Καθώς ο Ιούλιος βρίσκεται στην κορύφωσή του, μία μορφή της Παλαιάς Διαθήκης στήνει πανηγύρια στις βουνοκορφές της πατρίδας μας.
Ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος με τα περισσότερα ίσως ξωκκλήσια αφιερωμένα στην μνήμη του, μας υπενθυμίζει με την ορμή του λόγου και των έργων του την ανάγκη της διατύπωσης του λόγου του Θεού χωρίς συμβιβασμούς, περιστροφές και λιποψυχία.
Με την ευκαιρία, λοιπόν, της μνήμης του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Σαγήνης Ορεστιάδος και χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Γεώργιο Βελλίδη. Κηρύττοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, είπε· «Για τους περισσότερους, ο όρος «προφήτης» παραπέμπει στην ικανότητα κάποιου να προλέγει τα μελλούμενα. Ο όρος αυτός, όμως, τόσο στην Παλαιά, όσο και στην Καινή Διαθήκη, σχετίζεται με δύο βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, με το θάρρος να ορθώνει κανείς το ανάστημά του στις αρχές και στις εξουσίες αυτού του κόσμου, κρατώντας με συνέπεια και αφοσίωση την ζυγαριά του θελήματος και της δικαιοσύνης του Θεού. Και δεύτερον, με την ικανότητα να ατενίζει το μέλλον, όχι με μια μεταφυσική μαντική ικανότητα, αλλά με την δυνατότητα που δίνει ο απεγκλωβισμός από τις περιστάσεις μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής και η προσήλωσή του σε νόμους αιώνιους, η παραβίαση των οποίων οδηγεί σε συνέπειες διαχρονικές… Το μήνυμα είναι σαφές· κοινωνία μακριά από τον Θεό είναι καταδικασμένη να σαπίσει μέσα στις ίδιες τις επιλογές της».
Αφ’ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην ακριτική κωμόπολη των Μεταξάδων, ο Ενοριακός Ναός της οποίας τιμάται επ’ ονομάτι του Προφήτου, κομίζοντας απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, χάριν αγιασμού και ευλογιάς των πιστών, και στη συνέχεια προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους. Απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος στο πολυπληθές εκκλησίασμα μίλησε για την δύναμη της προσευχής του Προφήτη Ηλία και κάλεσε την πιστούς να μην ολιγωρούν στο θέμα της προσευχής αλλά να εμπνέονται από το λόγο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ο οποίος στην Καθολική Επιστολή του, εξαίροντας την δύναμη της προσευχής του Προφήτη Ηλία, γράφει· «Ηλίας άνθρωπος ήν ομοιοπαθής ημίν, και προσευχή προσηύξατο του μη βρέξαι, και ουκ έβρεξεν επι της γης ενιαυτοὺς τρείς και μηνας έξ· και πάλιν προσηύξατο, και ο ουρανός υετόν έδωκε και η γη εβλάστησε τον καρπόν αυτής».