Με λαμπρότητα και με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας οι ακρίτες του Έβρου εόρτασαν την 25η Μαρτίου, την θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την επέτειο της εθνικής Παλιγγενεσίας.
Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας στο Διδυμότειχο ιερούργησε ο οικείος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος στη συνέχεια προέστη της καθιερωμένης Δοξολογίας.
Στο σύντομο επίκαιρο Μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε:
«H σημερινή εορτή της 25ης Μαρτίου νοηματοδοτεί τον διπλό ευαγγελισμό που αναγγέλλει την λύτρωση όλων των ανθρώπων με την ενανθρώπηση του Θεού, αλλά και την απελευθέρωση του δούλου Γένους των Ελλήνων με τον ιερό ξεσηκωμό των ηρώων προγόνων μας.
Η ελευθερία λοιπόν από το ένα μέρος και η ευσέβεια από το άλλο είναι το δίπολο επί του οποίου εδράζεται το νόημα της σημερινής διπλής, θρησκευτικής και εθνικής εορτής.
Ο ελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να μην είναι ευσεβής, γιατί τότε η ελευθερία του γίνεται ασυδοσία και ανομία, που μοιραία οδηγεί στην υποδούλωση των παθών. Τότε η νομιζομένη ελευθερία εκφυλίζεται σε σκλαβιά και τυραννία. Αλλά και ευσεβής δεν μπορεί να είναι όποιος δεν είναι ελεύθερος. Γιατί η ευσέβεια απαιτεί τον υψηλότερο βαθμό ελευθερίας, για να είναι σε θέση ο άνθρωπος σε κάθε περίπτωση να «πειθαρχῇ Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις» (Πρ 5, 29). Όπως η ελευθερία δεν συμβιβάζεται με την ασυδοσία και την αναρχία, έτσι και η ευσέβεια δε συμβιβάζεται με την τυπολατρεία και την υποκρισία.
Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές ήταν βαθειά ριζωμένες στις συνειδήσεις των αγωνιστών του 1821 γι’ αυτό και μπόρεσαν να μεγαλουργήσουν, όχι με τη δύναμη των αριθμών ούτε με την υποτυπώδη οργάνωση τους, αλλά με την δύναμη της αλήθειας, με την οποία αιώνες καλλιεργούσαν την ψυχή και το πνεύμα τους. Γι’ αυτό και ο εθνικός μας ποιητής γράφει «ἐθνικόν εἶναι μόνον ὅ,τι εἶναι ἀληθές».
Το μήνυμα αυτό έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα τις τελευταίες δεκαετίες, που ο ελληνισμός δοκιμάζεται ως προς τα ιερώτερα χαρακτηριστικά της ιδιοπροσωπίας του, την ορθόδοξη δηλαδή πίστη του και το εθνικό του φρόνημα. Η φράση αυτή, που αποδίδεται στο Διονύσιο Σολωμό, είναι διαχρονικά εμβληματική, επειδή συνοψίζει περιεκτικά την πατριωτική ευθύνη για την αναζήτηση της αλήθειας, ως προϋπόθεσης για την οικοδόμηση της εθνικής συλλογικής ευθύνης».
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος, εν πληθούση Εκκλησία και παρουσία των αρχών, υποδέχθηκε και παρουσίασε επισήμως τον πρότριτα αναλαβόντα την Διοίκηση της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας «Διδυμοτείχου» Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Καραμανίδη, τον οποίο συνεχάρη, ευχηθείς εις αυτόν τα δέοντα.
Μετά την Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο εκπαιδευτικός Ουρανία Δουλάκη, ακολούθησε το Τρισάγιο στο Ηρώο της πόλεως, η κατάθεση στεφάνων και η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Καραμανίδης, ο Υποδιοικητής της Μεραρχίας Ταξίαρχος Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Διοικητής της 30ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Ματθαίου, ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Τσώνης, η Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου Αστυνόμος Α΄ Αναστασία Πουρναρά, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε επίκαιρη εορταστική εκδήλωση της «Χριστιανικής Εστίας Ορεστιάδος», που ετοίμασαν τα στελέχη των Νεανικών Κατηχητικών Συνάξεων με πολύ μεράκι. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη την εκπαιδευτικό Δεσποινίδα Μελπομένη Παπάζογλου, που είχε την έμπνευση της παραστάσεως, και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της. Ιδιαιτέρως εξέφρασε το θαυμασμό του για τους νέους που με ενθουσιασμό και αυθορμητισμό απέδωσαν τους ρόλους τους. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.