Ι.Μ. Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου
04 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Μητροπολίτης Σύμης για την την Κυριακή ΙΓ΄ Ματθαίου

Διαδώστε:

Ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Σύμης, την Κυριακή ΙΓ΄ Ματθαίου.

Συλλειτούργησαν ο Εφημέριος π. Φιλόθεος Κάλφας και ο Ιεροδιάκονο π. Παύλος Τερεζάκη, ενώ το ι. Αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Ελευθέριος Ξηράκης και κ. Αναστάσιος Μπαλής.

Ο Σεβασμιώτατος αντί άλλου κηρύγματος προς τους εκκλησιαζομένους πιστούς, ανέγνωσε το Μήνυμα επί τη εορτή της Ινδίκτου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αναφερθείς προ της απολύσεως ακροθιγώς εις την ευαγγελική περικοπή της σημερινής Κυριακής, στην οποία ο Κύριός μας παρομοιάζει την Βασιλεία του Θεού με αμπελώνα, τον οποίο ο οικοδεσπότης εμπιστεύεται σε άξιους γεωργούς για να τον καλλιεργήσουν. Όταν όμως έφτασε ο καιρός της συγκομιδής οι γεωργοί εκείνοι, όχι μόνο δεν απέδωσαν τους καρπούς, αλλά εδίωξαν κακήν κακώς τους δούλους που έστειλε ο κύριος του αμπελώνα για να συλλέξουν την σοδειά. Και όταν τελικά έστειλε τον ίδιο του το υιό, οι γεωργοί εκείνοι τον σκότωσαν, θέλοντας να σφετεριστούν την περιουσία του κυρίου τους.

Στην εν συνεχεία ερώτηση του Χριστού προς τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, τι θα πρέπει να πράξει ο οικοδεσπότης της παραβολής, εκείνοι αποκρίνονται ότι θα πρέπει να τους τιμωρήσει με θάνατο και να δώσει τον αμπελώνα σε άλλους γεωργούς. Και ο Κύριος, επισφραγίζοντας την κρίση τους, επιβεβαιώνει ότι ο Θεός θα εμπιστευτεί την Βασιλεία Του σε εκείνο το έθνος που θα εργάζεται τις εντολές του Θεού και θα αποδίδει τους καρπούς των έργων του.

 

 

Διαδώστε: