Η Ιερά Πανήγυρις του Ιερού Ναού Παναγίας Κεχαριτωμένης Σύμης
Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη, αλλά και την σεμνοπρεπή μεγαλοπρέπεια που προσήκει στην Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, τελέστηκε χθές το απόγευμα των Αγίων Χριστουγέννων και σήμερα Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022, η ιερά Πανήγυρις της Παναγίας Κεχαριτωμένης, στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της Θεομήτορος στην Σύμη.
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
Το απόγευμα της Κυριακής, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου υπό πάντων των Εφημερίων και Διακόνων της Νήσου μας, ως και του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανορμίτου Αρχιμανδρίτου Αντωνίου Πατρού, ο οποίος εξυπηρετεί ως ιερατικώς Προϊστάμενος την συγκεκριμένη Ενορία.
Τα δε Ιερά Αναλόγια λάμπρυναν οι Ιεροψάλτες κ. Κωνσταντίνος Καλύβας, κ. Νικήτας Βογιατζής, κ. Αγαπητός Μιχελλής και κ. Πανορμίτης Κακακιός.
Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Σήμερα, Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου2022, την κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή ομοίως πάντων των Εφημερίων της Νήσου.
Ο Σεβασμιώτατος με θεολογική εμβρίθεια ανεφέρθηκε στο Πανάγιο Πρόσωπο της Θεοτόκου και στην σημερινή λειτουργική Σύναξη, η οποία θεσπίσθηκε από την Εκκλησία, προκειμένου να τιμηθεί αξιοχρέως από το Χριστεπώνυμο πλήρωμα το Πρόσωπο εκείνο, το οποίο υπούργησε και υπηρέτησε πανευλαβώς το Μέγα Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Χριστού, η Κυρία Θεοτόκος.
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Κεχαριτωμένης
Η Παναγία είναι η «Κεχαριτωμένη», διότι κατείχε όλο το πλήρωμα της Χάριτος του Θεού, αντλώντας το βεβαίως από το πλήρωμα των Χαρίτων του Υιού της.
Σημειώνεται ότι ο ενοριακός Ιερός Ναός της Παναγίας Κεχαριτωμένης, είναι ένας εκ των παλαιοτέρων ιστορικών Ναών της Σύμης και βρίσκεται χτισμένος σ’ ένα πλάτωμα στην ανατολική πλευρά κάτω από το αρχαίο κάστρο.
Πρόκειται για μια ευρύχωρη μονόκλιτη Βασιλική στεγασμένη με δύο νευρωτά σταυροθόλια, υιοθετώντας νεογοτθικά στοιχεία του Σταυροθολιακού ρυθμού που από τον 18ο αιώνα αναβιώνει στα Δωδεκάνησα. Ακριβή χρονολογία ανεγέρσεως του Ναού δεν έχει διασωθεί, αλλά σίγουρα προηγείται του 1864, έτους κατά το οποίο φιλοτεχνήθηκαν οι Δεσποτικές Εικόνες του τέμπλου.
Βέβαια, σημαντικό στοιχείο είναι και η κατασκευή του νοτίου προσκυνηταριού της επαργυρωμένης Εικόνας της Παναγίας «Κεχαριτωμένης», την οποία αρχικά επαργύρωσε ο Συμαίος Ιερομόναχος Αγάπιος Μαγκαφάς, μετέπειτα Επίσκοπος Μυρέων και σύμφωνα με την σωζόμενη επιγραφή κατασκευάστηκε το έτος 1827. Το προσφάτως συντηρηθέν Τέμπλο του Ναού είναι ξυλόγλυπτο και πολύ αξιόλογο, δημιούργημα του έτους 1864 και έργο Συμαίων τεχνιτών, μαθητών του Μαστρο Δράκου Ταλιαδούρου, ο οποίος πολύ νωρίτερα φιλοτέχνησε εκπληκτικά και το τέμπλο του Πανορμίτη.
Το πολύ ιδιαίτερο και συνάμα συγκινητικό στοιχείο, που συναντάμε στο Ναό αυτό, είναι, ότι εκτός της εφεστίου Εικόνας της Παναγίας, σήμερα, εκατό ολόκληρα χρόνια μετά, φιλοξενούνται εκεί κι άλλες εικόνες Της, τις οποίες μετέφεραν οι Μικρασιάτες Συμιακοί μετά τον αιματηρό ξεριζωμό του 1922 από τις πατρογονικές τους εστίες στην απέναντι περιοχή της Δασιάς ή Δασίας (τουρκική ονομασία Ντάτσα). Από τις εικόνες αυτές, κορυφαία θέση κατέχει η Παναγία η «Καμαριανή», της οποίας σώζονται δύο εικόνες αντίγραφα στο Ναό, καθώς και η εικόνα της Παναγίας «Καραμακιανής», η οποία μάλιστα φέρει και σημάδια κακοποίησης υπό των Αγαρηνών.
Τέλος η φιλόξενη Επιτροπή του Ιερού Ναού παρέθεσε εόρτια Τράπεζα στους εκκλησιαζομένους, την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ώστε το κλίμα της πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, να επισφραγισθεί και με την υλική τράπεζα, καθώς και με την ευλογημένη ευκαιρία της διαπροσωπικής επικοινωνίας και επαφής των ανθρώπων.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.