Χθες, 4 Φεβρουαρίου, η εκκλησία μας τίμησε έναν μεγάλο πατέρα της, τον Άγιο Ισίδωρο τον Πηλουσιώτη, και ο π. Ελευθέριος Χρυσοχόου έφερε στη θύμησή του τον αγαπημένο του μακαριστό Επίσκοπο Τράλλεων κυρό Ισίδωρο Κρικρή.
«Η σκέψη μας (και) την ημέρα αυτή τρέχει κοντά σε έναν κληρικό που όλοι, και ιδιαιτέρως εμείς οι Πάτμιοι, αγαπήσαμε. Τον μακαριστό Επίσκοπο Τράλλεων κυρό Ισίδωρο τον Κρικρή (1938-2007).
Μνημονεύουμε του ονόματός του πάντοτε! Τον ευχαριστούμε για όσα προσέφερε στην Μονή και το νησί μας! Θυμόμαστε πάντοτε την προς όλους αγάπη του… Να έχουμε όλοι την ευχή του!», έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook την χθεσινή ημέρα.
(Στην φωτογραφία ο μακαριστός Τράλλεων, ο τότε Μητροπολίτης Σεβαστείας, και νυν Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος κι ο π. Ελευθέριος Χρυσοχόου, στην Πάτμο, στις 29.7.1991)
Ο Επίσκοπος Τράλλεων Ισίδωρος εκοιμήθη σε ηλικία 69 ετών από ανακοπή καρδιάς. Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κρικρής είχε γεννηθεί στην Πάτμο στις 14 Οκτωβρίου 1938. Το 1957 εκάρη μοναχός. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1959 με το όνομα Γερμανός, και Πρεσβύτερος το 1962. Το 1975 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου από το 1975 μέχρι το 1997 σε τρεις περιόδους. Στις 7 Ιανουαρίου 1990 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Τράλλεων. Εφησύχαζε από το 1997 λειτουργώντας τόσο στην Πάτμο όσο και σε μεγάλες Ενορίες σ΄ όλη την Ελλάδα, γενόμενος δέκτης αγάπης και θαυμασμού.
Όπως έγραψε ο αείμνηστος φίλος του, συγγραφέας Ι.Μ.Χατζηφώτης: «Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν ταυτισθεί και έχουν εκφράσει έναν τόπο όσο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τράλλεων Ισίδωρος την Πάτμο και την περίφημη Μονή της. Άλλωστε είναι εκείνος, του οποίου το όνομα συνδέθηκε με την ακμή, ανάπτυξη, κοινοβιοποίηση και βέβαια αξιοποίηση της ιστορίας, της παράδοσης και των πνευματικών και καλλιτεχνικών θησαυρών της στο έπαρκο».
Κατά τον Προηγούμενο Αμφιλόχιο Καμίτση, «αναδείχτηκε άξιον τέκνον της τροφού Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κατά τας επετείους, της 900ετηρίδος της Μεγάλης Μονής ημών και της 1900ετηρίδος από της εν τη νήσω Πάτμω Αποκαλύψεως του Ιησού Χριστού δια του δούλου αυτού Ιωάννου, σταθμός ορόσημον εις την κατά Ανατολάς Ορθόδοξον Εκκλησίας».
Ένα δε από τα πνευματικά του παιδιά ο Αρχιμ. Αλέξιος Μπουρλής μας υπενθυμίζει πως «γνώστης άριστος της εκκλησιαστικής παιδείας και γραμματολογίας μας χάρισε σπουδαία κείμενα του προφορικού αλλά κυρίως του γραπτού λόγου». Τελευταία κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Αντίδωρο» , όπου δημοσιεύονται επιστολές που αντηλλάγησαν με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικόν Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο συνδέονταν εδώ και πολλά χρόνια με μια βαθύτατη φιλία και αλληλοεκτίμηση.
Όσοι τον γνώριζαν, έλεγαν ότι από το λεξιλόγιό του εξέλειπε το πρώτο πρόσωπο της προσωπικής αντωνυμίας, δηλ. το «εγώ».