Ι.Μ. Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους
10 Ιανουαρίου, 2024

Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Διαδώστε:

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, παραδόθηκαν στους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές από τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένες στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των Ενοριακών Ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα, που θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Το έργο αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της Ελληνικής Επικράτειας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολύ-μηχανήματα) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικών ψηφιακών κόμβων για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των Κληρικών και των Λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ για την σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία και με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου τόνισε ότι μπορεί ο «Ἰησοῦς Χριστός χθές καί σήμερον ὁ αὐτός καί εἰς τούς αἰῶνας, διδαχαῖς ποικίλαις καὶ ξέναις μὴ παραφέρεσθε·» (Ἑβ ιγ΄, 8-9), ωστόσο οφείλουμε όλοι οι Εκκλησιαστικοί άνδρες (Κληρικοί και λαϊκοί) να επιμορφωνόμαστε στις νέες τεχνολογίες και να τις εργαλειοποιούμε προς όφελος της Εκκλησίας και των Ενοριών μας. Παράλληλα, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, ο οποίος με ανύστακτο ενδιαφέρον «τρέχει» όλα αυτά τα προγράμματα και τις συνεργασίες προκειμένου οι Ιερείς, σε όλη την Ελλάδα, να εξοικειωθούν και με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα άλλα ποικίλα προγράμματα, για τα οποία είναι υπεύθυνος.

Ακολούθως, ο π Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εξαιρετική φιλοξενία και τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, συντονιστή του Ι.Π.Ε., για την σημαντική συμβολή του στο έργο. Επισήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης, που έχουν αποκομίσει οι Ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και έδωσαν στους Κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης και οργάνωσης της Ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κείμενης νομοθεσίας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος, που αφορά στον ψηφιακό εγγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας, που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των Κληρικών της Χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην Ποιμαντική της Ενορίας.

Διαδώστε: