Ι.Μ. Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου
20 Σεπτεμβρίου, 2020

“Η υγεία της ψυχής είναι προϋπόθεση και για την υγεία του σώματος”

Διαδώστε:

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Μάνης Διδυμοτείχου ιερούργησε σήμερα, Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 20 του μηνός Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ο οποίος ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, μίλησε επί του ευαγγελικού χωρίου «τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδίση τον κόσμο όλον και ζημιωθή την ψυχήν αυτού;».

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων σημείωσε:  «Ο άνθρωπος πάντοτε ζητούσε το καλύτερο για τη ζωή του. Σήμερα, λοιπόν, ο Κύριος μας υποδεικνύει ποιο είναι το πραγματικό μας συμφέρον και ποιά είναι η πιο ση­μαντική προτεραιότητα στη ζωή. Το πιο πολύτιμο πράγμα που υπάρχει στον κόσμο δεν χρειάζεται να σκάψουμε στα έγκατα της γης για να το βρούμε. Δεν χρειάζεται να ληστέψουμε τράπεζες ή να κάνουμε άλλες παράνομες πράξεις, για να το αποκτήσουμε. Δεν χρειάζεται να κάνουμε συμβιβασμούς και διάφορες αναξιοπρέπειες για να το απολαύσουμε. Το έχουμε ήδη. Μας το χάρισε ο ίδιος ο Θεός την ώρα που μας δημιουργούσε. Είναι το κομμάτι του Θεού που έχουμε μέσα μας, το οποίο γεννιέται τη στιγμή που γεννιόμαστε αλλά δεν πεθαίνει ποτέ. Είναι αυτό που ονομάζουμε ψυχή…

Τί γαρ ωφελήσει άνθρωπον εὰν κερδίση τον κόσμον όλον, και ζημιωθή την ψυχήν αυτού;» Για να κατανοήσουμε την αξία της ψυχής για τον άνθρωπο θα πρέπει να πούμε ότι η ψυχή είναι το άυλο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Είναι αυτό που δε φαίνεται, και όμως υπάρχει! Το ότι υπάρχει η ψυχή το καταλαβαίνουμε από τις ενέργειες της. Αν θέλαμε να μιλήσουμε για την ουσία της, δε θα τα καταφέρναμε, διότι η ψυχή δεν έχει χημική σύνθεση, δεν έχει διαστάσεις, δεν έχει τις ιδιότητες της υλικής μας υπο­στάσεως, που έχει το σώμα. Η ψυχή, όμως, φιλοξενεί τη λογική, τα αισθήματα και πάνω απ’ όλα έχει αφάνταστη δύναμη. Ψυχή ενδεχομένως έχουν και άλλα δημιουργήματα του Θεού. Κανένα, όμως, από τα άλλα πλάσματα δεν διαθέτει τη σύνθεση της ανθρώπινης ψυχής. Μόνον ο άνθρωπος μπορεί να έχει αισθήματα και να τα συνδυάζει με τη λογική του. Μόνον ο άνθρωπος έχει μέσα του αυτή τη φωτιά που ονομάζεται βούληση τη δύναμη δηλαδή να βάζει στόχους και να τους επιτυγχάνει.

Η ψυχή μας, όμως, είναι πολύτιμη όχι μόνο επειδή διαθέτει το συναίσθημα και τη θέληση. Η ψυχή μας είναι πολύτιμη, διότι κυρίως είναι η εικόνα του Θεού, μέσα μας με τα χαρίσματά Του. Τα χαρίσματα της ανθρώπινης ψυχής, που καθρεπτίζουν το Θεό μέσα μας είναι το χάρισμα της δημιουργίας, το χάρισμα της ελευθερίας και το χάρισμα της αγά­πης. Καθετί που δημιουργεί ο άνθρωπος πρώτα σχεδιάζεται μέσα στην ψυχή του. Συνεργάζονται οι τρεις δυνάμεις της ψυχής, δηλαδή το συναίσθημα, η λογική και η θέληση και επιτυγχάνεται η δημιουργία».

Και κατέληξε: «Η ψυχή τού ανθρώπου είναι πολύτιμη, διότι εκεί βρίσκε­ται η ουσία και το νόημα της ζωής. Η ψυχή κρατάει το σώμα ζωντανό. Ένα άψυχο σώμα είναι ένα νεκρό σώμα. Η υγεία της ψυχής είναι η βασικότερη προϋπόθεση και για την υγεία του σώματος. Ο σύγχρονος άνθρωπος απώλεσε την αξία της ψυχής του και την ξεπουλάει για φτηνά και εφήμερα ανταλλάγματα. Ας φωτίζουμε την ψυχή μας, λοιπόν, με την προσευχή, ας την καθαρίζουμε με τη μετάνοια και την εξομολόγηση, ας την τρέφουμε με τα μυστήρια της Εκκλησίας, ας τη γυμνάζουμε με την αρετή και την αγάπη και ας χαιρόμεθα την καλή της κατάσταση και τον εξαγιασμό της, που είναι το δώρο και η ανταπόδοση του Θεού στην κάθε μας κίνηση προς την δική Του αγάπη».

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, την οποία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Ιωάννης Βασιλάκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μάνης Δημήτριος Γκιντίδης, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον δραστήριο εφημέριο της ενορίας Αρχιμ. Μύρωνα Δεληγιαννίδη και τους πιστούς, οι οποίοι φιλότιμα συνδράμουν στο έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του μεταβυζαντινού Ναού του παραδοσιακού χωριού τους.

Η Μάνη Διδυμοτείχου ευρισκόμενη στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, επί Τουρκοκρατίας ήταν έδρα Καδή (Δικαστή), εξ’ ου και τουρκιστί Καδήκιοϊ, και είναι ένα από τα 13 χωριά των Μάρηδων, ομάδας γηγενών Θρακών με δική τους ενδυμασία και γλωσσικό ιδίωμα.

 

Διαδώστε: