Επικείμενης της κατανυκτικής περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Τυρινής, στις 10 του μηνός Μαρτίου ε.ε., στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ανεγνώσθη Μήνυμα του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, όπου ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, γράφει·
«…Ο Χριστός, μέσα από την διήγηση των τριών παραβολών του Τριωδίου, επιδιώκει να διαλύσει οιουδήποτε εφησυχασμό στην πνευματική ζωή. Το ότι είμεθα άνθρωποι της Εκκλησίας, ότι κάνουμε καλές πράξεις και ελεημοσύνες, όλα αυτά μπορεί στα μάτια του Θεού να μην σημαίνουν απολύτως τίποτα. Τόσο ο μεγάλαυχος φαρισαίος, όσο και ο μεγάλος αδελφός της παραβολής του ασώτου, όπως φαίνεται, ήταν τυπικά και εξωτερικά άνθρωποι θα λέγαμε του Νόμου. Παρά ταύτα δεν ἦταν ουσιαστικά άνθρωποι του Θεού. Αυτό μπορεί να συμβεί με όλους μας. Εάν η χριστιανική μας ζωή δεν μας οδηγεί στην μετάνοια και στην ταπείνωση τότε, παρά τις φαινομενικά καλές μας πράξεις, δεν θα δικαιωθούμε από το Θεό και εμείς αποκλειστικά βέβαια θα είμεθα υπεύθυνοι γι’ αυτό. Ο Χριστός μέσα στο Ευαγγέλιο επανειλημμένα μας ομιλεί για το κακό πού προξενεί ο εγωισμός και η έπαρσις. Είναι τόσο μεγάλο πού αποκλείει κάθε δυνατότητα και πιθανότητα σωτηρίας. Αντίθετα η ωφέλεια πού επιφέρει η εν Χριστώ μετάνοια και η ταπείνωση στην ψυχή του ανθρώπου είναι τόσο μεγάλη και μόνο αυτές ανοίγουν διάπλατα την πόρτα της Βασιλείας των Ουρανών. Επομένως η όλη μας πνευματική πορεία θα πρέπει να στοχεύει στις τρεις κορυφαίες αυτές αρετές, την μετάνοια, την ταπείνωση και βέβαια την αγάπη. Η μετάνοια οδηγεί στην ταπείνωση και η ταπείνωση οδηγεί στην αγάπη προς το Θεό, η οποία στην καθημερινότητα μεταποιείται και βιώνεται ως αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, που με τη Χάρη του Θεού, αρχόμεθα από της αύριον, με τον ασκητικό της χαρακτήρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πνευματικό στάδιο καλλιέργειας αυτών των αρετών. Η πρόκληση της αιώνιου ζωής είναι τόσο μεγάλη, ώστε αξίζει να καταβάλει κανείς κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να την κατακτήσει. Ο αγών μπορεί να φαίνεται σκληρός αλλά είναι σωτήριος. Απαλλασσόμενος ο άνθρωπος από το βαρύ φορτίο του εγωισμού και της έπαρσης, προχωρά σταθερά και ανοδικά προς το Θεό. Ο υγιής πνευματικά άνθρωπος, μέσα από την φιλανθρωπία, την νηστεία, την προσευχή, την συμμετοχή στην Θεία Κοινωνία δεν εγκλωβίζεται σε μία νοσηρή εγωιστική αυτοκαταξίωση αλλά ανοίγεται ολοένα και περισσότερο στην βίωση της αγάπης και της ευσπλαχνίας του Θεού. Όταν ξεκολλήσουμε από τον εγωιστή εαυτό μας, τότε είναι εύκολο να πέσουμε στην αγκαλιά του Θεού. Αυτό έκανε ο άσωτος και ο τελώνης της παραβολής, η πόρνη του Ευαγγελίου, ο ευγνώμων ληστής· αυτό ας κάνουμε και εμείς».
Ο Σεβασμιώτατος, το πρωί της Κυριακής της Τυρινής, λειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου Βατάτζη στο Διδυμότειχο, επί τη μνήμη της αγίας Θεοδώρας, της Βασίλισσας της Άρτας, απότμημα του ιερού λειψάνου της οποίας φυλάσσεται εκεί, δεδομένου ότι η οικογένεια της αγίας, όπως και του αγίου Ιωάννου Βατάτζη, είχαν κοινή την καταγωγή από το Διδυμότειχο.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, όπου κατά παράδοση αναγιγνώσκεται η Συγχωρητική ευχή και απαξάπαντες, κλήρος και λαός, αλληλοσυγχωρούνται. Αντί κηρύγματος ανεγνώσθη ο Κατηχητήριος Λόγος της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. Βαρθολομαίου. Προ του πέρατος της την ιεράς ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Πνευματικό τον Πρωτοπρ. Γεώργιο Κονταξάκη, εφημέριο της ενορίας Ισαακίου και Καθηγητή στη Μέση Εκπαίδευση.
Το απόγευμα της προηγουμένης, Σάββατο της Τυρινής, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ορεστιάδος, στα πλαίσια του πνεύματος των ημερών, με πρωτοβουλία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου πραγματοποιήθηκε Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής, κατά την οποία ο Σύλλογος αδελφοποιήθηκε με τον ομόλογο Ιεροψαλτικό Σύλλογο της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου. Στη Συναυλία ύμνους του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής απέδωσαν η Χορωδία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Βασιλείου Παπαμιχαήλ, η Νεανική χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Μαργαρίτη Αστεριάδη και η Χορωδία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Παντελεήμονος Ζαφείρη.