02/07/2023 02/07/2023 Ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε την Κυριακή Δ΄ Ματθαίου στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου Σύμης. Συλλειτούργησαν ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Αντώνιος Πατρός, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Δημητρίου, ο Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Γεώργιος Φράγκος, φιλοξενούμενος κληρικός εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας,...
02 Ιουλίου, 2023 - 13:36
Τελευταία ενημέρωση: 02/07/2023 - 13:41

Ο Μητροπολίτης Σύμης στην Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σύμης στην Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης

Ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε την Κυριακή Δ΄ Ματθαίου στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου Σύμης.

Συλλειτούργησαν ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Αντώνιος Πατρός, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Δημητρίου, ο Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Γεώργιος Φράγκος, φιλοξενούμενος κληρικός εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, καταγόμενος εκ Καλύμνου και ο Ιεροδιάκονος π. Παύλος Τερεζάκης, αδελφός της Ι. Μονής.

Την ι. υμνωδία απέδωσε γλυκυφθόγγως ο Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής κ. Σταύρος Πήλιουρας μεθ’ ετέρων.

Ο Σεβασμιώτατος δραττόμενος της ευλογημένης αυτής ευκαιρίας, ομίλησε προς τους ευαρίθμους εκκλησιαζομένους πιστούς, λαμβάνοντας αφορμή από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, της θεραπείας του δούλου του Εκατοντάρχου, γεγονός το οποίο τονίζει την βαρύνουσα σημασία που έχει η προσωπική μας πίστη, όταν επικαλούμεθα τον Θεό. Όπως άλλωστε προκύπτει από την ευαγγελική διήγηση, ο Εκατόνταρχος διέθετε μεγάλη ταπείνωση και πίστη, δύο στοιχεία ουσιαστικά για την πνευματική ζωή όλων μας.

Η πίστη αυτής της ποιότητας, δυστυχώς, απουσιάζει στις μέρες μας, κι όμως αποτελεί το ζητούμενο της πνευματικής μας πορείας. Ζητούμε το θαύμα στη ζωή μας, και λησμονούμε ότι αυτό επιτελείται σύμφωνα με το μέτρο της δικής μας πίστεως. Αντί, επομένως, να απελπιζόμαστε όταν νιώθουμε ότι ο Θεός δεν απαντά στις προσευχές μας, ας εργαστούμε ώστε αυτές να γίνονται με περισσή ταπείνωση και με αληθινή πίστη απέναντι στον Θεό.

Ακολουθεί η διήγηση του Ευαγγελιστού Ματθαίου: «Καθώς ο Χριστός εισερχόταν στην Καπερναούμ, τον πλησίασε ένας Εκατόνταρχος, λέγοντάς του, ότι ο παράλυτος δούλος του βρισκόταν στο σπίτι, δεινώς βασανιζόμενος. Έρχομαι, να τον θεραπεύσω, του απαντά ο Κύριος, κι εκείνος του αποκρίνεται: «Κύριε, δεν είμαι άξιος για να εισέλθεις στο σπίτι μου. Πες μόνον έναν λόγο, και θα θεραπευτεί. Γιατί κι εγώ είμαι άνθρωπος που έχω εξουσία, κι έχω υπό τας διαταγάς μου στρατιώτες, και λέω στον ένα πήγαινε, και πηγαίνει, και στον άλλο έλα, κι έρχεται, και στον δούλο μου κάνε αυτό, και το κάνει». Θαύμασε ο Ιησούς την πίστη του Εκατοντάρχου, και είπε «αληθινά, τόση πίστη δεν βρήκα σε κανένα Ισραηλίτη. Και σας λέω, ότι πολλοί εξ ανατολών και δυσμών θα έλθουν και θα καθίσουν δίπλα στον Αβραάμ και Ισαάκ και Ιακώβ στην Βασιλεία των Ουρανών, ενώ οι υιοί της Βασιλείας θα εξοριστούν στο αιώνιο σκοτάδι, όπου θα είναι ο κλαυθμός και ο βρυγμός των οδόντων». Στράφηκε τέλος στον εκατόνταρχο και του είπε: «πήγαινε, ας γίνει όπως πίστευσες». Και την ίδια ώρα ο υπηρέτης του θεραπεύτηκε».

 

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων