Την Κυριακή Η΄ Ματθαίου 30 Ιουλίου 2023, και μνήμη των Αγίων Αποστόλων Σίλα, Σιλουανού, Επαινετού, Κρήσκη και Ανδρονίκου, εκ των εβδομήκοντα μαθητών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σύμης, όπου ευρίσκεται η Εικόνα του και τιμάται ο Άγιος Σίλας, με συλλειτουργούς του τον π. Γεώργιο Κακακιό Εφημέριο του Ιερού Ναού και τον Ιεροδιάκονο π. Παύλο Τερεζάκη, ενώ την ιερά υμνωδία μελώδησαν ο κ. Έλευθέριος Ξηράκης, μεθ’ ετέρων.
Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τους πιστούς, με τον μεστό θεολογικό του λόγο, ομίλησε λαμβάνοντας αφορμή από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων, αναφερόμενος επιπλέον και στην ιερά μνήμη του Αποστόλου Σίλα, ο οποίος μέσα από την επίγεια βιοτή και την ιεραποστολική του δράση διακρίθηκε για τον ένθερμο ζήλο, την ακλόνητη και ζωντανή πίστη, το θυσιαστικό φρόνημα και την αξιομνημόνευτη καρτερία του.
Ο ένδοξος αυτός Απόστολος, αναφέρεται τόσο στην Β΄ Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους όσο και στην Α΄ Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου και απολάμβανε ιδιαιτέρας εκτιμήσεως και μεγάλου σεβασμού στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων.
Γι’ αυτό και ανεδείχθη μεταξύ των εκλεκτών και ηγετικών στελεχών της, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το βιβλίο των Πράξεων στα Κεφάλαια 15, 16 και 17.
Η μεγάλη αναγνώριση της προσωπικότητος του Αγίου Σίλα στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, όπου μνημονεύεται ως «ηγούμενος εν τοις αδελφοίς», παρακίνησε τους υπόλοιπους Αποστόλους να επιλέξουν αυτόν και τον Ιούδα, τον επονομαζόμενο Βαρσαβά, για να συνοδεύσουν τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα στην Αντιόχεια.
Εκεί θα επέδιδαν την επιστολή των αγίων Αποστόλων που περιείχε την απόφαση της Αποστολικής Συνόδου της Ιερουσαλήμ, παρέχοντας παράλληλα και τις απαραίτητες επεξηγήσεις, ώστε να αποφευχθεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος παρανόησης των αποφάσεων αυτής της Συνόδου. Εν συνεχεία ακολούθησε τον Απόστολο Παύλο στις περιοδείες του και φυλακίστηκε μαζί του στους Φιλίππους της Μακεδονίας. Μετά από πολλούς μόχθους και μακρά πορεία έγινε επίσκοπος Κορίνθου.
Ιδιαίτερη τιμή απολαμβάνει ο Άγιος Σίλας στην γειτονική Ρόδο, όπου πλησίον του χωριού Σορωνή, ευρίσκεται το παλαιό εξωκκλήσιο του Αγίου, γνωστό στον ροδιακό λαό ως «Άγιος Σουλάς». Εντός του ναού υπάρχει θαυματουργό αγίασμα, το οποίο θεραπεύει διάφορες δερματικές ασθένειες.
Η εκεί αποδιδόμενη τιμή στον Άγιο Σίλα συνδέεται με παλαιά τοπική παράδοση, σύμφωνα με την οποία, ο άγιος ήρθε στην Ρόδο μαζί με τον Απόστολο Παύλο για να κηρύξουν τον χριστιανισμό. Όταν ο Άγιος Σίλας επισκέφθηκε την περιοχή της Σορωνής, όπου βρίσκεται σήμερα ο ομώνυμος ναός, την εποχή εκείνη υπήρχε ειδωλολατρικός βωμός. Μόλις ο άγιος άρχισε να κηρύττει για τον Ιησού Χριστό, οι κάτοικοι τον αντιμετώπισαν με μεγάλη δυσπιστία και καχυποψία.
Τότε για να αποδείξει την θαυματουργική δύναμη του Κυρίου σε αντίθεση με την ψεύτικη θρησκεία των ειδωλολατρικών θεών, πρότεινε να φέρουν έναν ασθενή της περιοχής που έπασχε από ψώρα και να προσευχηθούν οι ιερείς των ειδώλων για την θεραπεία του. Στην περίπτωση που ο ασθενής θεραπευτεί από τις προσευχές των ιερέων των ειδωλολατρών, τότε θα ασπασθεί και εκείνος την ειδωλολατρική θρησκεία.
Εάν όμως δεν υπάρξει θεραπεία του ασθενούς, τότε θα προσευχηθεί στον έναν και αληθινό Θεό και θα αποδειχθεί περίτρανα η ανωτερότητα του Θεού, τον Οποίο διδάσκει και πιστεύει.
Η πρόταση έγινε δεκτή από τους κατοίκους και όπως ήταν αυτονόητο, οι προσευχές των ειδωλολατρών ιερέων απέβησαν άκαρπες. Απεναντίας η προσευχή του αγίου, στον Ιησού Χριστό, θεράπευσε τον ασθενή και έτσι οι κάτοικοι πίστεψαν στην χριστιανική θρησκεία.