Ι.Μ. Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου
26 Οκτωβρίου, 2022

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην ακριτική Σύμη (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:

Η μνήμη ενός εκ των πλέον ενδοξοτέρων και λαοφιλών Αγίων της Ορθόδοξου Εκκλησίας, του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, εορτάστηκε το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου 2022 στην Σύμη. Η πατρογονική ευσέβεια των Συμαίων από αιώνων επέδειξε μεγάλη ευλάβεια στον δημοφιλή αυτόν Άγιο και θεμελίωσε προς τιμήν του τέσσερις Ναούς στο νησί, έναν ενοριακό και τρία εξωκκλήσια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, την παραμονή της εορτής χοροστάτησε του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού  στο Εξωκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου «Κάτω Μεριάς» και στο Εξωκκλήσιον Αγίου Δημητρίου «Λάκκου» Σύμης, πλαισιούμενος από τους Εφημέριους του νησιού μας και με την συμμετοχή δεκάδων πιστών, οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν τον Άγιο σε αμφότερα τα ιερά του Σεβάσματα και να ανάψουν το κεράκι της προσευχής τους.

Σήμερα Τετάρτη, την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Σεβασμώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό του Αγίου, με συλλειτουργούς του τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο π. Στέφανο Μακρή, τον π. Φιλόθεο Κάλφα και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.

Στις ομιλίες του σε όλες τις Ακολουθίες αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο και παρότρυνε τους πιστούς να μιμούνται τηρουμένων των αναλογιών την ζωή του, αφορμώμενος από την Χρυσοστομική ρήση, «Τιμή γαρ μάρτυρος͵ μίμησις μάρτυρος».

Ο Άγιος Δημήτριος, που ονομάζεται Μυροβλύτης επειδή από τον τάφο και το Άγιο του λείψανο αναβλύζει μύρο. Είναι πολιούχος και προστάτης της Θεσσαλονίκης, γιατί πολλές φορές την έσωσε από τους εχθρούς και η απελευθέρωσή της το 1912 από τους Τούρκους είναι δικό του θαύμα.

Εσπερινός Αγίου Δημητρίου «Κάτω Μεριάς»

Εσπερινός Αγίου Δημητρίου «Λάκκου»

 

Διαδώστε: