Ι.Μ. Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους
11 Αυγούστου, 2023

Ο Επίσκοπος Κεγχρεών για τον ηρωισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου

Διαδώστε:

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος συνοδευόμενος από τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια παρέστη στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Ιερά Παράκληση στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξυλοκερίζης, που ετέλεσε ο εκεί Εφημέριος π. Ιωάννης Ρούκης, την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου αναφέρθηκε στον ηρωισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου τονίζοντας ότι σε μία εποχή αντιηρωϊκή, γιατί έπαψαν τα γνήσια ιδανικά να εμπνέουν τους ανθρώπους αλλά και η διάθεση θυσίας και προσφοράς εκ μέρους των ανθρώπων συνεχώς μειώνεται, σε μία εποχή που η παραβατικότητα και η εγκληματική συμπεριφορά θεωρείται «ηρωϊσμός» (!), το ηρωικό παράδειγμα της Θεοτόκου αποτελεί πηγή έμπνευσης και «τύπον» αληθινής ζωής.

Απ᾿ όσα παραλάβαμε εκ Παραδόσεως αλλά και όσα αναγράφονται για το Τίμιο Πρόσωπό Της στην Καινή Διαθήκη φανερώνεται ότι η πανάγια ζωή Της ήταν μία ζωή θυσίας και γι’ αυτό ηρωική.

Τριών ετών η Θεομήτωρ εγκαταλείπει τον «οίκο του πατρός Της» και «εξέρχεται εκ της συγγενείας Της» προς εκπλήρωση της υποσχέσεως των γονέων Της προς τον Θεό.

Κατά τον Ευαγγελισμό αποδέχεται με ταπείνωση την κλήση και υπεύθυνα, με όποιο κόστος δι᾿ Αυτήν την εποχή εκείνη, αναλαμβάνει την αποστολή υπέρ της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους και ανακαινίσεως της αλόγου κτίσεως.

Αντιμετωπίζει «λογισμούς αμφίβολους» εκ μέρους του Δικαίου Ιωσήφ. Όταν «ἐπλήσθησαν αἱ ἡμέραι τοῦ τεκεῖν αὐτήν. ἔτεκε τὸν υἱὸν αὐτῆς τὸν πρωτότοκον, … καὶ ἀνέκλινεν αὐτὸν ἐν τῇ φάτνῃ, διότι οὐκ ἦν αὐτοῖς τόπος ἐν τῷ καταλύματι» (Λουκ. β’, 7)! Φεύγει «εις Αίγυπτον», πρόσφυγας, «διότι ο Ηρώδης θα αναζητήσει το παιδίον δια να το θανατώση» (Μάτθ. β’,13)! Προστάτις του «αδυνάμου βρέφους» Παντοδύναμου Θεού!

Με ηρωισμό ακούει τους λόγους του Συμεών: «καὶ σοῦ δὲ αὐτῆς τὴν ψυχὴν διελεύσεται ῥομφαία» (Λουκ. β’, 35) και «διετήρει πάντα τὰ ῥήματα ταῦτα ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτῆς» (Λουκ. β’, 51) ώστε και η, εκ της οποίας μητρότητος, χαρά Της, καθώς μεγάλωνε το βρέφος Ιησού, να ταπεινούται! Έτρεξε «ἡμέρας ὁδὸν»  (Λουκ. β’, 44) με πόνο και μεγάλη ανησυχία να αναζητήσει τον Δωδεκαετή Ιησούν. 

Στα τρία χρόνια της δημόσιας δράσης του Ιησού η παρουσία Της μνημονεύεται στον Γάμο της Κανά, όταν Αυτός ωμιλούσε στους όχλους «εἶπε δέ τις αὐτῷ· ἰδοὺ ἡ μήτηρ σου καὶ οἱ ἀδελφοί σου ἑστήκασιν ἔξω» (ματθ. ιβ’,47) και όταν μακαρίζεται υπό της αγνώστου γυναικός από τον όχλο. Ηρωική και εθελούσια φύγη από τις εκδηλώσεις και τις θριαμβευτικές συναθροίσεις του Υιού Της.

Εκεί όμως, που κορυφούται ο ηρωισμός Της, είναι στο  Σταυρό του Υιού Της. Γνωρίζει πως «αδίκως πάσχει και τω ξύλω κρέμαται» και «εἱστήκει παρὰ τῷ Σταυρῷ» (Ιω. ιθ’, 25) πονεμένη, λυπημένη, συγκρατημένα κλαίουσα, όχι αγριεμένη, όχι απελπισμένη.

Ο ηρωισμός Της απορρέει  από την πίστη Της και την ευθύνη Της για την μεγάλη αποστολή που ανέλαβε δια της υπακοής Της στη βουλή του Θεού. Ιδού υπόδειγμα, προσφοράς, θυσίας, ηρωϊκών πράξεων προς μίμηση. Υπόδειγμα για τη νεότητα να αγωνίζεται ηρωικά για την αγνότητα και να παλεύει εναντίον του πανδήμου ευτελισμού, που κατέκλυσε τα πάντα.

Υπόδειγμα για την ώριμη ηλικία να μένει αφοσιωμένη στις οικογενειακές αρχές και ιδιαίτερα για τις μητέρες να σηκώνουν τα βάρη της μητρότητας και της συζυγίας.

Υπόδειγμα για κάθε Χριστιανό να υπομένει «το βάρος της ημέρας και τον καύσωνα» (Ματθ. κ’, 12) έως τέλους, αφού με την υπομονή του θα κερδίσει την ψυχή του για την αιώνιο ζωή (βλπ. Λουκ. κα’,19).

Ο Θεοφιλέστατος ολοκλήρωσε την ομιλία του μεταφέροντας στους παριστάμενους Πιστούς τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου για «καλή πανήγυρη»!

Διαδώστε: