Ο Πύργος εορτάζει τη μνήμη του Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους – Πρόγραμμα
Στις 10 Φεβρουαρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους, Πολιούχου του Πύργου και η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας ανακοινώνει το πρόγραμμα του εορτασμού.
Αναλυτικά:
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ανακοινούται ότι για τας εορταστικάς εκδηλώσεις του Αγίου Χαραλάμπους, Πολιούχου της Πόλεως του Πύργου, τη προσκλήσει του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, θα συμμετάσχουν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς:
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ .
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφησίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού & Μαραθώνος κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ.ΙΕΡΟΘΕΟΣ &
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ και την συμμετοχήν του Σεβ.Ποιμενάρχου μας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός θα τελεσθή εις τον Ι.Ναόν Αγίας Κυριακής Πύργου και ώρα 6,30 μ.μ.
Ο Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθή την κυριώνυμον ημέραν 10-2-2023 από ώρα 7 έως 11 π.μ. και εν συνεχεία η καθιερωμένη λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Χαραλάμπους εις τα οδούς της Πόλεώς μας.
Τα θαύματα του Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη του Πύργου και την ευρύτερη περιοχή
Ο Άγιος έχει επιτελέσει πολλά θαύματα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Πύργου. Το 1860 είχε σώσει την πόλη από την φοβερή πανώλη, ενώ δεν ήταν λίγα τα παιδιά που είδαν στον ουρανό ένα γέροντα με μακριά λευκή γενειάδα να σπρώχνει με το ραβδί του ένα σύννεφο, που αντιπροσώπευε την επιδημία. Το 1918 την έσωσε, επίσης, από επιδημία γρίπης.
Επίσης, επιδημία πανούκλας είχε χτυπήσει τον Πύργο και το 1791, από την οποία, όμως, τον εφύλαξε ο Άγιος Χαράλαμπος, σε αντίθεση με αυτό που έγινε σε Γαστούνη, Λεχαινά και Πάτρα, όπως προκύπτει από τον Κώδικα της Παναγίας της Λεχαινίτισσας (Ντίνος Ψυχογιός).
Το ιστορικό ναΰδριο του Αγίου Χαραλάμπους έκτισε η οικογένεια Βιλαέτη με την εγκατάστασή της στον Πύργο, όταν και έφερε μαζί της από τον τόπο καταγωγής της, τα Βελλά των Ιωαννίνων, και την τιμή του Αγίου Χαραλάμπους, του προστάτη και ευεργέτη της, καθώς και μια παλιά οικογενειακή εικόνα του. Οι Βιλαεταίοι – από τους πρώτους οικιστές του Πύργου μαζί με τους Άχολους – στους οποίους απαντάται και ως βαπτιστικό το όνομα Χαράλαμπος, αποθησαύρισαν το οικογενειακό κειμήλιο της εικόνας του Αγίου (από τον 17ο αιώνα) στο παρεκκλήσι αυτό, το οποίο συνδέθηκε, έκτοτε, αδιάσπαστα με την ζωή του Πύργου.
Όπως πληροφορεί η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, στο παρεκκλήσι αυτό συναντιόντουσαν οι οπλαρχηγοί για την προετοιμασία της Επαναστάσεως. Σ’ αυτό συνήθιζε να προσεύχεται ο Γέρος του Μοριά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν περνούσε από τον Πύργο. Εκεί ορκίσθηκαν επίσης οι επαναστάτες του 1821 από τον Πύργο. Εκεί κατέφευγαν σ’ όλες τις δύσκολες περιστάσεις οι Πυργιώτες, πριν και κατά την Επανάσταση. Το ναΰδριο αυτό καταστράφηκε δύο φορές κατά την Επανάσταση (1821 και 1825), για να κτισθεί στη σημερινή του μορφή μετά την απελευθέρωση.
Άλλη φορά πάλι, στην περίοδο του Ελληνογερμανικού πολέμου, ο Άγιος Χαράλαμπος σκέπασε την πόλη του Πύργου με πυκνά σύννεφα σαν πέπλο, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα γερμανικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν την πόλη.
Το Βασιλικό Διάταγμα της 3-2-1948, διά του οποίου καθιερώθηκε επισήμως ο εορτασμός του ως πολιούχου του Πύργου δεν αποτελούσε τίποτε άλλο, παρά επισημοποίηση αυτής της ευλάβειας και τιμής και πρακτικής, όπως συνέβαινε ήδη από πολλές δεκαετίες, αν όχι αιώνες.
Επίσης η προστασία του Αγίου δεν έλειψε και στους καταστροφικούς σεισμούς του 1993 που έπληξαν τον Πύργο. Ο Άγιος διαίρεσε τον σεισμό σε τρεις επιμέρους σώζοντας την πόλη και πολλοί είδαν στον ύπνο τους τον Άγιο να τους φανερώνει πως αυτός τους έσωσε. Ακόμα πολλές φορές μετά από λιτανείες της θαυματουργής εικόνας του Αγίου σε περιόδους ανομβρίας τελικά ερχόταν βροχή ανακουφίζοντας τις καλλιέργειες. Ο Άγιος Χαράλαμπος τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου με κάθε επισημότητα στον Πύργο στη γειτονική του παρεκκλησίου του Εκκλησία της Αγίας Κυριακής (λόγω ότι ο ναός είναι πιο ευρύχωρος) και μετά ακολουθεί η λιτάνευση της εικόνας του στους δρόμους του Πύργου.
Στη μνήμη του είναι επίσης αφιερωμένοι οι ενοριακοί ναοί: Αυγή Πηνείας, Φλόκα Ολυμπίας και Χανακίων Πύργου, καθώς και του οικισμού Αγίου Χαραλάμπους Λεχαινών. Με λαμπρότητα, όμως, εορτάζεται και σε αρκετές άλλες ενορίες της Μητροπόλεως Ηλείας, όπως στο Τραγανό και στην Βαρβάσαινα, όπου λαμβάνουν χώρα και λιτανείες. Συνολικά εορτάζεται σε 33 συνολικά ενορίες της Μητροπόλεως Ηλείας με λιτανείες την ημέρα μνήμης του.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.