Η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Παύλου εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς στην στην νήσο Τεύτλουσα (Σεσκλί) της Σύμης, όπου αρχαία παράδοση των κατοίκων διασώζει το πέρασμα από εκεί του Ουρανοβάμονος Αποστόλου Παύλου κατά την Γ΄ Αποστολική του περιοδεία, μεταξύ των ετών 53-56 μ.Χ.
Μάλιστα το σημερινό μικρό Ναύδριο, αποτελεί κτιριακώς την συνέχεια της αρχικής πρωτοχριστιανικής Βασιλικής προς τιμήν του Αγίου Παύλου, η οποία ήταν οικοδομημένη πλησίον του μικρού λιμένος της Νήσου.
Ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον χώρο του Ι. Βήματος του Αποστόλου Παύλου, έξωθεν του μικρού αυτού Ναού, με συλλειτουργούς του τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της κυριάρχου Ι. Μονής Πανορμίτου Αρχιμανδρίτη του Οικουμ. Θρόνου π. Αντώνιο Πατρό, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο Αναγνώστου φιλοξενούμενο κληρικό εκ της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Την ιερά υμνωδία ανέμελψαν γλυκυφθόγγως ο Αναγνώστης κ. Μερκούριος Γιανναράς Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής, ο κ. Δημοσθένης Γιανναράς και ο κ. Δημήτριος Κοπανίδης μεθ’ ετέρων.
Τον ιερό χώρο του Βήματος κατέκλυσαν εκατοντάδες φιλάγιοι προσκυνητές από την Σύμη, Ρόδο και αλλού, ενώ συμμετείχαν οι πλείστοι των Εφόρων και των εργαζομένων της Ι. Μονής Πανορμίτου, ο Άρχων Δικαιοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Δικηγόρος Ρόδου, καθώς και στρατιωτική αντιπροσωπεία της Δ.Α.Ν. Σύμης με επικεφαλής τον Διοικητή, Συνταγματάρχη κ. Παν. Βρανά. Σημειώνεται δε, ότι όλοι οι προσκυνητές μετεφέρθησαν από νωρίς το πρωί αφιλοκερδώς με το πλοιάριο «Ποσειδών» του Συμαίου πλοιοκτήτου κ. Ιωάννου Γιαννίκου, από τον λιμένα του Πανορμίτη.
Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στην μεγάλη μορφή του Αποστόλου Παύλου και στην σχέση του με το νησί του Σεσκλιού, την αρχαία Τεύτλουσα, όπου – κατά την παράδοση – ο Απόστολος ταξιδεύοντας με το πλοιάριο από την Κω προς την Ρόδο, αναγκάστηκε λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής να αποβιβασθεί προς στιγμήν.
Γραπτή μαρτυρία του γεγονότος δεν διασώζεται, αλλά όπως σημειώνει ο ευαγγελιστής Λουκάς συγγράφοντας το Βιβλίο των «Πράξεων», ο Παύλος διέρχεται από τα γειτονικά νησιά του νοτίου Αιγαίου: «Ως δε εγένετο αναχθήναι ημάς αποσπασθέντας απ’ αυτών, ευθυδρομήσαντες ήλθομεν εις την Κω, τη δε εξής εις την Ρόδον, κακείθεν εις Πάταρα». (Πραξ 21,1).
Εδώ και αιώνες το Νησάκι των Σεσκλιών και οι πέριξ αυτού μικρονησίδες αποτελούν Μετόχιο και ιδιοκτησία της Ι. Μονής του Πανορμίτη αγορασμένα την 8η Μαρτίου του έτους 1791 από την Κοινότητα της Σύμης, αντί του ποσού των 2.600 γροσίων. Από τότε εκεί οι Μοναχοί και οι εργαζόμενοι του Μοναστηριού, καλλιεργούσαν κάθε λογής κηπευτικά και μέχρι σήμερα συντηρούν κοπάδια, που τροφοδοτούν την Μονή με τα δυσεύρετα αγνά προιόντα τους.
Όμως κατά τις διαδικασίες κτηματογραφήσεως της Σύμης το έτος 2007, ύστερα από δήλωση δασικών υπηρεσιών, τα Σεσκλιά κατεγράφησαν ως δασικού χαρακτήρα έρημες και εγκατελειμμένες βραχονησίδες ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου με την αιτιολογία ότι στο Ελληνικό Δημόσιο περιήλθαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Ιταλίας στα κατεχόμενα απ’ αυτή Δωδεκάνησα, τα οποία επίσης και η Ιταλία κληρονόμησε από τους προηγηθέντες αυτής κατακτητές, τους Οθωμανούς.
Τα έωλα και νομικώς ανυπόστατα αυτά επιχειρήματα, ανέλαβε να καταρρίψει και να υπερασπισθεί τα δίκαια της Ι. Μονής Πανορμίτου ο τότε Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως και της Ι. Μονής, κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου Δικηγόρος Ρόδου και σήμερα Άρχων Δικαιοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος σημειωτέον πραγματοποίησε άριστο χειρισμό σ’ όλα τα στάδια της υποθέσεως του ιδιοκτησιακού θέματος των Σεσκλιών.
Το όλο ζήτημα, όπως ο Σεβασμιώτατος τόνισε, τακτοποιήθηκε οριστικώς και τελεσιδίκως χάριν στις λυσιτελείς ενέργειες του κ. Παπαγεωργίου, το έτος 2016 με την υπ’ αριθ. 458/2016 απόφαση του Γ΄ Πολιτικού Τμήματος του ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας, του Αρείου Πάγου, που αναγνωρίζει την αδιαφιλονίκητη ιδιοκτησία της Μονής επί των νησίδων της Τευτλούσης.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ανεφέρθηκε στην άρτι εκδοθείσαν επιστημονική εργασία του κ. Παπαγεωργίου περί των Σεσκλιών, υπό τον εύστοχο τίτλο «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ – ΟΙ ΝΗΣΙΔΕΣ ΤΩΝ ΣΕΣΚΛΙΩΝ, Ιστορική-Νομική Συμβολή», για την οποία τον συνεχάρη ιδιαιτέρως, αφού μέσω των σελίδων της μελέτης του αυτής, δίδεται η δυνατότητα στον ιστορικό του μέλλοντος να γνωρίσει την αλήθεια και να σχηματίσει αντικειμενική εικόνα του ενδιαφέροντος αυτού νομικού ζητήματος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσεφέρθησαν σ’ όλους τους εκκλησιασθέντες πιστούς τα πατροπαράδοτα κεράσματα και εν συνεχεία η Μονή παρέθεσε εόρτιο γεύμα σ’ όλους τους πανηγυριστές, στο οποίο παρεκάθισε και ευλόγησε, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος κάτω απ’ τα σκιερά δέντρα της παραλίας, ώστε το κλίμα της πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, να επισφραγισθεί και με την υλική τράπεζα της αγάπης, μια ακόμα ευλογημένη εκκλησιαστική ευκαιρία διαπροσωπικής επικοινωνίας και επαφής των ανθρώπων.
Ακολουθεί φωτοπαρουσίαση της πανηγύρεως.