Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
23 Ιουνίου, 2022

Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

Διαδώστε:

Στο πλαίσιο των ΚΗ’ Παυλείων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουνίου 2022 στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βέροια, η εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με τίτλο: «Η συμβολή της μουσικής σε περιόδους κρίσης».

Στην αρχή, ο Αρχιμ. Μακάριος Λιακόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και κάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, να απευθύνει τον πατρικό χαιρετισμό του.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, έψαλλε διάφορους ύμνους υπό τη διεύθυνση του κ. Ιορδάνη Ζερδαλή, ενώ στο δεύτερο μέρος ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας υπό τη διεύθυνση του κ. Σωτηρίου Ζερδαλή.

Στην εκδήλωση την εισήγηση της κ. Τζωρτζίνας Αθανασίου Δρ. Γλωσσολογίας με θέμα: «Η συμβολή της μουσικής σε περιόδους κρίσης», ανέγνωσε ο κ. Χαράλαμπος Φανιάδης, μεταπτυχιακός φοιτητής της Γεωπονικής.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, απένειμε τα αναμνηστικά των «ΚΗ´ Παυλείων» στους συντελεστές της εκδήλωσης εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του για τη συμμετοχή τους και ανέφερε μεταξύ άλλων:

Συνεχίζοντας τις πολύ ωραίες καλ­­λιτεχνικές και μουσικές εκδη­λώσεις, τις οποίες διοργανώνει και φέτος η Ιερά Μητρόπολή μας στο πλαίσιο των ΚΗ´ Παυλείων, συγκε­ντρωθήκαμε απόψε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο για να ταξιδέ­ψουμε «Με τα φτερά της Ελλη­νικής Μουσικής».

Και όλοι ξέρουμε πόσο μεγάλα και δυνατά είναι τα φτερά της Ελλη­νικής Μουσικής, η οποία διαθέτει και μακρά ιστορία και αξιο­θαύμαστη παράδοση, και ακό­μη έχει συνδεθεί αδιάρρηκτα με την πορεία και την ιστορία του Έθνους.

Με τη μουσική πορεύθηκε ο Ελ­ληνισμός και στις εύκολες και στις δύσκολες ώρες της ιστορίας του, και στις χαρμόσυνες και τις θλι­βερές. Η μουσική βρισκόταν πα­ντοτε στην καθημερινότητά του, στη ζωή του. Στις ώρες τις ευχά­ριστες και τις ειρηνικές τον ανέ­παυε και τον ψυχαγωγούσε. Στις ώρες τις δύσκολες των κρίσεων ήταν το στήριγμα και η παρηγοριά του, συγχρόνως όμως και η έμπνευ­ση και η ενίσχυσή του για τον αγώνα που είχε να κάνει.

Με τη μουσική των εκκλησια­στι­κων ύμνων εξέφραζε την ικεσία του προς τον Θεό και ζητούσε τη βοήθειά του, αλλά και με τη μου­σική διετράνωνε την ευχαριστία και την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό και την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους για τις νίκες που του είχαν χαρίσει.

Αν ανατρέξει κανείς στις σελίδες της ιστορίας και της ζωής του Έθνους μας, θα συναντήσει ανα­ρι­θμητες τέτοιες στιγμές, αλλά και ύμνους και τραγούδια, που δεί­χνουν τον ρόλο τον οποίο διε­δρα­μάτισε η μουσική στη ζωή των πατέρων και των προγόνων μας για αιώνες. Και το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι αυτή η μουσική έγινε φορέας μνήμης, φορέας ιστορίας, και δεν παύει να μας συγκινεί και να μας ενθουσιάζει ακόμη και σήμε­ρα.

Στην αποψινή όμως εκδήλωση θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε και την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της διδάκτορος κ. Τζωρτζίνας Αθανα­σίου με θέμα τη μουσική και τη συμβολή της σε περιόδους κρίσεως.

Θα ήθελα, λοιπόν, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου τόσο στους καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητρο­πόλεως, που θα ψάλλουν υπό τη διεύθυνση του κ. Ιορδάνη Ζερδα­λη, όσο και στους συμμετέχοντες στην ορχήστρα παραδοσιακών ορ­γα­νων και τη χορωδία παρα­δο­σιακών τραγουδιών, υπό τη διεύ­θυνση και επιμέλεια του κ. Σω­τηρίου Ζερδαλή, που θα μας ταξι­δεύσουν με τα φτερά της μουσικής, και φυσικά στην ομιλήτριά μας κ. Τζωρτζίνα Αθανασίου.

Ευχαριστώ και όλους εσάς που είστε απόψε μαζί μας για να τιμή­σουμε και τον πρωτοκορυφαίο απόστολο Παύλο, τον ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, μια και φέτος συνεργαζόμαστε με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας και έχουμε κάνει μέχρι σήμερα πολύ ωραίες εκδηλώσεις.

Ας απολαύσουμε την αποψινή εκδήλωση.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Διαδώστε: