Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Ιερά Μνήμη των Δύο Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου και του Αγίου Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας.
Το εσπέρας της εορτής, 17 Ιανουαρίου, εις τον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου της περιοχής Ηρακλείου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, ο οποίος κατά την διάρκεια του εσπερινού λόγου του, αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες αυτές μορφές, και τους αγώνες τους για την διαφύλαξη της Πίστεως μας, από τις αιρετικές διδασκαλίες της εποχής εκείνης.
Ανήμερα της εορτής, το πρωί της 18ης Ιανουαρίου, τελέσθηκε εις τον περίλαμπρο Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Λητής, η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, τον οποίον και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μεταξύ των πολυπληθούς εκκλησιάσματος το οποίο και προσήλθε για να τιμήσει τον προστάτη και έφορο της περιοχής τους παρέστησαν, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, εκπρόσωποι του Δήμου Ωραιοκάστρου, της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος της Λητής, καθώς επίσης και μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως και αντιπροσωπίες των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.
Τον Πανηγυρικό Λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως, π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Αθανασίου και στις αρετές που διακρίθηκε, οι οποίες και μπορούν να αποτελέσουν διδάγματα για τον βίο του καθενός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «Το να ομιλήσει κανείς για τις αρετές του Μεγάλου Πατρός, καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά όταν ακούμε τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, στον περίφημο εγκωμιαστικό του λόγο προς τον Μέγα Αθανάσιο, να ξεκινά ως εξής: «Αθανάσιον επαινών αρετήν επαινέσομαι», καθώς ο Άγιος Πατήρ κατέστη ο ίδιος προσωποποίηση αυτής και αιώνιο πρότυπο προς μίμησιν».
»Από το ασκητικό του φρόνημα, την ευστροφία του, με την οποία μάλιστα πολλές φορές άφησε άναυδους τους διώκτες του, την υπομονή του στις εξορίες, την αμνησικακία του στις λοιδορίες και στις συκοφαντίες, από τα ηγετικά του χαρίσματα και από άλλες εν Χριστώ αρετές, με τις οποίες κατέστη αληθινός φωστήρ της Οικουμένης, είχε δύο αρετές, πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα για τους χαλεπούς και πράγματι κρίσιμους εσχατολογικά καιρούς που ζούμε. Η πρώτη είναι η υπακοή του σε Άγιο Γέροντα, σε Πνευματικό Πατέρα και μάλιστα στον Μέγα Αντώνιο, τον Καθηγητή της ερήμου, του οποίου την μνήμη χθες ευλαβώς πανηγυρίσαμε. Βλέπουμε δηλαδή την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, αυτήν που αφορά στην εν Χριστώ ζωή των μελών της, σε όλο της το μεγαλείο. Η δεύτερη αρετή, συνδέεται με την πρώτη άρρηκτα: είναι η εμμονή του Αγίου και το ασυμβίβαστο και ανυποχώρητό του, όταν του ζητούσαν να αρνηθεί έστω και ένα δόγμα της Ορθοδοξίας. Ο Άγιος Αθανάσιος υπήρξε Μέγας Ομολογητής, σε καιρούς όπου κάθε είδους εξουσία ήταν στραμμένη εναντίον της Ορθοδόξου Πίστεως, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κινδυνεύσει η ζωή του, την οποίαν όμως ήδη ο θείος Πατήρ είχε προσφέρει με τους αγώνες του ως θυσία ζώσα στον Κύριο».
»Ο Μέγας Αθανάσιος αγωνίστηκε υπέρ της αληθείας, διότι ήθελε και οι επόμενες γενεές να έχουν το Ορθόδοξο αλάνθαστο κριτήριο περί της αληθείας, το οποίο οι δυνάμεις του σκότους αγωνίζονταν και αγωνίζονται ακόμη και σήμερα να εξαλείψουν από τον κόσμον και την ιστορίαν – εις μάτην όμως!. Ο Μέγας Πατήρ ανακήρυξε το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τρίαδος, τον Υιόν και Λόγον του Θεού Θεόν αληθινόν, επομένως ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, είναι ο Θεάνθρωπος, ο Μοναδικός Σωτήρας και Λυτρωτής, και όχι το τελειότερο κτίσμα του Θεού όπως βλασφημούσε ο Άρειος».
»Εμείς που θέλουμε να είμαστε επόμενοι των Αγίων Πατέρων και μάλιστα του Αγίου Αθανασίου, αλλά και του Αγίου Κυρίλλου που εορτάζουν σήμερα μαζί, πρέπει να τους μοιάσουμε στην ομολογία περί της Μοναδικότητος του Χριστού και της Ορθοδόξου Εκκλησίας Του, ως Μοναδικής κιβωτού της Σωτηρίας, χωρίς να υπολογίζουμε κόστος σε κοσμικές απολαύσεις και ανέσεις, μιμούμενοι τον Μέγα Πατέρα, ο οποίος για πάνω από 40 χρόνια έζησε σε εξορίες και διωγμούς και μάλιστα σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές, υπέρμαχος ων της Αληθείας. Πολλές φορές διερωτόμαστε: Γιατί δίδομε τόση σημασία στη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας; Η απάντηση είναι ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία διατήρησε ανόθευτη την αλήθεια της Χριστιανικής Πίστεως μέσα από την Διδασκαλία και Παράδοσή Της. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη ορθή Εκκλησία της Καινής Διαθήκης που ο Κύριος θεμελίωσε. Μέσα σ’ αυτήν ο άνθρωπος βρίσκει και πραγματώνει την σωτηρία του, που του προσφέρει ο Χριστός. Μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία ο άνθρωπος γίνεται μέλος της Βασιλείας του Θεού και η ύπαρξη των Αγίων αυτό ακριβώς αποδεικνύει, ότι ο άνθρωπος σώζεται. Εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει ούτε αγιασμός, ούτε σωτηρία».
»Σήμερα, που η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, ας τον ακολουθήσουμε και να τον μιμηθούμε, γιατί η μίμηση της ζωής ενός Αγίου είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να του προσφέρουμε. Ευχηθείτε η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος διά των πρεσβειών του μεγάλου αυτού Πατρός της Εκκλησίας μας, του γίγαντος της Ορθοδοξίας, να χαρίζει σ’ όλους τον θείο φωτισμό και να μας αξιώσει της ουρανίου Βασιλείας».
Προ της Απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη Αρτοκλασία της παλαιάς αδελφότητος του «Αγίου Αθανασίου», που υπάρχει στην περιοχή της Λητής, ενώ όπως συνηθίζεται ο Σεβασμιώτατος ετίμησε όλα τα παιδιά, τα οποία αψηφώντας το δριμύ κρύο της εποχής, βούτηξαν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό την ημέρα των Θεοφανείων, στην ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή πλησίον του Αγιάσματος της Ζωοδόχου Πηγής, επιδίδοντάς τους από έναν επιστήθιο Σταυρό και συγχαίροντας για την τόλμη τους αυτή, η οποία και αποτελεί μία μαρτυρία της Πίστης τους και της Αγάπης τους, για τα ήθη, τα έθιμα και διατήρηση των παραδόσεων του Τόπου μας ενάντια στις οποίες προσπάθειες κάποιων για αλλοτρίωση αυτών.
Κατά το διήμερο της 16ης και 17ης του τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών επί τη Ιερά Μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου, ιδρυτού του Μοναχισμού, οι οποίες τελέσθηκαν μέσα σε κλίμα κατανύξεως, στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου, ομιλώντας στο τέλος επικαίρος προς τους παρισταμένους ευλαβείς προσκυνητές, περί του προσώπου και του έργου του σήμερα τιμωμένου από την Εκκλησία μας, Αγίου Αντωνίου, ως πρότυπο του μοναχικού ιδεώδους, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς και στην μεγάλη συμβολή και προσφορά των Πατέρων που ανεδείχθησαν εκ της Ερήμου.