Σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, ο οποίος σαν σήμερα ήγε τα ονοματήρια του με τον Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτωνα στέκεται στην μεγάλη κληρονομιά την οποία άφησε πίσω του ο μακαριστός προκάτοχός του κατά την δεκαετή ποιμαντορία του
Την πρώτη μεθέορτο ήμερα της Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, με την επιβεβλημένη ιεροπρεπή σεμνότητα και την οφειλομένη τιμή, η Ιερά μνήμη της Συνάξεως του Τιμίου και Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, του τελευταίου, μοναδικού και, μείζονος εκ της χορείας των Προφητών που αξιώθηκε να συναντήσει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.
Επίκεντρο της εορτής ήτο ο περικαλλής Ιερός Ναός των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας της περιοχής των Λουτρών Λαγκαδά, όπου και ετελέσθη η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.
Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Αχίλλειος Τσούτσουρας, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο Χριστός μας επήγε κοντά του στον Ιορδάνη ποταμό για να βαπτισθεί υπό του Ιωάννου, προκειμένου εκείνος να τον γνωρίσει στους ανθρώπους. Επήγε στον Ιορδάνη για να τον γνωρίσει ο λαός, κατά την πρώτη αυτή δημόσια εμφάνιση του Ιησού. Και ο Ιωάννης μόλις τον είδε, βροντοφώναξε: «Ιδε ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου» (Ιω.1′, 29).
Εν συνεχεία του λόγου σημείωσε μερικά από τα πολλά χαρίσματα του Αγίου Ιωάννου, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως σε δύο μηνύματα της εορτής, στο ότι όσοι βαπτισθήκαμε εις Χριστόν, έχουμε επάνω μας «την ιδέαν του Χριστού», δηλαδή την μορφή Του, είμαστε χριστοειδείς, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο. Και με το Άγιο Πνεύμα μπορούμε τώρα να σημειώνουμε νίκες κατά του μισοκάλου διαβόλου, και να αντιστεκόμαστε σθεναρά στον διάβολο και τους αμφισβητίες του Χριστού μας, που δεν διστάζουν ακόμη και σήμερα να υβρίζουν το ιερό πρόσωπό Του και επίσης αναφερόμενος στον εορταζόμενο Πρόδρομο Ιωάννη είπε, ότι όπως εκείνος στον Ιορδάνη εφανέρωσε και απεκάλυψε το πρόσωπο του Χριστού στους ανθρώπους, μάλλον θα λέγαμε τον παρουσίασε στον λαό, έτσι και η αγία μας Εκκλησία αυτό πράττει, φανερώνει τον Χριστό στις καρδιές των ανθρώπων μέσα από τα Θεουργά της μυστήρια και την υψηλή ιερή αποστολή της.
Καταλήγοντας αναφερόμενος στην προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, τον εμπνευσμένο Ιεράρχη και Θεοτίμητο αυτό ποιμένα της τοπικής Εκκλησίας, υπογράμμισε μεταξύ των άλλων πως εξακολουθεί να ζει και σήμερα μέσα στις καρδιές των ανθρώπων και κυρίως των πνευματικών του παιδιών, αφού σε όλη του την ζωή από της νεότητός του έως και τα δύσκολα και τόσο απρόσμενα τέλη του, αυτό το έργο ποιούσε, φανέρωνε τον Χριστό στις πονεμένες καρδιές των ανθρώπων, καλούσε όλους να έλθουν εις Χριστού κοινωνίαν, να γίνουν σύμμορφοι, σύναιμοι και σύσσωμοι Ιησού Χριστού.
Προ της απολύσεως και σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, ο οποίος σαν σήμερα ήγε τα ονοματήρια του.
Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, εμφανώς συγκινημένος μίλησε για τον πνευματικό πατέρα και γέροντα του, ενθυμούμενος τον τρόπο γνωριμίας τους καθώς επίσης και πολλές από τις χαρακτηριστικές στιγμές τους από την κοινή τους διακονία στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς όλους όσους προσήλθαν σήμερα και παρέστησαν προσευχόμενοι, τιμώντας τόσο την μεγάλη σημερινή εορτή του Αγίου Ιωάννου όσο και την μνήμη του προκατόχου του, ενώ εν συντομία ομίλησε περί της σημερινής εορτής της Θείας Επιφανείας και της μορφής του σήμερα τιμωμένου Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, εστιάζοντας στο κηρυκτικό έργο της μετανοίας και της αληθινής εν Χριστώ ζωής, όπου και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία μας είναι σήμερα η «φωνή βοώντος» μέσα στην έρημο του σύγχρονου κόσμου, η οποία και μας δείχνει το δρόμο για την μετάνοια και της αληθινής εν Χριστώ ζωής, καλώντας μας όλους να πορευτούμε στην οδό Κυρίου που θα μας οδηγήσει στην σωτηρία της ψυχής και την Βασιλεία των ουρανών.
Εν συνεχεία του λόγου του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων έκανε λόγο περί της προσωπικότητας του αειμνήστου προκατόχου και «αδελφικού του φίλου» κυρού Ιωάννου, σημειώνοντας την μεγάλη πνευματική κληρονομιά που άφησε κατά την δεκαετή ποιμαντορία του, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην Εκκλησία μνήμη ιδιαιτέρως αγαθή, ως υπόδειγμα καλού ποιμένος και φιλοστόργου πνευματικού πατρός, ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε προς όλους τους εορτάζοντες τα Χρόνια Πολλά, ιδιαιτέρως δε, στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωάννη Αρσενιάδη και στον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, υποβάλλοντας δημοσίως το αίτημα και την παράκληση του, να λάβει μία οδός της πόλεως του Λαγκαδά, το όνομα του μακαριστού Ιεράρχου Μητροπολίτου Λαγκαδά Ιωάννου, έτσι ώστε και να τιμηθεί η μνήμη του αλλά και να ενθυμούνται οι επόμενες γενεές την διακονία και την μεγάλη του προσφορά στην κοινωνία και την Μητρόπολη μας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου, ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσόστομο, καθώς επίσης από Ιερείς και πνευματικά παιδιά και συνεργάτες του αοιδίμου Προκατόχου του, ετέλεσαν Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, ο οποίος και ευρίσκεται όπισθεν του Ιερού Βήματος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.