06/12/2020 06/12/2020 Σαράντα πέντε χρόνια καλλιτεχνικής προσφοράς στην πόλη των Τρικάλων έχει η Σχολή Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, από το 1975 έως το 2020. Γράφτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο Μαθητολόγιό της χίλιοι τετρακόσιοι μαθητές. Έλαβαν Πτυχίο Ιεροψάλτου 130 μαθητές, Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής 20 μαθητές και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής 55 μαθητές, σύμφωνα με...
06 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:26
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2020 - 10:05

45 χρόνια προσφοράς η Σχολή Βυζαντινής μουσικής στα Τρίκαλα

Διαδώστε:
45 χρόνια προσφοράς η Σχολή Βυζαντινής μουσικής στα Τρίκαλα

Σαράντα πέντε χρόνια καλλιτεχνικής προσφοράς στην πόλη των Τρικάλων έχει η Σχολή Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, από το 1975 έως το 2020. Γράφτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο Μαθητολόγιό της χίλιοι τετρακόσιοι μαθητές. Έλαβαν Πτυχίο Ιεροψάλτου 130 μαθητές, Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής 20 μαθητές και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής 55 μαθητές, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο π. Αθανάσιος Τύμπας, διευθυντής της Σχολής.

Οι καθηγητές με την χορωδία και την παραδοσιακή ορχήστρα της σχολής δημιούργησαν πέντε ψηφιακούς δίσκους με ύμνους και δημοτικά τραγούδια, «ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ», καθώς και ένα βιβλίο – cd με την ακολουθία του πολιούχου της πόλεως Αγίου Βησσαρίωνα, σε μελοποίηση του καθηγητού της σχολής Νεκταρίου Παπαγεωργίου, μουσικολόγου.

Πολλοί από τους αποφοίτους της σχολής κοσμούν ψαλτήρια σε όλη την Ελλάδα, χορωδίες καθώς και τις Μουσικολογικές σχολές.

Η σχολή κάθε χρόνο οργανώνει πρωτότυπες συναυλίες. Ιστορικές θα μείνουν οι συναυλίες που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στο διαδίκτυο «η Σμύρνη μάνα καίγεται», «Σεργιάνι στη μουσική της Πόλης» και το αφιέρωμα για τα «150 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων». Η σχολή έδωσε συναυλίες στην Σπάρτη, την Ιτέα και την Λάρισα και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδος. Επίσης οργανώνει σεμινάρια υψηλού επιπέδου με αξιόλογους μουσικολόγους της πατρίδας μας: Γρηγόριο Στάθη, Δημήτριο Μπαλαγεώργο, Γρηγόριο Αναστασίου, Μάνο Αχαλινωτόπουλο και πολλούς άλλους.

Η σχολή ιδρύθηκε 15 Οκτωβρίου του 1966 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Διονύσιο. Το 1972 ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σεραφείμ την έκανε με αίτησή του παράρτημα του Ωδείου Πειραιώς. Το 1986 με πρωτοβουλία και τις σχετικές ενέργειες του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου έγινε ανεξάρτητη σχολή αναγνωρισμένη από το Υπουργείο πολιτισμού και θρησκευμάτων.

Διευθυντές της σχολής διετέλεσαν από το 1966 έως το 1972 ο Ηλίας Τύμπας, πρωτοψάλτης και διδάσκαλος, από το 1972 έως το 1991 ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Μακαριστός αρχιμ. Γεώργιος Στέφας, από το 1991 έως το 2014 ο διδάσκαλος και πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Ηλιάδης και από το 2014 έως σήμερα ο πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τύμπας, θεολόγος και διπλωματούχος μουσικός.

Σήμερα κατά το Σχολικό έτος 2020-21 καθηγητές της Σχολής είναι οι μουσικολόγοι Νεκτάριος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, ο πρωτοψάλτης και θεολόγος Ευθύμιος Σπύρου, και ο διευθυντής της Σχολής πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τύμπας.

Ο σημερινός Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, επισημαίνει επίσης ο π. Αθανάσιος Τύμπας, ως πρόεδρος της Σχολής με πολλή σύνεση και αγάπη φροντίζει ώστε η σχολή να λειτουργεί απρόσκοπτα καλύπτοντας όλες τις οικονομικές αλλά και πνευματικές της ανάγκες. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι οι φοιτητές της σχολής που είναι άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας φοιτούν προσφέροντας στη σχολή ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Η πόλη των Τρικάλων, προσθέτει ο διευθυντής της Σχολής, μπορεί να καυχάται για μια από τις καλύτερες σχολές της Ελλάδας η οποία σήμερα διαθέτει εκατόν σαράντα μαθητές, χορωδία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής ενενήντα ατόμων από τους οποίους οι εξήντα πέντε είναι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της πόλης των Τρικάλων καθώς και ορχήστρα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής είκοσι πέντε ατόμων.

Για να καταλήξει τονίζοντας ο π. Αθανάσιος Τύμπας: «Όσοι ασχολούνται με το δημοτικό μας τραγούδι, μόνο με τη γνώση των χαρακτήρων της Βυζαντινής μουσικής μπορούν να εξελιχθούν επιστημονικά. Κανείς δε μπορεί να υπερηφανεύεται ότι παίζει σωστά κλαρίνο, ούτι, κανονάκι, μπουζούκι και τα άλλα παραδοσιακά όργανα, εάν δεν έχει ασχοληθεί με την ψαλτική τέχνη. Ο Βασίλης Τσιτσάνης πριν αναχωρήσει από τα Τρίκαλα έψελνε στις Εκκλησίες του Βαρουσίου. Οι περισσότεροι σύγχρονοι έντεχνοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες σπουδάζουν τη Βυζαντινή μουσική, ενώ το πρώτο έργο του Μίκη Θεοδωράκη ήταν η μελοποίηση των ύμνων της Θείας Λειτουργίας».

Στη σχολή μπορούν να φοιτήσουν μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού σχολείου από την πέμπτη τάξη, μαθητές γυμνασίων και λυκείων, καθώς και άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας και επαγγέλματος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων