Στην ετήσια εκδήλωση για τον απολογισμό της χρονιά που πέρασε, που διοργάνωσε το Δασαρχείο Πύργου, παρευρέθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, ο οποίος ευλόγησε την καθιερωμένη πίτα.
«Βρίσκομαι ανάμεσά σας, με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση για να σας μεταφέρω τις ευχές της εκκλησίας μας, ώστε εσείς που ζείτε και εργάζεστε σε έναν νευραλγικό τομέα της κοινωνικής μας ζωής και που αγωνίζεται για την διατήρηση του πράσινου, να έχετε μια πλούσια υπηρεσία, ώστε να υπάρχει οικονομική άνεση να δουλεύουν εδώ πολλοί άνθρωποι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Από την πλευρά του, ο Δασάρχης Παναγιώτης Λάττας, ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για την παρουσία του, όσο και το προσωπικό του Δασαρχείου Πύργου, καθώς όπως σημείωσε, το σημαντικό έργο το οποίο έχει επιτευχθεί όλο αυτό το διάστημα είναι προϊόν συλλογικής εργασίας και όχι προσωπικής.
«Είμαστε μία πολύ δυνατή ομάδα στο δασαρχείο Πύργου, με ανθρώπους που δουλεύουν όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, προκειμένου να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας το έργο μας. Νομίζω ότι η χρονιά που πέρασε ήταν μία δύσκολη χρονιά αλλά από άποψη παραγωγικότητας ήταν πολύ υψηλή σε παραγωγικότητα των υπηρεσιών μας προς τον πολίτη και το φυσικό περιβάλλον.
Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και τη νέα χρονιά. Το έργο αυτό δεν είναι ένας προσωπικός αγώνας αλλά είναι ένας αγώνας που γίνεται από πολλούς ανθρώπους εδώ, δασολόγους, δασοπόνους, διοικητικούς, εργατικό προσωπικό, δασοφύλακες, που είναι καθημερινά έξω. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και εύχομαι να είναι πάντα καλά και να έχουν ατομική και οικογενειακή ευτυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάττας, προχωρώντας παράλληλα σε ένα σύντομο απολογισμό των έργων και εργασιών του Δασαρχείου κατά το 2022, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, την βελτίωση του αγροτικού δικτύου της περιοχής ευθύνης του δασαρχείου καθώς και στις προσλήψεις δασικού προσωπικού.
Αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα
Μέσα στο προηγούμενο έτος, είχαν ανατεθεί συνολικά 19 εργολαβίες σε Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.) από όλη την Ελλάδα και υλοποιήθηκαν έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής θωράκισης των καμένων περιοχών, που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021. Το έργο ήταν συνολικού προϋπολογισμού 3.230.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕ875.
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ολοκληρώνεται η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την αντιπλημμυρική θωράκιση επιλεγμένων περιοχών στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης ύψους 1.200.000 ευρώ.
Καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων
Οι εργασίες που έλαβαν χώρα ήταν αποκλαδώσεις δέντρων, πλήρης απομάκρυνση της υπορόφου θαμνώδης βλάστησης, απομάκρυνση ξηρών, σπασμένων και σάπιων δέντρων και τέλος θρυμματισμός και διασπορά των υπολειμμάτων, στην περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα στον περιβάλλοντα χώρο της Αρχαιολογικής Ζώνης και στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία σε έκταση 284 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό 285.916,52 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero
Επιπλέον συνεχίζεται από το προηγούμενο έτος και στο νέο έτος, η δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών λωρίδων και οι εργασίες καθαρισμού υπόροφης βλάστησης Χαλεπίου Πεύκης και αείφυλλων πλατύφυλλων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Ταυτόχρονα το Δασαρχείο θα προβεί και σε καθαρισμό συστάδων Μαύρης Πεύκης έκτασης συνολικού εμβαδού 100 στρεμμάτων από το Δρυοδάσος Φολόης καθώς και σε συντήρηση έκτασης 70 χιλιομέτρων αντιπυρικού οδικού δικτύου.
Το έργο αυτό είχε συνολικό προϋπολογισμό 1.971.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero ΙΙ.
Υλοτομικές εργασίες καμένων δέντρων
Διενεργήθηκαν υλοτομίες σε συστάδα καμένης έκτασης 100 στρεμμάτων δάσους Μαύρης Πεύκης στην περιοχή της Αχλαδινής, με σκοπό την απομάκρυνση καμένου ξυλώδη όγκου μεγάλων διαστάσεων. Το έργο ανατέθηκε σε ΔΑ.Σ.Ε. με ανάδειξη ως μισθωτή χωρίς δημοπρασία και μέρος των προϊόντων διατέθηκαν για κάλυψη ατομικών αναγκών στους κατοίκους του.
Επίσης έχουν γίνει υλοτομίες σε καμένα και επικίνδυνα δέντρα κατά μήκος του αγροτοδασικού οδικού δίκτυο από όμορους κατοίκους της περιοχής για την κάλυψη ατομικών αναγκών για θέρμανση.
Συντήρηση δασικού οδικού δικτύου
Το έτος 2022 επίσης, διενεργήθηκε συντήρηση αγροτοδασικού οδικού δικτύου με σκοπό την αντιπυρική προστασία. Σε συνεργασία με τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας υλοποιήθηκε έργο με συνολικό προϋπολογισμό 58.000 ευρώ το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο.
Αναδασώσεις-Δενδροφυτεύσεις
Διενεργήθηκαν αναδασώσεις και δεντροφυτεύεις σε επιλεγμένες περιοχές για καθαρά εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικούς και αισθητικούς σκοπούς καθ΄ όλη τη διάρκεια της φυτευτικής περιόδου από σχολεία, συλλόγους και σωματεία.
Δασική αναψυχή
Τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένους χώρους δασικής αναψυχής τραπεζόπαγκοι και παγκάκια για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Προσλήψεις δασικού προσωπικού
Τέλος εντός του 2022 το Δασαρχείο Πύργου, επανδρώθηκε με πέντε άτομα προσωπικό με ετήσια σύμβαση. Συγκεκριμένα δύο Δασολόγους, δύο Δασοπόνους και έναν Διοικητικό υπάλληλο.
Τη νέα χρονιά προσελήφθησαν ακόμα τρία άτομα (Δασολόγος, Δασοπόνος και Διοικητικός) με σύμβαση οκτάμηνης διάρκειας μέσω ΟΑΕΔ με το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ενώ ακόμα εκκρεμεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.