Ι.Μ. Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους
12 Μαρτίου, 2024

Η εορτή του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Χιλιομοδίου

Διαδώστε:

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, όπου φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024, πλαισιούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ Ιωάννου, από το Φιλοθεΐτικο κελλί Παναγούδας Αγίου Όρους, π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, π. Γρηγόριο Θεοδώρου, Εφημέριο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, π. Άγγελο Τσελώνη, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χιλιομοδίου, τον Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια, ενώ παρέστη σύμπασα η Ιερά Αδελφότητα καθώς και η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Πουλίτσας Καλλινίκη Μοναχή.

Τον Θείο λόγο κήρυξε, με την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου ο π. Εφραίμ, αναπτύσσοντας τον βίο και τις αρετές του Αγίου Σωφρονίου.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ευχαρίστησε τον Κορίνθιο Αγιορείτη π. Εφραίμ για την μεγάλη αγάπη που τρέφει για την Αποστολική Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου και εξαιρέτως για την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου της οποίας η ίδρυση χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Επεξήγησε στους Πιστούς την έννοια του Σταυροπηγίου, επισημαίνοντας ότι στα θεμέλια της Ιεράς Μονής τοποθετείται ένας Σταυρός, προκειμένου αυτή η Ιερά Μονή να παραμένει ασάλευτη αλλά και να φαίνεται ότι ιδρύθηκε με την ευλογία και την άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η σημαντική και ιστορική αυτή Ιερά Μονή κατέχει ως «προίκα» ανυπολόγιστη την Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, ο Οποίος, εκτός των άλλων, ξεχώρισε και για τον λόγο ότι οργάνωσε τους Ιεροσολυμίτες σε αντίσταση κατά των Περσών κατακτητών και εξασφάλισε από τον Χαλίφη Ομάρ, τον περίφημο Αχτιναμέ, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου εις τα προσκυνήματα των Ιεροσολύμων. Ο Άγιος, όντας άνθρωπος με βαθιά πίστη στον Θεό, διακρίθηκε ακόμα και για το χάρισμα της συγγραφής των εξαίρετων Ευχών του Μεγάλου Αγιασμού και βίων Αγίων.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος θυμήθηκε την μεταφορά της Κάρας του Αγίου Σωφρονίου στην Ρουμανία, προς προσκύνηση και ευλογία των εκεί Ορθοδόξων Χριστιανών, οι οποίοι ενθουσιασμένοι από αυτή την μεγάλη ευλογία συνέγραψαν ακολουθίες και τον βίο του Αγίου μέσα σε μια εβδομάδα.

«Εμείς, εμπνεόμενοι απ’ αυτό το γεγονός εκδώσαμε, με την επιμέλεια του π. Εφραίμ, τον οποίο ευχαριστώ για μια ακόμη φορά, βιβλίο με τον τίτλο «ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ», για το οποίο η Γερόντισσα Ξένη παρείχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες τόσο για την Ιερά Μονή όσο και για την Κάρα του Αγίου», πρόσθεσε.

Στην κατακλείδα της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε την ιδιαίτερη σχέση του με τον Άγιο Σωφρόνιο, αφού πριν από 45 έτη, σαν σήμερα, έλαβε χώρα η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του και επεσήμανε με το ψαλμικό: «προωρώμην τὸν Κύριον ἐνώπιόν μου διαπαντός» (Ψαλ. ιε’, 8) ότι τότε δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως μετά από τόσα χρόνια θα γινόταν Επίσκοπος στην Αποστολική Μητρόπολη της Κορίνθου και θα έβρισκε εδώ τον Άγιο, να τον περιμένει.

Την ίδια ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος μετέβη στην Χαλκίδα όπου και ετέλεσε ευγνωμόνως Τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου πνευματικού του πατρός, κυρού Χρυσοστόμου Α’ του Βέργη.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Διαδώστε: