Με απόλυτη επιτυχία υπερκαλύπτοντας κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 20 Αυγούστου 2022 η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης της Επετείου των εκατό ετών της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο πλατύ της Παναγίας Κεχαριτωμένης με την παρουσία πλήθους κόσμου και ενώπιον των Ιερών Εικόνων της προσφυγιάς, Παναγίας Καμαριανής και Παναγίας Καραμακκιανής.
Εκείνες τις αποφράδες ημέρες του 1922, οι Έλληνες πρόσφυγες με τραγικές απώλειες κατά κύματα κατέκλυζαν τα χώματα της μητέρας Ελλάδας, έχοντας ζωντανούς τους εφιάλτες της αγριότητας και με τα αίματα της παράλογης θυσίας νωπά, έφερναν μαζί τους, όχι μόνον τις μνήμες της πατρικής γης, αλλά και όσα από τα άγια Σεβάσματα και ιερά Κειμήλια κατάφεραν με κίνδυνο της ζωής τους να διασώσουν από την φωτιά και το βαρβαρικό μίσος.
Η Σύμη, ως πλησιέστερη στον Δωρικό κόλπο, δέχτηκε πολλούς εμπεριστάτους ανθρώπους που συνδέονταν ήδη με αυτή, πολιτογραφημένους μάλιστα στην τότε, «Δημαρχία» αλλά και την «Αρχιερατική Επιτροπεία» της Νήσου. Στην μεγάλη πατρογονική ευσέβεια εκείνων, οφείλεται η διάσωση πολλών ιερών κειμηλίων της Μικρασιατικής γης και συγκεκριμένα των Ιερών εικόνων της Παναγίας «Καμαριανής» και της Παναγίας «Καραμακκιανής», οι οποίες ως τιμαλφέστατοι θησαυροί φυλάσσονται έκτοτε στον συγκεκριμένο Ι. Ναό της Σύμης, για να αποτελούν σημείο αναφοράς στην ζωή τους και κέντρο εκδηλώσεως της ευσεβείας τους.
Σε φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα και με απόλυτη θρησκευτική ευλάβεια, οι Ιερές Εικόνες εισοδεύτηκαν από μέλη του Συλλόγου «Ο ΓΛΑΥΚΟΣ» με παραδοσιακές της Καππαδοκίας φορεσιές και υπό τον ήχο πένθιμων κωδονοκρουσιών προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως στους παρευρισκομένους οι οποίοι προσήλθαν αθρόα για να παρακολουθήσουν το ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο, για τα τοπικά τουλάχιστον δεδομένα, δρώμενο που από το ξεκίνημά του μέχρι και το τέλος κράτησε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον, ανεβάζοντας διαρκώς την συγκινητική φόρτιση όλων των παρευρισκομένων στα ύψη. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου Συμαίων Ρόδου ο «ΓΛΑΥΚΟΣ» κ. Σωτήρης Ζουρούδης καλησπερίζοντας και καλοσωρίζοντας τους προσκεκλημένους.
Τα κείμενα, οι αφηγήσεις, οι παραδοσιακοί χοροί της Καππαδοκίας, η μουσική, οι οργανοπαίκτες, οι ερμηνευτές στο τραγούδι, οι Εκκλησιαστικοί Ύμνοι συνυφασμένοι με την Εκκλησιαστική τάξη των παραδοσιακών πανηγυριών, απόλυτα εναρμονισμένη δημιουργώντας στους παρισταμένους πνευματική και συγκινητική έξαρση. Η επιτυχία της εκδηλώσεως καθώς και οι ευχαριστίες οφείλονται στην αγαστή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως, του Δήμου Σύμης και του Συλλόγου Συμαίων Ρόδου ο «ΓΛΑΥΚΟΣ» καθώς και όλων που από την αρχή αγκάλιασαν με θέρμη αυτήν την πρωτοβουλία.
Ιδιαιτέρως όμως ευχαριστίες οφείλονται στην ψυχή του κατά πάντα δημιουργού και συντονιστού αυτής, Μανώλη Αντωνόγλου αντιπροέδρου του Συλλόγου, ο οποίος έργω και λόγω υποστήριξε την πρόταση και πρωτοβουλία δίδοντάς της με απόλυτη επιτυχία σάρκα και οστά. Το αποτέλεσμα απόλυτα και κατά πάντα ικανοποιητικό. Στο τέλος της εκδηλώσεως θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας συγχαίροντας όλους τους συντελεστάς ιδιαιτέρως τον κ. Μανώλη Αντωνόγλου.
Τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος αναφερόμενος δι’ ολίγον στο περιεχόμενο αυτής της εκδηλώσεως εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για το εξαιρετικό αποτέλεσμα καθώς επίσης συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές.