της θαυματουργού θεομητορικής εικόνος.

Μεταξύ των εκατοντάδων πιστών, που συμμετείχαν στον Εσπερινό και τη λιτανεία, ήταν και οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Συμεών Κεδίκογλου, κ. Αικατερίνα Καζάνη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός με Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, η Δήμαρχος Χαλκιδέων με Αντιδημάρχους, Δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, ο Διευθυντής της Αστυνομικής διευθύνσεως Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος Πλοίαρχος κ. Κωνσσταντίνος Φλουρής και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Κατά την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως της Φανερωμένης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τους αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη-Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Σεραφείμ Σπέη, Στέφανο Καραμούζη, Μεθόδιο Φουντούλη, Ευγένιο Τσάλλα και τον αρχιδιάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, ο οποίος περιέγραψε την Θεοτόκο, ως εργάτρια της κενώσεως του Θεού υπέρ της σωτηρίας των ανθρώπων.

Ιδιαιτέρως συγκινητική, κατά την εφετινή πανήγυρη, ήταν η πληθωρική προσέλευση και συμμετοχή των χριστιανών στα τελούμενα, την οποία επεσήμανε χαίρων, λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος και ευχήθηκε πατρικά προς ένα έκαστο των προσκυνητών της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ συνεχάρη και ευχαρίστησε όσους κοπίασαν για την άρτια προετοιμασία και αγαθή έκβαση της ιεράς πανηγύρεως.

       

Φωτογραφίες: Ελευθέριος Κοκκάλας

Διαδώστε: