Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε σήμερα και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης στον Σταυρό Ημαθίας.
“H καθαρότητα της ζωής και η ταπείνωση, που χαρακτήριζαν τον άγιο Συμεών, θα πρέπει να φροντίζουμε να χαρακτηρίζουν και τη δική μας συμμετοχή στη θεία Λειτουργία. Θα πρέπει, δηλαδή, αφενός να προσπαθούμε να ζούμε μια ζωή σύμφωνη με το θέλημα και τις εντολές του Θεού, να διατηρούμε την ψυχή μας καθαρή κατά το δυνατόν από την αμαρτία, φροντίζοντας και να την καθαρίζουμε από τους ρύπους της μέσα στο μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως, αλλά και θα πρέπει να μετέχουμε στη θεία Λειτουργία με ταπείνωση, με συναίσθηση της αναξιότητός μας έναντι του Θεού και ζητώντας το έλεος και την χάρη του”, είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου:
«Αμέμπτως ιερουργήσας Κυρίω, ως θυσίαν λογικήν τον σον βίον … εν ταπεινώσει πολλή προσενήνοχας, τω Βασιλεί των ουρανών, Συμεών ιεράρχα».
Εορτάσαμε με τη σημερινή θεία Λειτουργία τη μνήμη του αγίου Συμεών, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του μυσταγωγού, τον οποίο τιμά η Αγία μας Εκκλησία σήμερα, μετά την εορτή του Σταυρού, και πανηγυρίζουμε ιδιαιτέρως στην ενορία σας.
Και εάν η θεία Λειτουργία είναι η βασική λειτουργική πράξη της Εκκλησίας μας για να τιμήσει τους αγίους της, αυτή έχει μία ξεχωριστή σημασία για τον εορταζόμενο άγιο Συμεών, ο οποίος αφιέρωσε όχι μόνο τη ζωή του στη θεία Λειτουργία, αλλά και τη μελέτησε και την ερμήνευσε με το υπέροχο έργο του. Και το έκανε, διότι γνώριζε τη μεγάλη σημασία που έχει η θεία Λειτουργία στη ζωή της Εκκλησίας και στη ζωή του κάθε πιστού.
Γνώριζε ότι η θεία Λειτουργία και η θεία Ευχαριστία αποτελούν το μέγα εκείνο μυστήριο, το οποίο τελείται κατ᾽ εντολή του Κυρίου εις ανάμνηση της ζωής του και του Μυστικού Δείπνου, και συγχρόνως το μυστήριο εκείνο με το οποίο ο πιστός κοινωνεί τον Χριστό, μεταλαμβάνει το Σώμα και το Αίμα του, ενώνεται μαζί του και λαμβάνει «φάρμακον αθανασίας».
Γνώριζε όμως ο άγιος Συμεών συγχρόνως πως συχνά οι χριστιανοί της εποχής του, όπως βέβαια και της δικής μας, δεν συνειδητοποιουσαν τη σημασία και την αναγκαιότητα της θείας Λειτουργίας για την εν Χριστώ ζωή, γι᾽ αυτό και είτε δεν εκκλησιαζόταν με συνέπεια είτε και όταν εκκλησιαζόταν, δεν συμμετείχαν στη θεία λατρεία με τον σωστό τρόπο.
Η μνήμη, λοιπόν, του αγίου Συμεών, είναι μία ευκαιρία για όλους μας να εξετάσουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας και να δούμε ποια είναι η σχέση μας με τη θεία Λειτουργία. Συμμετέχουμε σ᾽ αυτην και πως συμμετέχουμε; Και να αναθεωρήσουμε, εφόσον χρειάζεται, τη στάση μας και τη ζωή μας.
Η θεία Λειτουργία αποτελεί μία διαρκή πρόσκληση του Θεού για συνάντηση με τον άνθρωπο. Αποτελεί μία διαρκή πρόσκληση του Θεού για να μετάσχουμε στο δείπνο του, για να αισθανθούμε την παρουσία του δίπλα μας, για να πάρουμε τη χάρη του και να ενωθούμε μαζί του.
Και αν σε κάθε πρόσκληση που μας απευθύνει ένας συνάνθρωπός μας, πολύ δε περισσότερο ένα υψηλα ιστάμενο πρόσωπο, σπεύδουμε να ανταποκριθούμε και καυχώμεθα γι᾽ αυτή την πρόσκληση, κατανοούμε με πόση προθυμία και με πόση χαρά θα έπρεπε να ανταποκρινόμεθα στην πρόσκληση του Χριστού, και πόσο θα έπρεπε να ήμασταν ευγνώμονες για τη δυνατοτητα να μετέχουμε στη θεία Λειτουργία.
Αν συνειδητοποιούσαμε τι σημαίνει η θεία Λειτουργία και πόση είναι η χάρη και η ευλογία που παίρνουμε μετέχοντας σ᾽ αυτήν, θα φροντίζαμε όχι μόνο να εκκλησιαζόμεθα κάθε Κυριακή αλλά και όσο το δυνατόν τακτικότερα. Και αντί να ερχόμεθα λίγο πριν να τελειώσει ή μετά το Ευαγγέλιο ή τα Άγια, θα έπρεπε να σπεύδουμε να μην χάσουμε όχι μόνο την αρχή της θείας Λειτουργίας αλλά να μετέχουμε ακόμη και από τον Όρθρο.
Η αναγκαιότητα της συμμετοχής μας στη θεία Λειτουργία είναι το πρώτο και βασικό σημείο που μας υπενθυμίζει η σημερινή εορτή του αγίου Συμεών, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.
Το δεύτερο σημείο είναι αυτό που τονίζει ο ιερός υμνογράφος στο τροπάριο που προανέφερα.
Τι λέγει; «Αμέμπτως ιερουργήσας Κυρίω, ως θυσίαν λογικήν τον σον βίον … εν ταπεινώσει πολλή προσενήνοχας, τω Βασιλεί των ουρανων, Συμεών ιεράρχα». Υπήρξε, λέγει, άμεμπτος λειτουργός, ο οποίος προσέφερε ως θυσία στον Κύριο τη ζωή του και την προσέφερε μάλιστα με πολλή ταπείνωση.
Αυτά τα δύο στοιχεία, η καθαροτητα της ζωής και η ταπείνωση, που χαρακτήριζαν τον άγιο Συμεών, θα πρέπει να φροντίζουμε να χαρακτηρίζουν και τη δική μας συμμετοχή στη θεία Λειτουργία. Θα πρέπει, δηλαδή, αφενός να προσπαθούμε να ζούμε μια ζωή σύμφωνη με το θέλημα και τις εντολές του Θεού, να διατηρούμε την ψυχή μας καθαρή κατά το δυνατόν από την αμαρτία, φροντίζοντας και να την καθαρίζουμε από τους ρύπους της μέσα στο μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως, αλλά και θα πρέπει να μετέχουμε στη θεία Λειτουργία με ταπείνωση, με συναίσθηση της αναξιότητός μας έναντι του Θεού και ζητώντας το έλεος και την χάρη του.
Εάν προσερχόμεθα με αυτές τις δύο προϋποθέσεις στη θεία Λειτουργία και εάν επιθυμούμε και επιδιώκουμε να μετέχουμε σ᾽ αυτήν όσο πιο συχνά γίνεται, τότε θα έχουμε πλούσια τη χάρη και την ευλογία του Θεού, όπως την είχε και ο άγιος Συμεών, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, η οποία θα μας βοηθά να προοδεύουμε στην πνευματική ζωή αλλά και να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τους πειρασμούς της επιγείου ζωής μας, με τη δύναμη του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, του οποίου την Ύψωση εορτάσαμε χθες, αλλά και με τις πρεσβείες του αγίου Συμεών, του μεγάλου αυτού αγίου της Εκκλησίας μας, του οποίου έχουμε τη χάρη και την ευλογία να τιμούμε και να εορτάζουμε εδώ στον ναό σας, εδώ στο χωριό σας, που φέρει το όνομα του Σταυρού, και καθιερώσαμε να εορτάζουμε την εορτή του αγίου Συμεών, που είναι συνδεδεμένη με την εορτή του Σταυρού.
Έτσι παρακαλούμε τον Θεό να μας δίδει πλούσια τη χάρη του τιμίου Σταυρού για να μας σκέπει και να μας διαφυλάττει σε όλη μας τη ζωή, αλλά και ο άγιος Συμεών να πρεσβεύει για όλους μας και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που είναι στο σχολείο.
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ