Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 14 Ιουνίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σάκκο Ορεστιάδος.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ερμηνεύοντας το ευαγγελικό ανάγνωσμα σημείωσε:
“…Με την σημερινή εορτή των Αγίων Πάντων η Εκκλησία «τιμά τους προλάβοντας και προτρέπει τους παρόντας» για μίμηση των αγίων. Οι άγιοι είναι αυτοί που οδηγούν και εμπνέουν με το παράδειγμά τους στον δρόμο της θεώσεως και μαρτυρούν για την παρουσία του Χριστού μέσα στον κόσμο. Οι Άγιοι της Εκκλησίας, ως μιμητές του Χριστού, υπάρχουν ως πρότυπα και δεν προβάλλουν κάτι το δικό τους, αλλά και αν τυχόν έχουν το αφανίζουν, για να φανερωθεί μέσα τους ο Χριστός. Οι Άγιοι ζούν στον κόσμο για τον Θεό και διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους σύμφωνα με το θέλημα Εκείνου· «’Αγιοι, γίνεσθε ότι Εγώ Άγιος ειμί».
Η ζωή του ανθρώπου και ιδιαίτερα του Χριστιανού, δεν μπορεί να είναι μία δουλική αντιγραφή αλλά μία προσωπική δημιουργία. Μιμούμενοι και ακολουθούντες τους Αγίους βρίσκουμε «το ίδιον μέγεθος». Επανερχόμεθα, δηλαδή, στην «κατά φύσιν» ζωή, διασώζουμε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτοότητά μας, στοιχεία που μας διαφοροποιούν πνευματικά και πολιτιστικά μέσα στην οικογένεια των εθνών.
Η εορτή κάθε αγίου της Εκκλησίας μας προσφέρει ένα επικαιρο μήνυμα, επειδή προέρχεται από τον Χριστό, ο οποίος είναι ο Αυτός «χθες και σηήμερον και εις τους αιώνας» (Εβρ. 13. 8). Γι’αυτό και με τη φράση «πάλιν και πολλάκις» του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, μυσταγωγείται η πνευματική προκοπή των μελών της Εκκλησίας και η ανάδειξη και προβολή των αγίων της. Μέσα από την μνήμη του εκάστοτε τιμωμένου αγίου αποδεικνυύεται πόσο θαυμαστός είναι ο Θεός, όταν «εγείρη από γης πτωχόν και από κοπρίας ανυψοί πένητα» και ότι «ούκ εστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία». Κέντρο, λοιπόν, της ζωής των αγίων και της μνήμης τους ειναι ο «φανερωθείς εν σαρκί Θεός» και αυτοί μαρτυρούν ότι ο Χριστος δεν ειναι κάποιο πρόσωπο του παρελθόντος αλλά «ο ων και ο ην και ο ερχόμενος, ο παντοκράτωρ». Οι Άγιοι αναδύονται σαν «του ποταμού τα ορμήματα», διασχίζουν τους αιώνες, δροσίζουν, ποτίζουν και ξεδιψούν τον λαό του Θεού και ευφραίνουν γη και ουρανό. Εορτή αγίων και τιμή προς τους αγίους σημαίνει μίμηση αγίων, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο «μνήμη αγίου μίμησις αγίου». Μίμηση των αγίων δεν σημαίνει απλώς επιστροφή στο ιστορικό παρελθον της παρουσίας εκείνων ούτε μεταφορά τους ως κειμηλίων στο παρον και στο μελλον αλλά αποδοχή της παρουσίας τους ως μελων του ενιαίου Σωματος του Χριστού και απομακρυνση από την πολυτροπη αμαρτία. Οι χριστιανικες εορτες με την ευκαιρία της μνήμης των αγίων είναι οι γέφυρες που μας συνδεουν με το χθες της πνευματικης ζωής και μας οδηγούν στο λυτρωτικό και μακαριο αυριο.
Η σημερινή εορτή «παντων των Αγίων», αδελφοί, ας γινει αφετηρία πνευματικού ανεφοδιασμού και ηρωικων αποφασεων. Ας προσευχηθούμε θερμά να αναδειχθούμε και εμείς, με τις ικεσίες τους, μιμητες τους «κατά τον καλεσαντα ημας αγιον» και να γίνουμε «τελειοι ωσπερ ο πατηρ ημων ο εν τοις ουρανοίς», διότι μονον τότε δοξάζεται το ονομα του Θεού στη γη από τους ανθρωπους και μεταβαλλονται οι εορτες των αγίων από ευκαιρία κοινωνικής επικοινωνίας σε φαρους, που θα φωτιζουν τον δρόμο της κατά Χάριν θεώσεώς μας”.
Με την ευκαιρία της επισκέψεώς του στην μικρή αλλά δραστήρια ενορία του Σάκκου, ο Σεβασμιώτατος, προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας εξήρε την ευλάβεια των κατοίκων και την φιλοτιμία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν το ανακαινιστικό έργο του Ναού. Και τόνισε ότι για την ενορία αυτή αποτελεί πολύτιμο θησαυρό το αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Αρβανίτισσας, η οποία διαχρονικά προστάτεψε και προστατεύει τους Αρβανίτες της περιοχής, που έχουν εγκατασταθεί μετά την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, σε χωριά της επαρχίας Ορεστιάδος, όπως ο Σάκκος, η Κλεισσώ και το Χειμώνιο.