Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης
07 Μαΐου, 2023

Εσπερίδα για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Διαδώστε:

Μέσα σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 6ης Μαΐου 2023 στο ανακαινισμένο Πολιτιστικό Κέντρο Νικομηδινού, η επετειακή εσπερίδα αφιερωμένη στην συμπλήρωση των 100 από την Μικρασιατική Καταστροφή με γενικό τίτλο «Αγιοτόκος Μικρασία».

Η παρούσα εσπερίδα συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Βόλβης, στο χωρίο Νικομηδινό το οποίο και αποτελεί ένα μέρος που εγκαταστάθηκαν τόσο το 1914 όσο και το 1922 πολλοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι προέρχονταν από την Νικομήδεια, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος πραγματοποιήθηκε και η μετονομασία του από Βορένος που ήταν αρχικά.

Μεταξύ των προσκεκλημένων που παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Αδαμάντιος Λιαμάς, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητος, Ιερείς, και αντιπρόσωποι των πολιτιστικών και προσφυγικών συλλόγων της περιοχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Αγιασμό επί τη ενάρξει της λειτουργίας του πνευματικού κέντρου, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, ο οποίος και εκόμισε απότμημα του σεπτού Λειψάνου, του Αγίου Παντελεήμωνος του Ιαματικού.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έκανε αναφορά στην μεγάλη μορφή του προσφάτως κοιμηθέντος διακεκριμένου Ιεράρχου της Μητρός Εκκλησίας, του από Χαλκηδόνος, Γέροντος Μητροπολίτου Νικομηδείας κυρού Ιωακείμ, στην μνήμη του οποίου και αφιέρωσε την σημερινή εκδήλωση.

Εν συνέχεια αναφέρθηκε στον χορό των Μικρασιατών Αγίων, αναπτύσσοντας επακριβώς το μοναδικό ενδιαφέρον που υπάρχει στους Αγίους της Νικομηδείας από τον Γ´ αιώνα μ.Χ. και έπειτα, συνδέοντας τους παράλληλα με τα δεινά που πέρασαν οι πρόγονοι μας, για να καταλήξει λέγοντας ότι ο διωγμός στα μέρη των αλησμόνητων Πατρίδων μας, δεν είχε μόνο θρησκευτικό χαρακτήρα αλλά και εθνικό.

Καταλήγοντας και αφού ευχαρίστησε τόσο τους ομιλητές όσο και όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν την σημερινή εκδήλωση σημείωσε ότι «Το παρελθόν ενός τόπου δεν έχει καμία αξία εάν δεν υπάρχει παρόν και μέλλον. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την ιστορία μας και τους προγόνους μας, οι οποίοι αρνήθηκαν να προδώσουν την Πίστη και την Πατρίδα μας. Ένα πράγμα που χαρακτηρίζει τους Έλληνες είναι ότι στις δύσκολες στιγμές και στους κινδύνους παραμένουν ενωμένοι σαν μια γροθιά και μπορούν με την βοήθεια του Θεού και της Παναγίας, να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους και τους εχθρούς. Γι΄ αυτό και το παράδειγμα των προγόνων μας και η ιστορία του τόπου μας, θα πρέπει να αποτελεί τον καλύτερο δείκτη του πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις».

Κατόπιν, χαιρετισμό πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Αδαμάντιος Λιάμας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νικομηδινού κ. Ταλιχμανίδης Ευστράτιος, και ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Π. Δήμου Βόλβης κ. Παναγιώτης Επιτρόπου, ενώ ακολούθως ακούσθηκαν ύμνοι και τροπάρια από μέλη της βυζαντινής χορωδίας του Ι.Μ. Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά «Άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης».

Πρώτος εισηγητής της εσπερίδος ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ., κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, ο οποίος και αναπτύσσοντάς το θέμα «Οι άγιοι της Νικομηδείας», αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στους βίους των Αγίων, Παντελεήμονος, Ερμόλαου, Βαρβάρας και Κυριακής, ενώ παράλληλα εξέφρασε την συγκίνηση του για την παρούσα εκδήλωση διότι βρίσκεται σε ένα ιστορικό και προσφυγικό χωριό που ήρθε και έσμιξε με γηγενής Μακεδόνες.

Δεύτερη εισήγηση ήταν του κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη, Ομότιμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Δυτικής Θράκης με θέμα «Οι κρυπτοχριστιανοί του Πόντου», σημειώνοντας μεταξύ ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν τόσο στην γη της Μικράς Ασίας όσο και του Πόντου.

Καταληκτήρια εισήγηση ήταν του κ. Κωνσταντίνου Νίγδελη, Άρχοντος Ιερομνήμονος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Διευθυντή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού με θέμα «Πικρές αλήθειες», όπου παρουσίασε εκτενώς όλα εκείνα τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν δυστυχώς στην καταστροφή της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό των ανθρώπων.

Η εκδήλωση περατώθηκε με την μικτή χορωδία του Δήμου Βόλβης η οποία και απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες, ενώ προσφέρθηκε και παραδοσιακό μικρασιατικο κέρασμα προς όλους τους παρευρισκόμενους.

 

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Διαδώστε: