Εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Μνήμη της Αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Κυράννης, στην γενέτειρά της, κωμόπολη της Όσσας, καθώς εφέτος συμπληρώνονται 270 έτη από το σεπτό μαρτύριο της(1751), καθώς επίσης και 10 έτη από την κατά θαυμαστό τρόπο, εύρεση και ανακομιδή των σεπτών και χαριτοβρύτων ιερών Λειψάνων της ( 2011).
Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο φερώνυμος Ιερός Ναός, όπου την παραμονή της εορτής, Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου ε.έ., τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Οσσαίου στην καταγωγή, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μετρών και Αθύρων κ.κ. Δημητρίου, ο οποίος και κήρυξε τον εσπερινό θείο λόγο, αναφερόμενος στο πρόσωπο και τον βίο της Αγίας Κυράννης, τονίζοντας μεταξύ άλλων το θάρρος που επέδειξε κατά την ώρα των φρικτών βασανιστηρίων της, μαρτυρώντας την αληθινή της πίστη στον Ιησού Χριστό, και δίδοντας σε όλους εμάς μέχρι σήμερα, το λαμπρό παράδειγμα που πρέπει να έχουμε σαν οδοδείκτη στην ζωή μας, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε, όπου πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην πίστη μας και να ομολογούμε παντού Χριστόν Εσταυρωμένο και Αναστάντα, ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε καταλλήλως σε όλους τους Οσσαίους, εκφράζοντας παράλληλα και τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς το σεπτό πρόσωπο του Σεβ. Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, για την ευλογία που του παρείχε ώστε να χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του τόπου του.
Το πρωί της Β´ Κυριακής της κατανυκτικής περιόδου του Τριωδίου που διανύουμε, της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, Τοποτηρητής της καθ´ ημάς Μητροπόλεως, πλαισιωμένος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων και Αρχιερατικό επίτροπο Όσσης, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωάννη Αρσενιάδη, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Αναστάσιο Παρούτογλου και τους Διακόνους της Ι. Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης π. Δαυίδ Σταυρινό και Λαγκαδά π. Ραφαήλ Κυρικλίδη. Στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό εκκλησιάστηκε και ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης με ευαρίθμους, λόγω των μέτρων, συνεργάτες του.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. κ. Θεολόγος, κηρύσσων τον θείο λόγο αναφέρθηκε στα πρόσωπα των αγίων Νεομαρτύρων, τα οποία και χαρακτήρισε ως «δυνατά φώτα», τα οποία φώτισαν παρακλητικά το ασέληνο σκοτάδι της οθωμανικής τυρρανίας και σκλαβιάς.
«Οι Νεομάρτυρες της Εκκλησίας και του Γένους μας, λειτούργησαν ως ένα ισχυρότατο πνευματικό ανάχωμα στην προσπάθεια του εξισλαμισμού των σκλαβωμένων Ελλήνων και ταυτόχρονα υπήρξαν εκείνοι που προετοίμασαν και την εθνική μας παλιγγενεσία. Ήταν οι πραγματικοί ηγέτες του πονεμένου λαού και οι ακαταβλητοι αντιστασιακοί αγωνιστές εκείνης της εποχής. Οι καλλίνικοι νεομάρτυρες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, κληρικοί και λαϊκοί, ευλογημένα βλαστήματα της ποθεινοτάτης μητέρας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας εμπνεόμενοι από τον Χριστόν, εστέκοντο αγέρωχοι ενώπιον των τυράννων και ομολογούσαν την πίστη τους και την εθνική του ταυτότητα.
Η ομολογία και το συνεπακόλουθο μαρτύριό τους, δεν υπήρξε μία ηρωική έξαρση της στιγμής ή ένας πηγαίος μόνο αυθορμητισμός, αλλά ήταν η επίσημη επισφράγιση μιας ζωής δοσμένης ολοκληρωτικά στον Κύριο. Εμοί δε το ζήν Χριστός και το αποθανείν κέρδος ομολογούσαν μαζί με τον Απόστολο Παύλο, οι νέοι χριστομάρτυρες».
«Οι Άγιοι Νεομάρτυρες, τα εύοσμα άνθη του παραδείσου ,υπήρξαν οι συνεχιστές των αρχαίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας και σε τίποτα δεν υπολείπονται από εκείνους. Είχαν την ίδια ζέουσα πίστη , το ίδιο φρόνημα, την ίδια φλόγα στην καρδιά τους, την ίδια αγάπη για τον Νυμφίο Χριστό. Αυτά τα ιδανικά άφησαν ως πολυτίμητη κληρονομιά και σ΄εμάς σήμερα οι μάρτυρες της πίστεως και οι ήρωες της πατρίδος . Ιδανικά αθάνατα, επίκαιρα, διαχρονικά, που κράτησαν το Έθνος μας όρθιο και την ταυτότητα των Ελλήνων αλώβητη, σε χρόνους σκληρούς και πικρούς».
«Ελληνισμός και Χριστιανισμός είναι δύο μεγέθη που συμβαδίζουν και συλλειτουργούν σωστικά σε αυτό τον αιματοβαμένο τόπο. Μέσα από αυτή την κοινή λειτουργία και συμπόρευση, δοξάζεται το όνομα του Τρισαγίου Θεού, που μέσα στην πανσοφία και την φιλόστοργη πρόνοιά Του επέλεξε το ευγενές και ηρωικό έθνος των Ελλήνων ώστε να γίνει το όχημα για να μεταδοθεί το σωτήριο φως του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.
Οι οθωμανοί τύρρανοι στα τετρακόσια και πλέον σκληρότατα χρόνια της σκλαβιάς με τους εξισλαμισμούς αγωνίσθησαν για να κάμψουν το αδούλωτο φρόνημα των Ελλήνων ώστε να επιτύχουν και την συνεπακόλουθη εθνική απομείωση. Εγνώριζαν καλώς οι οθωμανοί Τούρκοι, και τότε και τώρα, ότι αν ο Έλληνας παύσει να είναι χριστιανός, πολύ σύντομα θα παύσει να είναι και Έλληνας.
«Η Αγία Κυράννα η οποία και αποτελεί την δόξα και το στολίδι της επαρχίας και του τόπου σας, έζησε , λειτούργησε, μαρτύρησε, όπως και όλοι οι Νεομάρτυρες, ως κυματοθραύστης ενάντια στα επαφρίζοντα κύματα του μουσουλμανισμού, δεικνύουσα ότι ο δρόμος της πραγματικής ελευθερίας είναι ο δρόμος του Χριστού».
«Έχουμε χρέος και προς τους προγόνους μας αλλά κυρίως στις γενιές που έρχονται να τιμούμε την ιερά τους μνήμη όχι με λόγους κούφιους αλλά εμπνεόμενοι και αγωνιζόμενοι για αρχές και αξίες που εκείνοι πίστευσαν και για χάρι των οποίων αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν. Η ιερή τους μνήμη ας γίνει αφορμή και κάλεσμα προς όλους μας για έναν ουσιαστικό αναβαπτισμό στα ζωηφόρα νάματα της ελληνορθοδοξίας».
Εν συνεχεία του λόγου του, ο Σεβασμιώτατος του χηρεύσαντος Επισκοπικού Θρόνου της κατά Λαγκαδά συνεκλεκτής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί με συγκίνηση στο πρόσωπο του μακαριστού Ποιμενάρχου της τοπικής Εκκλησίας Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης αοιδίμου και αγιοφίλου Μητροπολίτου κυρού Ιωάννου, επί των ημερών του οποίου ευρέθησαν κατά θαυμαστό τρόπο, την 12η Σεπτεμβρίου 2011 τα σεπτά και χαριτόβρυτα λείψανα της Αγίας Κυράννης εντός του ιερού Βήματος και πλησίον της αγίας Τραπέζης του ιστορικού Προσκυνηματικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης. Προσευχόμεθα εγκαρδίως, ετόνισε ο Σεβ. ομιλητής η ψυχή του αδελφού και συλλειτουργού Μητροπολίτου Ιωάννου να αγάλλεται μετά των αγίων στην Βασιλεία των ουρανών.
Καταλήγοντας και αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα στο περιορισμένο , λόγω των υγειονομικών μέτρων, εκκλησίασμα, υπενθύμισε τόσο τα προφητικά και λίαν διδακτικά λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου που έλεγε: « Εσείς εκεί στην Μακεδονία και όλοι οι συνέλληνες πρέπει πολύ να προσέχουμε που πατούμε γιατί ο τόπος αυτός, η απ΄αιώνων ελληνικωτάτη Μακεδονία είναι γεμάτη από τάφους αγίων και ηρώων», όσο και την σοφή προτροπή του ‘Ιωνα Δραγούμη προς το αθηνοκεντρικό κράτος: «Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα!».