Μέσα κλίμα πνευματικής χαράς και σύμφωνα με την τάξη και το τυπικό που ορίζει η Αγία μας Εκκλησίας, τελέσθηκαν υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, τα Εγκαίνια του εκ βάθρων ανεγερθέντος Ιερού Ναού Αγίου Οικουμενίου, ο οποίος βρίσκεται στα Σεισμόπληκτα Τρικάλων, τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το πρωί του Σαββάτου 5 Ιουνίου 2021 τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, η Τελετή των Ιερών Εγκαινίων και η πρώτη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ Χρυσοστόμου.
Μεταξύ του πολυαρίθμου εκκλησιάσματος, το οποίο και προσήλθε με χαρά για να λάβει μέρος προσευχιτικώς στο σπουδαίο αυτό γεγονός για την περιοχή, παρέστησαν οι τοπικές Στρατιωτικές και Πολιτικές Αρχές.
Το Θείο Λόγο κήρυξε ο παρεπιδημών στην πόλη Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ο οποίος μίλησε καταλλήλως προς ωφέλεια όλων και πνευματικό ανεφοδιασμό.
Ο Σεπτός Ποιμενάρχης, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Νεκτάριο για την παρουσία του, κατά την ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Με τη χάρη του Αγίου Θεού αξιωθήκαμε σήμερα να τελέσουμε τα εγκαίνια ενός νεόδμητου Ιερού Ναού, αφιερωμένου σε ένα άξιο τέκνο της αγιοτόκου πόλης των Τρικάλων, τον Άγιο Οικουμένιο, καθώς και στον όσιο Σάββα, τον ηγιασμένο. Επιπλέον, θέσαμε, όπως το πράττομε σε όλους τους ενοριακούς ναούς ως εφέστια εικόνα, αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας, «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ». Ο Εγκαινιασμός ενός ενοριακού ναού αποτελεί κορυφαία πνευματική πράξη, καθώς το κέντρο της λειτουργικής αναφοράς των χριστιανών είναι ο ναός. Αυτός καθαγιάζεται και γίνεται η πηγή αγιασμού των ενοριτών και της γύρω περιοχής. Πριν από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας τελέσαμε την ακολουθία των Εγκαινίων.
Κατά τη διάρκειά της τοποθετήσαμε εντός του «φυτού», δηλαδή την κεντρική κολώνα, στο κέντρου της Αγίας Τραπέζης, τα ιερά λείψανα Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, ώστε το νέο θυσιαστήριο το οποίο εγκαινιάσαμε να αποτελέσει τον τόπο της παρουσίας του αγίου Θεού, δια των αγίων Του, ο οποίος στο εξής με την χάρη των μυστηρίων της Εκκλησίας μας θα παρέχει τον αγιασμό Του σε όλα τα μέλη αυτής της τοπικής εκκλησίας, αυτής της ενορίας.
Η τοποθέτηση των ιερών λειψάνων στο κέντρο της αγίας τραπέζης και η σφράγισή της αποτελεί αρχαία πράξη της Εκκλησίας, που τις απαρχές της βρίσκουμε στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όταν οι χριστιανοί δημιουργούσαν χώρους λατρείας επάνω ή δίπλα από τον τόπο του μαρτυρίου των Αγίων. Για τον λόγο αυτό οι τόποι αυτοί ονομάζονταν Μαρτύρια. Γύρω από αυτούς τους τάφους των Αγίων οι χριστιανοί συναθροίζονταν και τελούσαν το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας πάνω στον τάφο του Μάρτυρος. Η συνάθροιση, βεβαίως, ανθρώπων γύρω από τον τάφο συγγενούς και προσφιλούς προσώπου είναι αρχαιότατη συνήθεια, προγονική πριν ακόμη από την έλευση του χριστιανισμού.
Η Εκκλησία εκχριστιάνισε αυτήν τη συνήθεια και θεώρησε τον τόπο του Μαρτυρίου, ιερό τόπο προσευχής και τέλεσης του κατεξοχήν μυστηρίου της Εκκλησίας μας, τη Θεία Ευχαριστία. Κάθε Ιερός Ναός με την τελετή των εγκαινίων μετατρέπεται σε ένα Μαρτύριο. Η τοποθέτηση των ιερών λειψάνων καθιστά την Αγία Τράπεζα Μαρτυρικό τάφο, πάνω στον οποίον, όπως και οι πρώτοι χριστιανοί έτσι και εμείς τελούμε τη Θεία Λειτουργία και με τον τρόπο αυτό καθαγιάζεται και ο ναός πλέον γίνεται χώρος και εργαστήριο της πνευματικής μεταμορφώσεως των ανθρώπων, των χριστιανών που μετέχουν στα μυστήρια της Εκκλησίας.
Ήδη από χθές το βράδυ μεταφέραμε ευλαβικώς, τεμάχια των ιερών λειψάνων των Αγίων, ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, Νεομάρτυρος Ελένης της εκ Σινώπης του Πόντου και αποτμήματα των οσίων Σαββαϊτών Αγίων. Τα ετοιμάσαμε καταλλήλως σε Ιερά λειψανοθήκη, η οποία σήμερα με την τελετή των εγκαινίων τοποθετήθηκε στο κέντρο της Αγίας Τραπέζης. Η τελετή έχει εξόχως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς γύρω από αυτή την πράξη της τοποθέτησης των λειψάνων τελούνται πολλές συμβολικές πράξεις με πολύ βαθύ και ενδιαφέρον νόημα για τους χριστιανούς.
Η μαρμάρινη πλάκα της Αγίας Τραπέζης πλένεται, καθαρίζεται και αλείφεται με το Άγιο Μύρο. Κατόπιν σκουπίζεται με ειδικά υφάσματα τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν τα «Αντιμήνσια» δηλαδή υφάσματα που επάνω έχουν τυπωμένο τον Κύριο του Πάθους και στα οποία επάνω ο ιερεύς τέλει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Η λέξη Αντιμήνσιο δηλώνει την χρήση του. Είναι σύνθετη λέξη από την ελληνική πρόθεση «αντί» και τη λατινική λέξη «mensa» που σημαίνει τραπέζι. Επομένως μπορεί να αντικαταστήσει την καθαγιασμένη Αγία Τράπεζα, όπου δεν υπάρχει, όπως σε έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης, σε υπαίθριους χώρους. Χαρακτηριστική και επίκαιρη είναι η περίπτωση του προσφάτου σεισμού, σε χωριά και περιοχές όπου καταστράφηκαν οι ιεροί ναοί. Επίσης, σε κατασκηνώσεις ή στρατόπεδα, σε πνευματικά κέντρα , σε σχολεία, ακόμη και σε ιερούς ναούς όπου δεν έχει ακόμη εγκαινιασθεί η Αγία Τράπεζά τους. Πάνω τους τοποθετούνται τα προσφερόμενα δώρα, ο άρτος και ο οίνος, τα οποία πρόκειται με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος να μεταβληθούν σε Σώμα και Αίμα Χριστού.
Επίσης, στα Ιερά Αντιμήνσια ή Ειλητάρια σημειώνεται η ημερομηνία και ο ναός των εγκαινίων του ναού, όπως και η υπογραφή του επισκόπου που τέλεσε τον Εγκαινιασμό καθώς και η σφραγίδα της Μητροπόλεως. Κάθε Αντιμήνσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μεταφερόμενη Αγία Τράπεζα σε οποιοδήποτε μέρος, αρκεί να έχει επάνω του μικρό τεμάχιο ιερού λειψάνου Μάρτυρος της Εκκλησίας. Επίσης τα Αντιμήνσια διαμοιράζονται στους ενοριακούς Ναούς μόνο από τον Επίσκοπο, ως έμμεση άδεια που παραχωρεί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στους ιερείς και αντιστοίχως στους ιερούς Ναούς της μητροπολιτικής του περιφέρειας.
Μετά την τοποθέτηση των ιερών λειψάνων στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας, η κρύπτη σφραγίζεται με κηρομαστίχη και άλλα αρώματα τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν το υλικό με το οποίο ο επίσκοπος, όπως ήδη παρατηρήσατε, σημειώνει το χριστόγραμμα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα επάνω στους τοίχους του νέου ναού. Μεγάλο πνευματικό και συμβολικό νόημα έχει το άναμμα της ακοιμήτου κανδύλας και γενικώς των κανδηλίων του ναού, καθώς δηλώνεται ο σκοπός της οικοδομής αυτού του ναού, που δεν είναι άλλος από την μεταμόρφωση των ανθρώπων και της ζωής τους σε φως.
Ο Κύριός μας είναι το φως του κόσμου και καλούμαστε μέσα σ’ αυτόν το ιερό ναό να φωτισθούμε δια των μυστηρίων του Θεού. Να καταυγάσουμε την ζωή μας με το φως του αναστάντος Χριστού και εν συνεχεία να γίνουμε εμείς οι φωτεινοί φάροι που θα φωτίσουμε όλο τον κόσμο.
Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα, για πρώτη φορά, ως επίσκοπος αυτής της θεοσώστου Μητροπόλεως τελέσαμε τον Εγκαινισμό αυτού του ναού. Αποτελεί επιτακτικό χρέος, αυτή την ιερή στιγμή να αναφερθώ στους ανθρώπους που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανοικοδόμηση αυτού του ναού.
Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου τον μακαριστό Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών και πνευματικό πατέρα όλων μας κυρό Αλέξιο, ο οποίος με την πνευματική έμπνευσή του έδωσε το έναυσμα και την αφορμή για τη δημιουργία αυτού του Ιερού Ναού. Συνέβαλε, καθοριστικώς, με το ανύστακτο ενδιαφέρον του και την φροντίδα του στην ανοικοδόμησή του και στην πεπνυμένη καθοδήγηση των ανθρώπων της ενορίας, από του ιερέως έως του τελευταίου χριστιανού, ώστε να πραγματωθεί αυτό το οικοδομικό έργο προς όφελος πνευματικό αυτής της ενορίας, των Σεισμοπλήκτων. Ο Θεός να τον αναπαύει εν χώρα ζώντων και να ευφραίνει την ψυχή του.
Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στον προϊστάμενο του ναού, τον π. Ηλία Μπάνο, ο οποίος ανάλωσε και συνεχίζει να αναλώνει καθημερινώς μέχρι σήμερα τις πνευματικές και σωματικές δυνάμεις του, προκειμένου να έλθει στο σημερινό σημείο και να εγκαινιάζουμε όλοι μαζί έναν Ναό του Θεού.
Επίσης, ευχαριστίες οφείλουμε και σε όλους τους συνεργάτες, τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, την ερανική επιτροπή, την επιτροπή φιλοπτώχου, τους κυρίους και τις κυρίες, που αόκνως και με πολύ ενδιαφέρον αγωνίστηκαν για τη δημιουργία και ανοικοδόμηση αυτού του ναού. Τους νεωκόρους, τους ψάλτες και όλους, όσοι συνέβαλλαν μεθ’ οιονδήποτε τρόπο στην περάτωση αυτού του θεαρέστου έργου.
Μνημονεύω οφειλετικώς, πάντας τους επωνύμους και ανωνύμους δωρητές και ευεργέτες.
Πρωτίστως όμως, εύχομαι υπέρ των χριστιανών αυτής της ενορίας που με την πνευματική και υλική υποστήριξή τους ενίσχυσαν πολλαπλώς αυτό το εγχείρημα.
Για όλους αυτούς, διαπύρως εύχομαι προς τον δωρεοδότη Κύριό μας, το λόγιο του Ψαλμωδού Δαβίδ, «ἁγίασον, Κύριε, τοὺς ἀγαπώντας τὴν εὐπρέπειαν τοῦ οἴκου σου».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος δώρισε στον π. Ηλία Μπάνο ένα επιστήθιο Σταυρό διότι ως Προϊστάμενος έχει τη λειτουργική μέριμνα του Ναού και με όλες τις πνευματικές και φυσικές του δυνάμεις που κατέβαλε εργάσθηκε με κόπο, υπομονή και αγάπη, πάντοτε σε συνεργασία με τους κατοίκους των Σεισμοπλήκτων, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή μεγάλη ημέρα και ευλογία για την επαρχία και τη Μητρόπολη μας, της περατώσεως και των Εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Οικουμενίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υποδοχή Παναγίας «Άξιον Εστίν» και Εσπερινός Εγκαινίων Ι.N. Αγίου Οικουμενίου Σεισμοπλήκτων
Μητροπολίτης Κερκύρας: Δεν υποκύπτουμε στο έργο που επιθυμούν να αποκόψουν τον λαό του Θεού από την Πίστη
Δείτε το σχετικό βίντεο: