Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
26 Ιουνίου, 2022

«ΚΗ’ Παύλεια»: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στη Νάουσα

Διαδώστε:

Την Κυριακή 26 Ιουνίου το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης, τελέστηκε Πολυρχιερατικό Συλλείτουργο με την συμμετοχή Αρχιερέων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που αφίχθηκαν στην Αποστολική Μητρόπολη της Βεροίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις καταληκτήριες εκδηλώσεις των ΚΗ΄ Παυλείων.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ (Εκκλησία Βουλγαρίας), Ζουγκντίντι και Τσαΐτσι κ. Γεράσιμος (Εκκλησία Γεωργίας), Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σιναΐας κ. Ιερώνυμος (Εκκλησία Ρουμανίας), Αμαθούντος κ. Νικόλαος (Εκκλησία Κύπρου) και Άσσου κ. Τιμόθεος, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Ακόμη, συμμετείχε ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμ. Ραφαήλ Γρίβας, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Αν. Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης και συνοδοί κληρικοί των Αρχιερέων.

Μετά την Θεία Λειτουργία οι Αρχιερείς και οι συνοδοί τους μετέβησαν στο Επισκοπείο της ηρωικής πόλεως και επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ναούσης, ενώ στις 6:00 μ.μ. θα παρευρεθούν στην έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των ΚΗ΄ Παυλείων, που θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεύτε οπίσω μου, και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων».

Αν συγκρίνει κανείς τις προσκλή­σεις και τις προκλήσεις της εποχής μας προς τον σύγχρονο άνθρωπο, προς τους νέους μας που αναζη­τούν προοπτική για το μέλλον τους, αλλά και τους μεγαλυτέρους οι οποίοι επιδιώκουν να αλλάξουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους, με την πρόσκληση την οποία ακούσαμε να απευθύνει στο σημερνό ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Χρι­στος στη θάλασσα της Γαλιλαίας προς τον Σίμωνα και τον Ανδρέα αλλά και τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, είναι βέβαιο ότι θα εκπλαγεί και θα εντυπωσιασθεί από την έκβασή της.

Ο Χριστός δεν συστήνεται ως Υιός του Θεού, δεν αυτοπροβάλ­λε­ται ως Μεσσίας και λυτρωτής του κόσμου, αλλά και δεν υπόσχεται πρωτοκαθεδρίες και βασιλείες, πλού­τη και ανέσεις σε αυτούς που καλεί να τον ακολουθήσουν.

«Δεύτε οπίσω μου», τους λέγει. Ελάτε πίσω μου, ακολουθείστε με, «και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώ­πων», και θα σας κάνω αλιείς ανθρώπων, θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων.

Αλιείς ήταν και οι τέσσερις, και μάλιστα εν ώρα εργασίας, η οποία θα τους εξασφάλιζε τον επιούσιο άρτο. Και όμως ο Χριστός τους κα­λεί να τον ακολουθήσουν, εγκα­τα­λείποντας τον σκοπό της ζωής τους, για να κερδίσουν κάτι που δεν μπορούσαν ούτε να το κα­τα­νοή­σουν. Τους ζητά να αφήσουν κάτι βέβαιο, κάτι συγ­κεκριμένο, κάτι απτό, για να τους χαρίσει κάτι που δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς είναι, δηλαδή «αλιείς ανθρώ­πων».

Και όμως, οι τέσσερις αδελφοί αντα­ποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση του Χριστού και «αφέντες τα δίκτυα ηκολούθησαν αυτώ». Και έγιναν αλιείς όχι απλώς ανθρώπων αλλά όλης της οικουμέ­νης, ακολουθώντας μία πρόσκλη­ση για άγνωστο προορισμό, μία πρόσκληση αντίθετη προς την ανθρώπινη λογική, που επιδιώκει τη σταθερότητα στη ζωή.

Κάτι ανάλογο έκανε όμως και ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύ­λος, ο ιδρυτής της τοπικής μας Εκκλησίας, τον οποίο τιμούμε όλον αυτόν τον μήνα, που κατ᾽ έθος αφιερώνουμε σ᾽ αυτόν σε εν­δει­ξη σεβασμού και ευγνωμο­συ­νης, με τα ΚΗ´ Παύλεια και με το ΚΗ´ Διεθνές Επιστημονικό Συνέ­δριο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, το οποίο έχει ως θέμα φέτος: «Ο Από­στολος Παύλος και η διαχείριση των κρίσεων», και αρχίζει σήμερα με την παρουσία των Σεβασμιωτά­των και Θεοφιλεστάτων εκπροσώ­πων του Οικουμενικού μας Πα­τριαρ­χείου, της Αγιωτάτης Εκκλη­σίας της Ελλάδος και των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, πολλοί από τους οποίους τιμούν με τη συμ­μετοχή τους στο σημερινό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και τη Νάουσα, που εορτάζει φέτος την επέτειο των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμά της και το μαρτύριο των Ναουσαίων Νεομαρ­τύρων αν­δρων, γυναικών και παίδων.

Τιμούμε, λοιπόν, τον μεγάλο από­στολο και «καθηγεμόνα ημών εν πίστει», διότι «ουκ απειθής εγέ­νετο τη ουρανίω οπτασία», αλλά στην πρόσκληση της φωνής του Κυρίου, που αποτελούσε μία μεγά­λη πρόκληση για τον διώκτη του Σαύλο, ανταποκρίθηκε και αυτός αμέσως, αλλάζοντας ριζικά την πορεία της ζωής του και ανοίγο­ντας και στον εαυτό του αλλά και σε όλους εμάς, οι οποίοι διά του κηρύγματός του πιστεύσαμε στον Χριστό, τον «χθες και σήμερον τον αυτόν και εις τους αιώνας», τον μόνο Σωτήρα και Λυτρωτή των ανθρώπων, τη θύρα της αιωνίου ζωής.

Πολλοί είναι αυτοί που απορούν από τότε και μέχρι σήμερα και διε­ρωτώνται τι είναι αυτό που παρα­κινεί τους ανθρώπους να ακολου­θήσουν τον Χριστό, να εγκαταλεί­ψουν τα πάντα για χάρη του, να μεταβάλλουν άρδην τον τρόπο της ζωής τους και να την θυσιάσουν ακόμη για την αγάπη του.

Πολλοί μπορεί να απορούν, γιατί ο απόστολος Παύλος μετεστράφη από ευσεβής Ισραηλίτης σε κήρυκα του Ευαγγελίου του Χριστού, υφιστάμενος τόσες ταλαιπωρίες και τόσους διωγμούς.

Πολλοί μπορεί να απορούν, γιατί ο σήμερα εορταζόμενος όσιος Δαβίδ ο αμυγδαλίτης, εγκατέλειψε την πατρίδα του στη Μεσοποταμία και ήλθε στη Θεσσαλονίκη για να μονάσει επάνω σε μία αμυγδαλή, αλλά και γιατί οι Ναουσαίοι Νεο­μάρτυρες στο Κιόσκι της πόλεως και στη Θεσσαλονίκη επέλεξαν το μαρτύριο από την άρνηση της πίστεως, και γιατί οι αγίες και ηρωίδες γυναί­κες της Αράπιτσας κρατώντας στα χέρια τα παιδιά τους έπεσαν στα παγωμένα νερά για να μην αρνη­θούν την αγάπη στον Χριστό και να διαφυλάξουν για χάρη του αγνή και καθαρή την ψυχή και το σω­μα τους.

Την απάντηση όμως στην απορία αυτή την δίδει εκ στόματος όλων ο άλλος πρωτοκορυφαίος απόστο­λος, ο απόστολος Πέτρος, τον οποίο είδαμε σήμερα να ακολουθεί τον θείο Διδάσκαλο.

Και η απάντησή του είναι ξεκά­θαρη και αφοπλιστική στην ερώ­τηση του Χριστού μήπως θέλουν να φύγουν από κοντά του. «Κύριε», λέγει, «προς τίνα απελευσόμεθα; ρήματα ζωής αιωνίου έχεις». Σε ποιόν άλλον να κατευθυνθού­με, αφού μόνο εσύ έχεις ρήματα ζωής αιωνίου. Μόνο η δική σου διδασκαλία μπορεί να μας οδη­γήσει στην αιώνιο ζωή.

Αυτή ας είναι και η δική μας απάντηση στην πρόσκληση του Χριστού. Γιατί ο Χριστός απευθύνει σε όλους μας πρόσκληση, όχι βε­βαια να εγκαταλείψουμε τα πάντα και να τον ακολουθήσουμε, όπως οι μαθητές του ή ο πρωτοκο­ρυ­φαίος απόστολος Παύλος, αλλά να εγκαταλείψουμε ο,τι στέκεται εμπό­διο στη σχέση μας μαζί του, ο,τι μας απομακρύνει από κοντά του, ο,τι μπορεί να μας στερήσει την αιώνιο ζωή, για την οποία ο ουρανοβάμων απόστολος Παύλος διέσχισε όλη την οικουμένη και έφθασε μέχρις εδώ και έγινε και δικός μας διδάσκαλος, ώστε να τον τιμούμε και φέτος με τα ΚΗ´ Παύ­λεια.

Κλείνοντας τις ταπεινές αυτές σκέψεις για τη σημερινή Κυριακή θα ήθελα να εκφράσω τις ολοκάρ­διες ευχαριστίες και την ευγνωμο­σύνη μου προς όλους τους Σεβα­σμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αγίους Αρχιερείς και τις κατά τόπους Εκκλησίες τις οποίες εκ­προ­σωπούν, γιατί και φέτος τιμούν την Ιερά Μητρόπολή μας και μαζί μας τον ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας, μέγιστο απόστολο Παύλο, με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους και στο σημερινό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και σε όλες τις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τι­μην του αγίου ενδόξου αποστόλου Παύλου.

Και εύχομαι ταπεινά διά των πρεσβειών και της χάριτός του να κατευθύνει ο ουρανοβάμων από­στο­λος όλους μας, και ιδιαιτέρως τους ιθύνοντες, στην επωφελή διαχείριση των κρίσεων που ταλαι­πωρούν τον κόσμο μας.

Ζούμε εσχάτως πολέμους, ακοές πολέμων, τόσα θλιβερά και τόσες κρίσεις, που μόνο Εκείνος μπορεί να μας βοηθήσει να τα ξεπεράσουμε. Και ας προσευχόμεθα ιδιαιτέρως όλη αυτοί οι πειρασμοί να καταπαύσουν, και οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί, για να δούμε όντως το πρόσωπο του Θεού.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

 

Διαδώστε: