16/09/2024 16/09/2024 Με κατάνυξη και λαμπρότητα Εορτάστηκε η Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην πληγωμένη από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Σάμου (1592), όπου φυλάσσεται τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου πολύτιμο κειμήλιο και θησαυρός της Τοπικής Εκκλησίας δώρο του εκ Χώρας Σάμου καταγόμενου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Κυρίλλου του Β΄ (1815). Ο Σεβασμιώτατος κ....
16 Σεπτεμβρίου, 2024 - 13:38

Ο εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Μητρόπολη Σάμου

Διαδώστε:
Ο εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Μητρόπολη Σάμου

Με κατάνυξη και λαμπρότητα Εορτάστηκε η Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην πληγωμένη από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Σάμου (1592), όπου φυλάσσεται τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου πολύτιμο κειμήλιο και θησαυρός της Τοπικής Εκκλησίας δώρο του εκ Χώρας Σάμου καταγόμενου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Κυρίλλου του Β΄ (1815).

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ευσέβιος προέστη της καθόδου του Τιμίου Ξύλου από το Σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής, Χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινόκαί Κήρυξε το θείο λόγο.

Την κυριώνυμο ημέρα ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Όρθρο, Ιερούργησε και Προέστη της ακολουθίας της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Ομίλησε επίκαιρα αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην Ιστορία της Ιεράς Μονής και της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής, αναλύοντας την σημασία τους στο σύγχρονο άνθρωπο. Στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του αειμνήστου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Ειρηναίου.

Όλες οι ακολουθίες τελέσθηκαν Υπαίθρια και συγκεκριμένα στον εξωνάρθηκα της Ιεράς Μονής μπροστά από το επιβλητικό αλλά τραυματισμένο από τον σεισμό Καθολικό του Μοναστηριού.

Παρέστησαν Πολιτικοί και Στρατιωτικοί Άρχοντες του Νησιού, πλειάδα Ιερέων και πλήθος Ευσεβών Προσκυνητών που κατέκλυσαν την Ιερά Μονή. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη π. Μακάριο διά την διοργάνωση της όλης Πανηγύρεως.

Το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μετέβη στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Μεσαίου Καρλοβάσου. Χοροστάτησε στον Μεθέορτο Εσπερινό,τέλεσε την Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού και ομίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα. Προς ευλογία και προσκήνυση των Πιστών μετέφερε τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων