Η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου σε συνεργασία με τον Δήμο Διδυμοτείχου τίμησαν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, το άξιο τέκνο της Καρωτής του Διδυμοτείχου, το ʺΑηδόνι της Θράκηςʺ, τον Δάσκαλο της Θρακιώτικης μουσικής και παράδοσης, τον Χρόνη Αηδονίδη, λίγες μέρες μετά την συμπλήρωση τεσσαράκοντα ημερών από της προς Κύριον εκδημίας του.
Ο Χρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε στην Καρωτή Διδυμοτείχου το 1928 και είχε γονείς τον Ιερέα π. Χρήστο και την πρεσβυτέρα Χρυσάνθη, οι οποίοι άναψαν στην καρδιά του την φλόγα της αγάπης του για τον Χριστό, την Εκκλησία, τις αξίες και τις παραδόσεις του τόπου του. Στο Διδυμότειχο άλλωστε, όπου παρακολούθησε το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο, κοντά σε διακεκριμένους ψάλτες και μουσικούς καλλιέργησε το χάρισμα της φωνής, με το οποίο τον προίκισε ο Θεός, για μια βαθύτερη προσέγγιση τόσο της βυζαντινής όσο και της παραδοσιακής θρακιώτικης μουσικής.
Στη μνήμη του διαπρεπούς μουσικού και ερμηνευτού της θρακιώτικης Μουσικής Χρόνη Αηδονίδη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, μετά τη Θεία Λειτουργία, τέλεσε τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου και του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου Υποστρατήγου Κων. Καραμανίδη.
Στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Καθεδρικού Ναού, που ήδη από το 2018 φέρει τιμητικά το όνομα του ʺΧρόνη Αηδονίδηʺ και όπου πρωτοβουλία του ιδίου φιλοξενείται μέρος του Αρχείου και των ενθυμίων του, πραγματοποιήθηκε Φιλολογικό Μνημόσυνο και Συναυλία, στην οποία συμμετείχαν η Παιδική Χορωδία του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης ʺΧρόνης Αηδονίδηςʺ, που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιερας Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, που εις το εξής θα φέρει το όνομα του Μεγάλου Διδασκάλου της Θρακιώτικής μουσικής παράδοσης ʺΧρ. Αηδονίδηʺ, κατά την εξαγγελία του Σεβασμιωτάτου.
Για την ζωή, την προσφορά και το ήθος του τιμωμένου Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Χρόνη Αηδονίδη, μετά από σύντομη προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου και του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, μίλησε εκτενώς ο μαθητής του Χρήστος Κισσούδης, από τους Μεταξάδες, ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε για τον Δάσκαλό του:
ʺΤο τεράστιο έργο του αείμνηστου μπορούμε να το συνοψίσουμε σε τέσσερις λέξεις: Διέσωσε – Διαμόρφωσε – Δημιούργησε – Δίδαξε…Διέσωσε τη μουσική παράδοση της Θράκης όπως τη βίωσε, αλλά και όπως τη διδάχθηκε και την κατέγραψε… Διαμόρφωσε το θρακιώτικο τραγούδι. Ο Χρόνης Αηδονίδης μεγαλωμένος με τους ήχους της βυζαντινής μουσικής και ψάλτης παράλληλα ο ίδιος, πήρε όλο αυτό το πολύτιμο υλικό και το διαμόρφωσε και το διέπλασε με απόλυτο σεβασμό πάνω στους ήχους και στους δρόμους της βυζαντινής μουσικής μας παράδοσης…Δημιούργησε. Ο Χρόνης Αηδονίδης έγραψε και ο ίδιος δεκάδες τραγούδια τα οποία έχοντας το ύφος, το χρώμα και τους ρυθμούς της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης πέρασαν και ενσωματώθηκαν μέσα σε αυτήν… Δίδαξε. Το σημαντικότερο όμως μέρος της προσφοράς του ήταν η διδασκαλία και η μετάδοση της ομορφιάς της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης και του πολιτισμού της σε εκατοντάδες μαθητές τουʺ…
Το Μνημόσυνο και την Συναυλία παρακολούθησαν εκτός από τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου και τον Διοικητή της XVI Μεραρχίας, ο Πρόεδρος του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης ʺΧρόνης Αηδονίδηςʺ, Απόστ. Εφραιμίδης, ο Πρόεδρος της Καρωτής Ευστρ. Τζιογκίδης εκπροσώποι της Θρακικής Εστίας Δράμας, αντιπροσωπείες των πολιτιστικών συλλόγων του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδος και πλήθος κόσμου.