Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρός Αλέξιος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως στην οποία προστίθεται ότι θα υπάρξει νεότερη πληροφόρηση σχετικά με την εξόδιο ακολουθία.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος (κατά κόσμον Θεόδωρος) Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στο Πειραιά τo 1932. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1960.
Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Πεντέλης το 1954 από τον τότε καθηγούμενο αυτής μακαριστό Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Μακρυγιάννη, ενώ χειροτονήθηκε Διάκονος το ίδιο έτος στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιά από τον μακαριστό Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαραθώνος κυρό Δαμασκηνό.
Πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως Διάκονος στις Ιερές Μητροπόλεις Ξάνθης και Πειραιώς. Διετέλεσε μάλιστα στρατιωτικός ιεροκήρυκας κατά την διετία 1955-57.
Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος το 1961 στην Ξάνθη από τον μακαριστό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κυρό Αντώνιο και χειροθετήθηκε αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτη. Με τον βαθμό του Πρεσβυτέρου υπηρέτησε εκεί ως ιεροκήρυκας, διδάσκοντας συγχρόνως αμισθί ως καθηγητής στην Εκκλησιαστική Σχολή αποδοτικά και εποικοδομητικά τα μαθήματα της Λειτουργικής, Τελετουργικής, Ποιμαντικής και Κανονικού Δικαίου. Ακόμη εργάσθηκε επιτυχώς ως Κατηχητής και Πνευματικός κηρύττοντας παράλληλα σε τακτικές ώρες στην αίθουσα «Χριστιανική Στέγη» της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και στις εδρεύουσες σε αυτή στρατιωτικές μονάδες.
Καθ’ όλο το έτος 1966 χρημάτισε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και ανταποκρίθηκε πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις και ευθύνες που του ανατέθηκαν. Μετά την πλήρωση του επισκοπικού θρόνου μετατέθηκε οριστικά στην Δράμα υπηρετώντας σε αυτήν ως ιεροκήρυκας, πνευματικός και καθηγητής του φροντιστηρίου επιμόρφωσης ιερέων. Ωσαύτως διετέλεσε Πρωτοσυγκελλεύων μέχρι της εις Επίσκοπον Διαυλείας εκλογής του το 1976.
Για πέντε χρόνια είχε ορισθεί Βοηθός Επίσκοπος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο σε ποικίλα πνευματικά και διοικητικά θέματα.
Όπως ήταν φυσικό, από την θέση αυτή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, έγινε γνωστός στην Ελληνική κοινωνία για την επάξια εκπροσώπηση της Εκκλησίας, ως επίσης και της σεπτής Ιεραρχίας, η οποία εκτιμούσα τα πολλαπλά αυτού πνευματικά και διοικητικά προσόντα προέκρινε αυτόν και κατέστησε Μητροπολίτην της Γεραράς Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών κατά τις αρχιερατικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου 1981.
Από την ημέρα ενθρονίσεως του την 21ην Οκτωβρίου 1981 μέχρι σήμερα ανάλωσε τον εαυτό του στην διακονία του ενεπιστευθέντος αυτώ περιουσίου λαού του Θεού αθόρυβα, πλην όμως δημιουργικά, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της εκκλησιαστικής ζωής και δράσης.
Έχοντας κυριολεκτικά οργώσει την επαρχία των Τρικάλων τα 30 αυτά έτη ποιμαντορίας κατόρθωσε να αφουγκραστεί τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και προσπάθησε να δώσει λύσεις στα ανακύπτοντα εκάστοτε προβλήματα.
Ιδιαίτερη φροντίδα επιδεικνύει στην ανέγερση και ανακαίνιση Ιερών Ναών με αποκορύφωμα την ανέγερση του Προσκυνηματικού Ναού επ’ ονόματι του Πολιούχου Τρικάλων Αγίου Βησσαρίωνος, ενός Ναού που απουσίαζε από την πόλη μας.
Έτερο χαρακτηριστικό έργο είναι η ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου «ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» πλησίον του επισκοπείου, με αίθουσα διαλέξεων, εκκλησιαστική βιβλιοθήκη, εκκλησιαστικού μουσείου και του Ραδιοφωνικού Σταθμού «ΑΓΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΣ».
Η τριακονταετής ποιμαντορία του σημαδεύτηκε, μεταξύ άλλων, από την επίσκεψη του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Δημητρίου Α΄ (28-9-1990).
Το έτος 2015 παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών.
Η μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου Αλεξίου ας είναι αιωνία και άπαντες ας έχουμε την ευχή Του.