Όπως κάθε χρόνο, την Πέμπτη και την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά Βεροίας επί τη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, που αποτελεί την κύρια Πανήγυρη της Μονής.
Την Πέμπτη της Διακαινησίμου 20 Απριλίου το απόγευμα τελέστηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, ο οποίος τυγχάνει αδελφός της Ιεράς Μονής και συνδέεται ιδιαιτέρως με τον Καθηγούμενο και τους πατέρες της Ιεράς Μονής από την εικοσαετή διακονία του ως Πρωτοσύγκελλος της Αποστολικής Μητροπόλεως της Βεροίας.
Στον Εσπερινό συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος στο τέλος κήρυξε τον θείο λόγο και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον πνευματικό του υιό, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο για την συμμετοχή του στην Ιερά Πανήγυρη.
Στην Ιερά Ακολουθία έψαλλε ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας κ. Νικόλαος Χανουμίδης μετά χορού Ιεροψαλτών, ενώ παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και πλήθος ευσεβών προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:«Ρείθρα των ιάσεων, αναβλυστάνεις Παρθένε, τοις πιστώς προστρέχουσι τη πηγή σου πάντοτε, Θεονυμφευτε».
Την ίδια βεβαιότητα με τον ιερό υμνογράφο εκφράσαμε και εμείς, ψάλλοντας προ ολίγου τους θεσπέσιους αυτούς ύμνους, τους οποίους συνέθεσε ο Νικηφόρος Κάλλιστος Ξανθόπουλος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία επί αιώνες θαυματουργούσε στην Κωνσταντινούπολη χαρίζοντας την ίαση και τη θεραπεία σε όσους προσέτρεχαν στη χάρη της.
Και δεν την εκφράσαμε τυχαία ή από συνήθεια αυτή τη βεβαιότητα, γιατί δεν υπάρχει κανείς, νομίζω, που να μην έχει εμπειρία των θαυμάτων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Όλοι μας έχουμε γίνει μέτοχοι και κοινωνοί των αενάων ρείθρων των θαυμάτων και των ιάσεων της. Όλοι μας έχουμε παρακαλέσει για κάτι την Παναγία μας και έχουμε διαπιστώσει ότι η χάρη της δεν περιορίζεται ούτε από τον χρονο ούτε από τον τόπο, αλλά και ούτε εξαντλείται ούτε ποτέ αδυνατεί να μας θεραπεύσει από τις σωματικές ή τις ψυχικές μας ασθένειες, εφόσον της το ζητούμε με πίστη και εμπιστοσύνη.
Τα θαύματα άλλωστε της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι απόρροια της δικής της πίστεως προς τον Μονογενη Υιό και Θεό της, ο οποίος διαβεβαίωσε τους μαθητές του ότι «ο πιστεύων εις εμέ τα έργα α εγώ ποιώ κακείνος ποιήσει και μείζονα τούτων ποιήσει».
Και αν ο κάθε ένας που πιστεύει στον Χριστό έχει τη χάρη του να επιτελεί με τη δύναμή του μεγάλα και θαυμαστά, κατά μείζονα λόγο αυτό ισχύει για την Παναγία Μητέρα του, η οποία όχι μόνο τον πιστευσε πριν να τον δεί και να τον κρατήσει στη μητρική της αγκάλη, αλλά και τον συνόδευσε σε όλη την επίγεια ζωή του σιωπηλή και με απόλυτη αφοσίωση. Πόνεσε και υπέφερε βλέποντάς τον να υφίσταται την κακία και την αγνωμοσύνη των ανθρώπων, τους οποίους θεράπευσε και ευεργέτησε, και αισθάνθηκε να συντρίβεται η μητρική της ψυχή, όταν τον είδε κρεμασμένο στον Σταυρό και άπνου μέσα στον τάφο.
Τα θαύματα της Παναγίας μας δεν αποτελούν μόνο απόρροια της πιστεως της προς τον Υιό της και Κύριό μας, αλλά αποτελούν και απόδειξη της απέραντης αγάπης της προς τους ανθρώπους. Ας μην ξεχνούμε ότι η πρώτη και μοναδική δημόσια παρέμβαση της Υπεραγίας Θεοτόκου προς τον Χριστό ήταν στον γάμο της Κανά, προκειμένου Εκείνος να κάνει το θαύμα της μετατροπής του ύδατος σε οίνο, προς χάρη των ανθρώπων, υποδεικνύοντάς του διακριτικά ότι το κρασί στον γάμο είχε εξαντληθεί. Και μπορεί ο Ιησούς να αρνήθηκε στιγμιαία να ικανοποιήσει το αίτημα της Παναγίας Μητέρας του, λέγοντάς της ότι «ούπω ήκει η ώρα μου», δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα μου, τελικά όμως έκανε το θαύμα που του ζήτησε η Μητέρα του για τους ανθρώπους.
Τα θαύματα της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελούν όμως και απόδειξη της αγάπης του Κυρίου μας προς τους ανθρώπους. Ο Χριστός μετά την Ανάστασή του και πριν να αναληφθεί στους ουρανούς διαβεβαίωσε τους μαθητές του ότι δεν θα τους αφήσει ορφανούς, αλλά θα μείνει μαζί τους «πάσας τας ημέρας της ζωής» τους. Και αυτή την υπόσχεσή του, η οποία δεν αφορούσε μόνο τους μαθητές και αποστόλους του αλλά και όλους εμάς που πιστεύουμε σ᾽ Αυτόν, την εκπληροί ο Χριστός και μέσω των θαυμάτων της Παναγίας Μητέρας του, η οποία όχι μόνο μεσιτεύει για χάρη μας στον Υιό της, αλλά επεμβαίνει και στη ζωή μας με τα θαύματά της, θεραπεύει τις ασθένειες και τους πόνους μας και μας παρηγορεί με τη μητρική της αγάπη.
Γι᾽ αυτό τιμώντας σήμερα την Υπεραγία Θεοτόκο ως Ζωοδόχο Πηγή, ας μην παραλείπουμε να την ευχαριστούμε για την προστασία που επιδαψιλεύει στην ασθένειά μας και ας μην παραλείπουμε να προστρέχουμε στη χάρη της και να την παρακαλούμε να θεραπεύει και τις δικές μας ασθένειες, ψυχικες και σωματικές, με τη βεβαιότητα ότι η Παναγία μας θα ανταποκριθεί στα αιτήματά μας, αρκεί και εμείς να ακολουθούμε τη μητρική συμβουλή που έδωσε και στους ανθρώπους κατά τον γάμο της Κανά, αυτό που τους είπε, το «Αυτού ακούετε», να ακούμε δηλαδη και να εφαρμόζουμε τις εντολές του Υιού της στη ζωή μας.