Στην πρώτη Παράκληση του Δεκαπενταυγούστου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου της Κορίνθου χθες Δευτέρα, 1η Αυγούστου 2022.
Στους πιστούς ομίλησε επισημαίνοντας ότι, όσες φορές κι αν προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το Πρόσωπο της Παναγίας και να ερμηνεύσουμε την ζωή και τον ρόλο που έπαιξε στην ενανθρώπηση του Χριστού νομίζω ότι η ανθρώπινη και πεπερασμένη λογική μας φτάνει στο σημείο που καταλήξαμε στην Ι. Ακολουθία, ότι δηλαδή είναι «…ακατανόητον θαύμα, που γαλουχεί τον Δεσπότη». Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο που ο Θεός έγινε άνθρωπος και τον γαλούχησε Εκείνη με τα ανθρώπινα στήθη της, ώστε να έχουμε κι εμείς, κατά τον λόγο του Χριστού, «ζωήν και περισσόν ζωής» (πρβλ. Ιω. ι΄, 10). Η Παναγία μας πρωτοστάτησε σ’ αυτό το ακατανόητο θαύμα, όπως θαυματουργικά ήρθε στον κόσμο, με την προσευχή των γονέων της, θαυματουργικά ετράφει μέσα στον Ναό, όπου ήταν αφιερωμένη, θαυματουργικά απεδέχθη από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ το μήνυμα της Σαρκώσεως του Θεού, θαυματουργικά έκλεινε τον αυχένα της ψυχής και του σώματος και είπε «ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατὰ τὸ ῥῆμά σου» (Λουκ. α΄, 38), θαυματουργικά Τον εκυοφόρησε, χωρίς οδύνες τοκετού και χωρίς να απωλέσει την παρθενία Της, θαυματουργικά υπέμεινε τον Σταυρό και την Ταφή Του, αλλά και θαυματουργικά χάρηκε την Ανάσταση Του. Επίσης θαυματουργικά, τη εντολή του Υιού Της, υιοθετήθηκε από τον μαθητή Του Ιωάννη και δια αυτού του τρόπου μας υιοθέτησε, ως Μητέρα, όλους μας. Θαυματουργικά έφυγε από τον κόσμο, αφού με Ευαγγελισμό, έφερε τον Υιό της στον Κόσμο και με Ευαγγελισμό εισήλθε στον άλλο κόσμο. Είδαμε λοιπόν ότι η Παναγίας μας θαυματουργικά έζησε όλο τον βίο Της, πανηγυρικά οφείλουμε εμείς να εορτάζουμε την Κοίμηση Της καθώς, όπως ψάλουμε στο απολυτίκιο της Κοιμήσεως, «…ἐν τῇ κοιµήσει τόν κόσµον οὐ κατέλιπες, Θεοτόκε».
Στην Παναγιοσκέπαστη Πατρίδα μας δεν υπάρχει κυριολεκτικά μέρος που να μην έχει τουλάχιστον μία ονομασία, την οποία Της έχουν αποδώσει οι Πιστοί για να Την τιμούν και να θυμούνται έστω ένα θαύμα Της. Είναι καταγεγραμμένο ότι 125 προσκυνήτριες, Ενορίτισσες του Απ. Παύλου Κορίνθου, μετέβησαν το έτος 1949 στο Αίγιο, για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Τρυπητής και κατά την διάρκεια της Παρακλήσεως εμφανίστηκαν δύο περίτεχνοι κρυστάλλινοι σταυροί εις ευλογία των γυναικών εκείνων. Αυτό το γεγονός μας θυμίζει η εικόνα της Παναγίας μας, που φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ναό μας και είναι αγιογραφημένη από τον μεγάλο Αγιογράφο Φώτη Κόντογλου. Οι Πατέρες του Ναού μου είχαν δωρίσει εγκόλπιο με το αντίγραφο αυτής της Ι. Εικόνας, το οποίο φορώ σήμερα για να ζητήσω κι εγώ την προστασία της Παναγίας μας.
Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε το κήρυγμα του ενημερώνοντας τους πιστούς ότι στον Καθ. Ι. Ν. του Αποστόλου Παύλου θα τελείται η Ι. Παράκληση δυο φορές την ημέρα, η πρώτη στις 7 μ.μ. και η δεύτερη στις 9 μ.μ., έως την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μοίρασε, ως ευλογία, εικόνες της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.