07/08/2020 07/08/2020 Για τους λιγοστούς κατοίκους (κάτω των 100) των Μαρασίων, στη συμβολή του ποταμού Άρδα με τον Έβρο, απέναντι από την Αδριανούπολη, και για τους μόλις πέντε (5) τον αριθμό εναπομείναντες χριστιανούς του Μεγάλου Δερείου, (ενός από τα πομακοχώρια του Σουφλίου) που ζουν ανάμεσα σε μια συντριπτική πλειονότητα μουσουλμάνων, η εορτή της Μεταμορφώσεως, κατά την οποία...
07 Αυγούστου, 2020 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2020 - 19:04

Για τους λιγοστούς εναπομείναντες ακρίτες χριστιανούς

Διαδώστε:
Για τους λιγοστούς εναπομείναντες ακρίτες χριστιανούς

Για τους λιγοστούς κατοίκους (κάτω των 100) των Μαρασίων, στη συμβολή του ποταμού Άρδα με τον Έβρο, απέναντι από την Αδριανούπολη, και για τους μόλις πέντε (5) τον αριθμό εναπομείναντες χριστιανούς του Μεγάλου Δερείου, (ενός από τα πομακοχώρια του Σουφλίου) που ζουν ανάμεσα σε μια συντριπτική πλειονότητα μουσουλμάνων, η εορτή της Μεταμορφώσεως, κατά την οποία πανηγυρίζουν οι Ενοριακοί Ναοί Μαρασίων και Μεγάλου Δερείου, είναι ημέρα ευφρόσυνη, γιατί υποδέχονται μαζί με τον Επίσκοπό τους προσκυνητές και πιστούς από τα γειτονικά χωριά και τις πόλεις και τους δίδεται η ευκαιρία για επικοινωνία, ώσμωση και ανταλλαγή ευχών.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρασίων, του τέως Δήμου Τριγώνου, παρουσία του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Στρατηγού Ιωάννου Βασιλάκη, του Αντιδημάρχου Τριγώνου Πέτρου Αργυριάδη, του Προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος Γεωργίου Καραμπατζάκη και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Ο Σεβασμιώτατος προσεγγίζοντας το νόημα της εορτής, μεταξύ άλλων, σημείωσε· «Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποτελεί μια από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αναφέρεται σε ένα γεγονός της ζωής του Ιησού Χριστού, που συνέβη λίγο προ του Πάθους και της Αναστάσεώς Του. Το εορταζόμενο γεγονός θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η σύνοψη ολόκληρης της Ιστορίας της Σωτηρίας του ανθρώπου…

»Η σπουδαιότητα της εορτής έγκειται πρωτίστως στην γενομένη αποκάλυψη – θεοφανεία της Αγίας Τριάδος, όπου ο Πατήρ μαρτυρεί περί του Υιού ότι «ούτος εστίν ο Υιός Του ο αγαπητός» με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, που εν είδει νεφέλης περιβάλλει τον Μεταμορφούμενο Κύριο και τους Προφήτες. Δεύτερον, διαβεβαιώνει τους μαθητές του Χριστού για την θεότητά Του, ώστε να μην πτοηθούν και να μην σκανδαλισθούν με όσα θα συμβούν μετά από σαράντα ημέρες στο Γολγοθά, αλλά εκ προοιμίου να γνωρίζουν ποιος είναι ο Διδάσκαλός τους. Τρίτον και σπουδαιότερον, διότι Μεταμορφούμενος ο Κύριος προσδιορίζει την πορεία της σωτηρίας του ανθρώπου προς την θέωση. Μια πορεία που εκκινεί από την παραμόρφωση, που υπέστη η προσωπικότητα του ανθρώπου με την πτώση και το προπατορικό αμάρτημα, συνεχίζεται με τον αγώνα συμμόρφωσης του πιστού προς τις εντολές του Θεού για κάθαρση και ολοκληρώνεται με την εν Χριστώ μεταμόρφωσή του, που είναι ο τελικός προορισμός του χριστιανού προς την θέωση και την Βασιλεία του Θεού…

»Η αγάπη του Θεού αξίωσε τον Μωυσή να δει στο όρος Σινά την δόξα Του ως έκφραση της θείας ευσπλαχνίας. Η ίδια αγάπη θα αξιώσει όλους τους γνήσιους και αγωνιστές μαθητές του Κυρίου, που συμμορφώθηκαν στις εντολές Του, να απολαύσουν την δόξα του Θεού κατά τη δική τους ετοιμότητα…»

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μεγάλου Δερείου με τη συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας Αρχιμ. Θεοκλήτου Μπόλκα, του Καθηγουμένου της Μονής Δαδιάς Αρχιμ. Ελπιδοφόρου Λημναίου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Ορφέως Αρχιμ. Θεοφίλου Βασιλάκου και του εφημερίου της ενορίας Μικρού Δερείου Οικον. Ιωάννου Τζιβάρα.

Τη Θεία Λειτουργία στο Μεγάλο Δέρειο παρακολούθησαν ο Διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Χρήστος Μπακιρτζής, ο Διοικητής Πυροβολικού Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Μπάρμπας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου Χαράλαμπος Βομβέλης, ο Αντιδήμαρχος Σουφλίου Γιουσούφ Κοτζά και όμιλος προσκυνητών εκ Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, που κάθε χρόνο αυτή την ημέρα δεν λησμονεί να επισκεφθεί τους ελαχίστους χριστιανούς του Μεγάλου Δερείου.

Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία αυτή εξέφρασε το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας στους ακρίτες που κρατούν στις δυσπρόσιτες και μικρές αυτές ενορίες τις εκκλησίες ανοικτές και την ακοίμητη καντήλα τους αναμμένη.

Μετά την Θεία Λειτουργία στο Μεγάλο Δέρειο ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το παρακείμενο Στρατόπεδο «Μπαλάσκα», όπου αφού προσκύνησε τον παλαιό Ναό του χωριού, επ’ ονόματι του Αγίου Γεωργίου, που σήμερα βρίσκεται εντός του Στρατοπέδου, μίλησε κατάλληλα στο προσωπικό των εκεί μονάδων.

Το απόγευμα της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Μεθέορτου Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στο αρχαίο Μονύδριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις υπώρειες του όρους της Ροδόπης, κοντά στο χωριό Αμόριο.

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων