Στο πλαίσιο της σειράς των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος», το απόγευμα της Πέμπτης, 25ης Απριλίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ανέπτυξε το θέμα: «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία: πρότυπο μετανοίας».
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Στη διαδικτυακή ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:
Πριν από πέντε εβδομάδες η Εκκλησία μας μας κάλεσε να αρχίσουμε μία πορεία, να αρχίσουμε μία πνευματική διαδρομή, μία διαδρομή πνευματικής προετοιμασίας για τη λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου.
Στη διαδρομή αυτή μας προέβαλε διάφορες ιερές μορφές θέλοντας να στηρίξει και να ενισχύσει την προσπάθειά μας. Την περασμένη Κυριακή, πέμπτη των Νηστειών, και ενώ μας χωρίζουν λίγες μόνο ημέρες από την εβδομάδα των αγίων Παθών, η Εκκλησία μας προσπάθησε να παρακινήσει όσους ακόμη παραμένουν αδρανείς και αδιάφοροι και να αφυπνίσει εκείνους που συνεχίζουν να παραμένουν αιχμάλωτοι των παθών και των αδυναμιών τους, που όλοι φέρουμε μέσα μας.
Με ποιόν τρόπο όμως προσπαθεί να το επιτύχει αυτό; Προβάλλοντας μία ιδιαίτερη μορφή της Εκκλησίας μας. Προβάλλοντας μία γυναίκα που ποτέ κανείς δεν θα πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει πρότυπο, μία γυναίκα που οι περισσότεροι από εμάς, εύκολοι κριτές των αδελφών μας, θα σπεύδαμε να την κατακρίνουμε και να την καταδικάσουμε, οικτείροντάς την για το κατάντημά της.
Και όμως αυτή η γυναίκα προβάλλεται από την Εκκλησία μας ως πρότυπο για όλους μας. Και προβάλλεται για πολλούς λόγους.
Προβάλλεται για να μας διδάξει το μέγα μάθημα της μετανοίας και τη δύναμή της.
Προβάλλεται για να μας διδάξει πως για τον Θεό και τη χάρη του δεν υπάρχουν όρια. Ο Θεός συγχωρεί τα πάντα και τους πάντες. Δεν λέει μέχρις εδώ συγχωρώ, αλλά από ένα σημείο και πέρα δεν συγχωρώ.
Προβάλλεται ακόμη για να μας διδάξει ότι η χάρη του Θεού προσφέρει ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους, και σε αυτούς που εμείς οι άνθρωποι συχνά καταδικάζουμε, αποδεικνύοντας έμπρακτα αυτό που ομολογεί ο ψαλμωδός Δαβίδ, ότι «τό ἔλεός σου καταδιώξει με πάσας τάς ἡμέρας τῆς ζωῆς μου».
Προβάλλεται ακόμη για να μας διδάξει να μην προτρέχουμε εμείς της κρίσεως του Θεού καταδικάζοντας τους αδελφούς μας, διότι ενδέχεται να βρεθούμε προ εκπλήξεων.
Η γυναίκα, λοιπόν, που προέβαλε την περασμένη Κυριακή η Εκκλησία μας είναι η οσία Μαρία η Αιγυπτία, η ζωή της οποίας αποτελεί επαλήθευση της διδασκαλίας της Εκκλησίας.
Με βάση τον λόγο του Ευαγγελίου θα πρέπει να εξετάζουμε και να διορθώνουμε τον εαυτό μας. Γι᾽ αυτό και θα πρέπει να διαβάζουμε το Ευαγγέλιο και να βάζουμε απέναντι στον λόγο του τον εαυτό μας, όπως τον βάζουμε μπροστά σαν ένα καθρέπτη, και να αφήνουμε τον λόγο του Θεού να μας κρίνει. Διότι η κρίση αυτή μας οδηγεί στη μετάνοια, όπως οδήγησε και την οσία Μαρία την Αιγυπτία. Και η μετάνοια μας οδηγεί στην πραγματική σχέση με τον Θεό και με την Εκκλησία.
Εύχομαι, λοιπόν, το παράδειγμα της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας που προέβαλε η Εκκλησίας μας την περασμένη Κυριακή να γίνει παράδειγμα ζωής για όλους μας, και αυτή η πορεία προς το πάθος του Χριστού που βαδίζουμε όλοι αυτή την περίοδο να μας χαρίσει πραγματική μύηση στο νόημα των παθών του Κυρίου, ώστε και εμείς πρόθυμα να αναλάβουμε τον σταυρό μας και να συσταυρώσουμε εαυτούς τω Κυρίω, για να απολαύσουμε τη χαρά της Αναστάσεως μαζί με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.