«Ολόκληρη η ζωή του τιμωμένου σήμερα αγίου Παντελεήμονος, μέχρι το μαρτυρικό του τέλος, αποτελεί ένα ζωντανό κήρυγμα ακούραστης ιατρικής φροντίδας για τους συγχρόνους του, συνδυασμένης με απόλυτη ανιδιοτέλεια και περιφρόνηση κάθε αμοιβής για τις υπηρεσίες του… Πολλές φορές, η Εκκλησία αποκαλείται «ιατρείο ψυχών». Η Κεφαλή της όμως υπήρξε και ιατρός σωμάτων. Τα θαύματά Του δεν απετέλεσαν εργαλεία εντυπωσιασμού και προσέλκυσης πιστών. Άλλωστε, τα θαύματα του Χριστού συνοδεύονταν πάντα από την προτροπή προς του Μαθητές Του να μην τα αποκαλύψουν. Για Εκείνον, το θαύμα είναι μια αποκατάσταση στην φυσική κατάσταση του ανθρώπου, μια αποκάλυψη της αρχέγονης ελευθερίας μας από τη φθορά και τον θάνατο. Με την ίαση που προσφέρει ο Κύριος, υπενθυμίζει πως δεν πλαστήκαμε θνητοί, αλλά αθάνατοι. Και το φάρμακο αθανασίας ψυχής και σώματος είναι η αγάπη…», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, κηρύττων τον θείο λόγο, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελακίων – Ορεστιάδος, όπου και ιερούργησε ανήμερα της εορτής, παρουσία του Βουλευτού Έβρου Σταύρου Κελέτση και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.
Αφ’ εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ψαθάδων, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, του Διοικητού της 50ής Ταξιαρχίας Ταξιάρχου Παναγιώτη Καβιδόπουλου και ικανού εκκλησιάσματος.
Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας, το απόγευμα του Σαββάτου της 27ης Ιουλίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος προέστη του Μεθέορτου Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους, παρουσία του απερχόμενου Δημάρχου Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη, στον επίσης πανηγυρίζοντα μεταβυζαντινό (18ος αι.) Ναό Αγίου Παντελεήμονος στο Παλιούρι, του τέως Δήμου Μεταξάδων.
ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: