Στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στο Α’ Κοιμητήριο Κορίνθου, λειτούργησε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, το Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου 2023, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η ανάσταση του φίλου του Χριστού Αγίου Λαζάρου.
Ο Ποιμενάρχης έχει καθιερώσει, από της καταστάσεώς του στην Ι. Μητρόπολη, να τελεί αυτή την Θ. Λειτουργία στο Α’ Κοιμητηρίου Κορίνθου, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προαπελθόντων συγγενών, αλλά και υπέρ των ψυχών των «απανταχού της γης θανόντων Κορινθίων», που αναμένουν την «κοινήν ανάστασιν» από τον Αρχηγό της πίστεώς μας Κύριο Ιησού.
Ο ιεράρχης, πριν το νεκρώσιμο Τρισάγιο, ομίλησε στους παριστάμενους πιστούς τονίζοντας το γεγονός ότι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή έχει σκοπό να μας προετοιμάσει να εορτάσουμε τα φρικτά Πάθη, τον Ζωοποιό Σταυρό, την εκούσια Ταφή και την τριήμερη Ανάσταση του Κυρίου μας. Η Εκκλησία μας επιδιώκει αυτές τις αλήθειες της Πίστεώς μας, όχι απλά να τις κατανοήσουμε, αλλά να τις βιώσουμε και να τις εγκολπωθούμε. Αυτή την επιδίωξη η Εκκλησία μας δεν την κρατά μόνο για τους Χριστιανούς αλλά απευθύνει τον λόγο Της προς όλο τον κόσμο και ιδίως όμως προς τους υποψήφιους Χριστιανούς, τους «κατηχουμένους» και τους «προς το Άγιον Βάπτισμα (φώτισμα) ευπρεπιζομένους αδελφούς» μας. Γι’ αυτό και στα πρώτα Χριστιανικά χρόνια το Σάββατο του Λαζάρου, που ολοκληρώνεται η Μ. Τεσσαρακοστή, τελούνταν το πρώτο ομαδικό Άγιο Βάπτισμα προκείμενου οι νεοφώτιστοι να εορτάσουν την Λαμπρή βαπτισμένοι και ως πλήρη μέλη της Εκκλησίας.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το Αποστολικό Ανάγνωσμα από την προς Εβραίους Επιστολή του Απ. Παύλου κεφάλαια ιβ’, 28-ιγ΄8, επισημαίνοντας ότι ως Χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες, καθώς με το Βάπτισμά μας γίναμε κληρονόμοι μιας ασάλευτης Βασιλείας, της Βασιλείας του Θεού, που δεν έχει τέλος όπως όλες οι υπόλοιπες επίγειες βασιλείες.
Σύμφωνα με τις προτροπές του Αποστόλου μας, οφείλουμε ακόμα να λατρεύουμε τον Θεό με σεβασμό, κοσμιότητα και ευλάβεια, να είμαστε φιλάδελφοι και φιλόξενοι, να θυμόμαστε τους φυλακισμένους και όλους όσοι υποφέρουν, ο γάμος μας να είναι άξιος τιμής, να απαλλαχτούμε από την φιλαργυρία και να είμαστε ευγνώμονες με όλα, όσα έχουμε, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον Θεό, που μεριμνά για όλες μας τις ανάγκες.
Ολοκληρώνοντας τις προτροπές του ο Απ. Παύλος τόνισε ότι οφείλουμε να θυμόμαστε πάντοτε το παράδειγμα των πνευματικών αρχηγών και των προπατόρων μας, οι οποίοι με την ζωή τους μας δίδαξαν το λόγο του Θεού, να αναλογιζόμαστε και να μελετάμε τους βίους, το τέλος της ζωής και τις συμπεριφορές τους, ώστε να τους μιμούμεθα στην πίστη τους, αφού η διδασκαλία του Χριστού παραμένει η ίδια απαράλλαχτη, από τότε που ήρθε στη γη ο Χριστός μέχρι τότε που θα ξαναέρθει για να μας κρίνει τελεσιδίκως.\
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που κάθε χρόνο ερχόμαστε εδώ να προσευχηθούμε στον Θεό, ολόκληρη η Εκκλησία μαζί, ζώντες και κεκοιμημένοι, ώστε να μας αξιώσει να μείνουμε στην Βασιλεία Του που δεν έχει τέλος και να μας κρίνει με την αγάπη και την επιείκεια Του, αφού κι εμείς είμαστε «τετραήμεροι» και μυρίζουμε από τις δυσώδεις αμαρτίες μας στηρίζοντας τις μοναδικές ελπίδες σωτηρίας μας στον Θεό και στο θεϊκό Του πρόσταγμα «Δεύρο έξω».