Με κάθε Εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε κι εφέτος, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων κατά της COVID-19, η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας, η Κυριακή της Πεντηκοστής, στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Στην τέλεση της πανηγυρικής δισαρχιερατικής Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος με συλλειτουργό τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου.
Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέστηκε, κατά την Εκκλησιαστική τάξη, ο εσπερινός της Γονυκλισίας, ενώ λίγο πριν την απόλυση ο Ποιμενάρχης, κήρυξε την επίσημη έναρξη των Εορταστικών Εκδηλώσεων των «ΙΕ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2021» και προσκάλεσε όλους τους Κορινθίους να τιμήσουν τον Μέγα Απόστολο Παύλο με την συμμετοχή τους σε όλες τις εορταστικές Εκκλησιαστικές Εκδηλώσεις των «ΙΕ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2021».
Το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου
Ο Σεβασμιώτατος, στην εκκίνηση του λόγου του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς επεσήμανε ότι, η ημέρα αυτή είναι η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας και μέσα στη λαμπρά και πανηγυρική Θεία Λειτουργία επισυνάπτεται και ο Μέγας Εσπερινός της Γονυκλισίας.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο από την Εκκλησία. Τον θεσμό της Εκκλησίας, όπως ψάλλουμε, τον συγκροτεί το Πανάγιο Πνεύμα. Χωρίς Αυτό, το Οποίο οδηγεί τον κόσμο εις πάσαν την αλήθειαν, που δίνει πνοή, ζωή και τα πάντα, δεν μπορεί να υπάρξει Εκκλησία και Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας. Για αυτόν τον λόγο οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας όρισαν να πανηγυρίζουμε σήμερα, ώστε να αντιλαμβανόμαστε γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος από το φως του Θεού. Η Εκκλησία πάντοτε είναι Φως, Φωτοδόχος και Φωτοπάροχος και καλεί όλους τους πιστούς να ζουν μέσα στο Άκτιστο Φως της Θεότητας.
Ο Χριστός λέει, «ἐγώ εἰμι τὸ φῶς τοῦ κόσμου· ὁ ἀκολουθῶν ἐμοὶ οὐ μὴ περιπατήσῃ ἐν τῇ σκοτίᾳ, ἀλλ᾿ ἕξει τὸ φῶς τῆς ζωῆς» (Ιω. η΄, 12), άρα όποιος Τον ακολουθεί δεν μπορεί να ζήσει στο σκοτάδι. Αυτός, που ζει μαζί Του, έχει το φως και καθώς είναι ολόφωτος έχει και ζωή, γιατί το φως παρέχει ζωή και τα έργα του είναι φανερά και αντέχουν τον έλεγχο του φωτός. Δεν είναι έργα κρυφά, άσχημα, κακά και εγκληματικά, που συνήθως γίνονται στο σκοτάδι. Στις μέρες μας βέβαια, που μετεβλήθη και η ημέρα σε σκοτάδι, γίνονται και την ημέρα σκοτεινές πράξεις, καθώς επικράτησε αυτή η νοοτροπία. Όποιος όμως, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, έχει τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και ζει εν Χριστώ δεν επηρεάζεται και τα πάντα στη ζωή του είναι ολοφώτεινα.
Στην συνέχεια ερμήνευσε τον συμβολισμό των δικεροτρίκερων, που φέρει ο Επίσκοπος κατά την Θεία Λειτουργία. Το κηροπήγιο με τα δύο κεριά συμβολίζει τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τις δύο φύσεις του, την Θεία και την Ανθρώπινη, που είναι γεμάτες από Φως, και όταν ευλογεί ο Αρχιερεύς με αυτό, δίδει στους πιστούς την ευλογία του Χριστού. Το άλλο κηροπήγιο, με τα τρία κεριά, συμβολίζει την Αγία Τριάδα «Φῶς ὁ Πατήρ, φῶς ὁ Λόγος, φῶς καὶ τὸ ἅγιον Πνεῦμα, ὅπερ ἐν γλώσσαις πυρίναις, τοῖς Ἀποστόλοις ἐπέμφθη, καὶ δι’ αὐτοῦ πᾶς ὁ κόσμος φωταγωγεῖται, Τριάδα σέβειν ἁγίαν» (εξαποστειλάριον Όρθρου Πεντηκοστής) και καλεί τους πιστούς να σέβονται, να πιστεύουν και να αποδέχονται ως τον αληθινό και μόνον Θεό τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, την Τρισήλιο Θεότητα, που φωτίζει τον κόσμο. Παράλληλα, ερμήνευσε όλες τις κινήσεις, που λαμβάνουν χώρα κατά την Θεία Λειτουργία από τον Αρχιερέα με τα δικεροτρίκερα, τονίζοντας ότι, όλα αυτά συνδέονται με την παρουσία του Τριαδικού Θεού στην λατρεία της Εκκλησίας μας και οι πιστοί με την συνειδητή συμμετοχή τους ομολογούν την πίστη τους και τότε ο Θεός τους αποδέχεται, τους κατανοεί, τους καθαρίζει και σκηνώνει στις καρδιές τους μετατρέποντάς τες σε ναό και κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος.