Η μνήμη του Οσιομάρτυρος Αγίου Ιακώβου του νέου και των μαθητών του, Ιακώβου του Διακόνου και Διονυσίου του μοναχού, τιμήθηκε κατά τα ειωθότα, την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, δίπλα στα υπόσκαφα σπήλαια, όπου φυλακίσθηκαν οι άγιοι από τον Σουλτάνο Σελήμ τον Α (1470-1520).
Ο Οσιομάρτυρας Άγιος Ιάκωβος και οι μαθητές του βασανίσθησαν και μαρτύρησαν στις φυλακές του Διδυμοτείχου και τελειώθησαν στην Αδριανούπολη, την 1η Νοεμβρίου του 1519.
Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος στην ομιλία του με αφορμή τη ζωή και το μαρτύριο του Οσιομάρτυρος αγίου Ιακώβου του νέου, μεταξύ άλλων, τόνισε:
ʺΟ Άγιος, αφού αρνήθηκε τα εγκόσμια και μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, κατά προτροπή του Πατριάρχου αγίου Νήφωνος του Β!, εγκαταβίωσε στο Άγ. Όρος, όπου περί αυτόν δημιουργήθηκε συνοδεία μαθητών. Μετά από πολυετή άσκηση στο Αγιώνυμο Όρος εξήλθε στον κόσμο ευαγγελιζόμενος τον λόγο του Θεού. Την εποχή εκείνη της τουρκοκρατίας και των βίαιων εξισλαμισμών η παρουσία και η διδασκαλία του οσίου στήριξε τους υπόδουλους στην πατρώα πίστη τους, ενδυνάμωσε τους δεσμούς τους με την Εκκλησία και αφύπνισε την εθνική τους συνείδηση, καθώς το σκοτάδι της σκλαβιάς είχε βαρύνει τις ψυχές τους.
Αξιώθηκε δε αυτός και οι μαθητές του να επισφραγίσουν τον επίγειο αγώνα της «ἐν Χριστῷ» μαρτυρίας τους με το μαρτύριο του αίματός τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τιμώμενος σήμερα Οσιομάρτυς Ἰάκωβος ο νέος ήταν πρόδρομος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που έδρασε μετά από δυόμισυ περίπου αιώνες. Η Εκκλησία τον τιμά ως πρότυπο ισαγγέλου πολιτείας, εθνικό και θρησκευτικό ιεραπόστολο και μάρτυρα. Σεμνύνεται, λοιπόν, η πόλις του Διδυμοτείχου, διότι το μαρτυρικό αίμα των οσιάθλων και καλλινίκων αγίων πότισε αυτόν τον τόπο και το δένδρο της πίστεως, που φύτρωσε, μεγάλωσε και καρποφόρησεʺ.
Η μνήμη του Οσιομάρτυρος Ιακώβου του νέου στο Διδυμότειχο καθιερώθηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρό Κωνσταντίνο (1957-1974), ο οποίος μερίμνησε για την συγγραφή ασματικής ακολουθίας από τον Άγιο Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη τον υμνογράφο, την οποία και εξέδωσε, και για την κατάθεση αποτμήματος λειψάνων των οσιομαρτύρων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Διδυμοτείχου, τα οποία έχουν την δυνατότητα να προσκυνούν οι εκκλησιαζόμενοι καθημερινά.
Στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμ. Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Κων. Καραμανίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και ανθρωπιστικών σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ελλογιμώτατος Καθηγητής Εμμ. Βαρβούνης, ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Κων. Χολέβας και αντιπροσωπεία σπουδαστών της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου υπό την Διοικητή της Σχολής Αστυνόμο Α! Αναστ. Πουρναρά.