Με την ευχή και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, πραγματοποιήθηκαν, για πρώτη φορά, οι απολυτήριες Διπλωματικές και Πτυχιακές εξετάσεις του σχολικού έτους 2020-2021, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ» της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου.
Ένα όραμα ετών και μια σφοδρή επιθυμία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας υλοποιήθηκε, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα εμπόδια που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, και επιτέλους η Ι. Μητρόπολη μας δίδει την δυνατότητα στους νέους μας, ώστε διδασκόμενοι από εξαιρετικούς καθηγητές, να σπουδάσουν και να κάνουν κτήμα τους την τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής και να αναπληρώσουν τα μεγάλα κενά των αναλογίων της τοπικής μας Εκκλησίας και γιατί όχι αργότερα και άλλων Ι. Μητροπόλεων.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021, στην Κροκίδειο Αίθουσα στην Κόρινθο, τηρουμένων απάντων των υγειονομικών μέτρων με την παρουσία του Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου και την κατά νόμον παρουσία, εκλεκτών καθηγητών, οι οποίοι απετέλεσαν την συγκροτηθείσα, υπό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εξεταστική Επιτροπή. Οι εξετάσεις διεξήχθηκαν υπό την προεδρία του Καλλιτεχνικού Διευθυντού της Σχολής, Καθηγητού και Πρωτοψάλτου του Ι. Καθεδρικού Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου κ. Αναστασίου Γκιούλη, καθώς και των μελών, κ. Σπυρίδωνος Παυλάκη, καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής, Συνθέτου και Συγγραφέως, Διευθυντού του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης και της Σχολής Βυζ. Μουσικής Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Δημητρίου Μπαλαγεώργου, Διδάκτορος Θεολογίας και καθηγητού Βυζαντινής Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Ιωάννου Τσούνη, καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχου, κ. Αικατερίνης Σαβίνο, Διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Πάρου, καθηγήτριας Βυζαντινής Μουσικής και κ. Κωνσταντίνου Ρουμπέκα, καθηγητού Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, Πρωτοψάλτου και εκπαιδευτικού, ως εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, οι καθηγητές της Σχολής, κ. Ιωάννης Λιούντρης, κ. Χριστίνα-Παταπία Μήτρου, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής.
Σε σύνολο έξι υποψηφίων, Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής έλαβαν οι κ. Κωνσταντίνος Στάμος, πλοηγός Ιδ. Υπάλληλος και κ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, Μεταπτυχιακός φοιτητής Θεολογίας, με βαθμό άριστα παμψηφεί, ενώ Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής έλαβαν, οι κ. Παύλος Καβουρίνος, φοιτητής Νομικής, κ. Παναγιώτης Καρκούλας, Υπομηχανικός – Πολιτικός Μηχανικός, Ηλεκτρονικός, κ. Κωνσταντίνος Λιούντρης, φοιτητής Μηχανικών Πληροφορικής και ο κ. Αντώνιος Μουτσόπουλος, Ιδ. Υπάλληλος. Κατά κοινή ομολογία το επίπεδο των υποψηφίων ήταν υψηλότατο, καίτοι τα μαθήματα της Σχολής, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν κι εφέτος, κυρίως διαδικτυακά.
Στο τέλος της διεξαγωγής των εξετάσεων ο Σεβασμιώτατος, αφού εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και αγαλλίαση για την υλοποίηση και αυτής της προσπάθειας, που εντάσσεται στην συνολική ποιμαντική του μέριμνα για κατήχηση, εκπαίδευση και απόκτηση θεολογικής καταρτίσεως μεγάλου μέρους του Ποιμνίου του, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, εξήρε την σημαντική προσπάθεια των καθηγητών και των υποψηφίων και ευχήθηκε στους νέους διπλωματούχους και πτυχιούχους, να έχουν καλή σταδιοδρομία στην διακονία του Ι. αναλογίου, Εκκλησιαστικό φρόνημα και κυρίως Ιεροψαλτικό ήθος, αφού η διακονία του Ιεροψάλτου είναι λειτούργημα, αποτελεί ύψιστη τιμή και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ή να αναφέρεται ως επάγγελμα ή συμπλήρωμα εισοδήματος, όπως εσχάτως πράττεται σε κάποιες ευτυχώς μεμονωμένες περιπτώσεις!