Με ιδιαίτερη συγκίνηση και μέσα σε κλίμα εθνικής περηφάνειας τιμήθηκε, το πρωί του Σαββάτου 19 Ιουνίου 2021, η 108η επέτειος της τριήμερου μάχης Λαχανά-Κιλκίς με την οποία ξεκίνησε και ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος το έτος 1913.
Επίκεντρο των όλων των εκδηλώσεων μνήμης, που διοργάνωσαν από κοινού, ο Δήμος Ωραιοκάστρου, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Δημοτική Κοινότητα Μελισσοχωρίου, ήταν η κεντρική πλατεία της κωμοπόλεως του Μελισσοχωρίου (Μπάλτζας) όπου και ευρισκόταν εγκατεστημένο στις 19 Ιουνίου του 1913, το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο.
Κατά την έναρξη της εκδηλώσεως τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Τοποτηρητού της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Επιμνημόσυνη Δέηση, υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών όσων έπεσαν ηρωικός μαχόμενοι στην τριήμερη μάχη μεταξύ των Ελληνικών και Βουλγαρικών δυνάμεων.
Τις εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα εκ των υγειονομικών αρχών μέτρα προστασίας λόγω του covid-19, λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του τόπου, καθώς επίσης και αρκετός κόσμος που προσήλθε αυθόρμητα, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη όσων πολέμησαν και χάθηκαν για την ελευθερία του τόπου μας.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής σημείωσε ότι «η Ελευθερία είναι προϋπόθεση ζωής και δημιουργίας για τον κάθε άνθρωπο, ιδιαιτέρως δε για εμάς τους Έλληνες. Δεν χρειάζεται να μένουμε μόνο στην επιφάνεια όλων αυτών των επετειακών εκδηλώσεων, αλλά θα πρέπει να εντρυφήσουμε στα νοήματα αυτών των επετείων και να σπουδάσουμε το τι θέλουν να μας πουν και να μας δείξουν ουσιαστικά, και κυρίως μιμούμενοι σήμερα τις αρετές των πατέρων και των προγόνων μας, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την πρόοδο και την αξιοπρέπεια της Πατρίδος μας, η οποία ακόμα και σήμερα ευρίσκεται στην δίνη ενός επικίνδυνου κυκλώνα».
Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, ο οποίος και αναφέρθηκε στις ηρωικές μάχες που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο που είχε η κωμόπολη του Μελισσοχωρίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «συμμετείχε ενεργώς στους εθνικούς αγώνες του 20ου αιώνα, συνδράμοντας αρχικά τους Μακεδονομάχους καπετάν Ματαπά και Αμβρακιώτη, που δρούσαν στην περιοχή κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων και κατόπιν στους Βαλκανικούς πολέμους. Ο πληθυσμός της κοινότητας ανεξαρτήτου ηλικίας και με επικεφαλής τον δημογέροντα, προσέφεραν πολλαπλή βοήθεια στην Μεραρχία του Καλλάρη, που έφτασε στο Μελισσοχώρι για να καλύψει την απειλούμενη κάθοδο των Βουλγάρων προς την Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1912».
»Γενναία ήταν η προσφορά του Μελισσοχωρίου και κατά τον Β´ Βαλκανικό πόλεμο, στις μάχες Κιλκίς-Λάχανα, καθώς εκεί είχε εγκατασταθεί από τις 19 Οκτωβρίου το Στρατηγοί του Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου. Οι κάτοικοι του υπήρξαν οδηγοί, αγγελιοφόροι και μαχητές του Ελληνικού Στρατού, ενώ τα σπίτια τους είχαν μετατραπεί σε πρόχειρα νοσοκομεία, όπου οι κοπέλες του χωριού έκαναν χρέη νοσοκόμας και οι μεγαλύτερες φρόντιζαν, με αυταπάρνηση για την τροφοδοσία των πολεμιστών.
Καταλήγοντας τον πανηγυρικό λόγο του ο κ. Καθηγητής δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε ο Ιερός Κλήρος και ιδιαίτερα οι Μπαλτζιανοί Ιερείς, σημειώνοντας ότι «η Εκκλησία ήταν συνεχώς ανοικτή και οι κάτοικοι με προσευχή και συνεχόμενες αγρυπνίες δέονταν προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Κυρία Θεοτόκο για την νίκη και την Ελευθερία του τόπου μας».
Η συγκινητική τελετή ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων έμπροσθεν της προτομής του Ταγματάρχη ΠΖ Αντωνίου Κουταφάρη, το προσκλητήριο των πεσόντων και τον Εθνικό μας Ύμνο, που έψαλλαν όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι.