Σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο (κεκλεισμένων των θυρών) στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Βεργίνης επί τη εορτή των Αγίων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Θεσσαλονικέων.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του προς την μοναστική αδελφότητα εξήρε το γεγονός ότι οι δυο αδελφοί είχαν όμοιο ζήλο με εκείνο των Αποστόλων, λέγοντας: «Αποστόλων τον ζήλον επιδειξάμενοι επί τας χώρας των Σλάβων ευαγγελίου το φως διηυγάσατε λαμπρως θείω κηρύγματι», ψαλλει σήμερα πανηγυρικά η Εκκλησία μας επί τη μνήμη των αγίων ενδόξων ισαποστόλων και φωτιστων των Σλάβων, Κυρίλλου και Μεθοδίου, των Θεσσαλονικέων.
Και δεν υπάρχει μεγαλύτερος έπαινος και μεγαλύτερη τιμή από τη σύγκριση των δύο αυταδελφων με τους αποστόλους, την οποία κάνει ο ιερός υμνογράφος, αλλά και η διαβεβαίωση ότι οι δύο Θεσσαλονικείς αδελφοί μιμήθηκαν τον ζήλο των μαθητών του Κυρίου.
Αυτός ο ζήλος ήταν η κινητήρια δύναμη που τους έκανε να αφήσουν την αγαπημένη τους πατριδα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη δεύτερη πατρίδα τους, την Κωνσταντινούπολη, να εγκαταλείψουν όλα όσα μπορούσαν να ζήσουν και να απολαύσουν χάρη στην ευγενική τους καταγωγή και τη μόρφωσή τους, και να πορευθούν σε άγνωστες χώρες, να πορευθούν σε λαούς που ζούσαν όντως εν χώρα και σκιά θανάτου, σε λαούς που λάτρευαν τα είδωλα και δεν διέθεταν ούτε παιδεία ούτε πολιτισμό ούτε καν γραπτή γλώσσα.
Και όμως οι δύο αδελφοί, οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, δεν τα υπελόγισαν όλα αυτά, δεν υπελογισαν ούτε τις δυσκολίες του εγχειρήματος ούτε τον κόπο, αλλά κάνοντας υπακοή στην Εκκλησία, κάνοντας υπακοή στον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τον Μέγα Φωτιο, ανέλαβαν αυτή την ιεραποστολική πορεία για να κηρύξουν το ευαγγέλιο του Χριστού στους Σλαβικούς λαούς.
Και το κατόρθωσαν, παρά τα εμπόδια που συνάντησαν, παρά τα προβλήματα και τις παγίδες που τους έστησαν διάφοροι, οι οποίοι επεδίωκαν να εκμεταλλευθούν το εργο τους και να προσελκύσουν στη σφαίρα της δικής τους εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας τους νεοφώτιστους Σλάβους. Το κατόρθωσαν με τον αποστολικό τους ζήλο.
Τι είναι όμως ζήλος και πώς τον έδειξαν οι εορταζόμενοι άγιοι;
Ζήλος είναι, λένε οι πατέρες, η σφοδρή επιθυμία του καλού. Είναι ο πολύ μεγάλος πόθος για κάτι, που κάνει την ψυχή να φλέγεται και να το ζητά.
Και όταν κανείς φλέγεται από τον πόθο και την επιθυμία για κατι, τότε δεν υπολογίζει τίποτε. Ειναι προσηλωμένος μόνο σε αυτό που θέλει να επιτύχει. Έχει συγκεντρωμένο τον νού του, τις αισθησεις του, όλο τον εαυτό του σε εκείνο το οποίο επιθυμεί και το οποίο επιδιώκει.
Για τους δύο αγίους αυταδέλφους ισαποστόλους άγιο Κύριλλο και Μεθόδιο ο σκοπός ήταν να κηρύξουν τον Χριστό και να κερδίσουν στην πίστη του τους σλαβικούς λαούς. Εφλέγοντο από την επιθυμία να τους μεταδώσουν το Ευαγγέλιο του Χριστού. Ήθελαν να τους κάνουν «τεκνα φωτόμορφα της Εκκλησιας». Ήθελαν να τους φέρουν στην πνευματική μανδρα της Εκκλησίας, εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία του Κυρίου.
Γι᾽ αυτό και τίποτε δεν μπορούσε να καταβάλει τη θέλησή τους. Τιποτε δεν ηταν ικανό να ανακόψει την προσπαθειά τους. Τίποτε δεν ήταν δυνατό να τους κάνει να λυγίσουν και να εγκαταλείψουν το έργο τους.
Έκαναν αυτό που έκαναν και οι μαθητές του Κυρίου, οι δώδεκα αποστολοι, οι οποίοι γεμάτοι ζήλο και αγάπη προς τον διδάσκαλό τους αλλά και προς τους ανθρώπους διετρεξαν ολόκληρη την τότε γνωστή οικουμένη, για να κηρύξουν το Ευαγγέλιό του, και κατόρθωσαν δώδεκα άνθρωποι, αυτοί, να αλλαξουν τον κόσμο.
Ο ζήλος των εορταζομένων αγίων αυταδέλφων δείχνει, λοιπόν, την αγάπη τους προς τον Χριστό. Προσφέρει όμως και σε μας ένα ασφαλες κριτήριο, για να γνωρίζουμε πόση είναι η δική μας αγάπη και ο δικός μας ο ζήλος.
Βεβαίως, ο Χριστός δεν ζητά από εμάς να κηρύξουμε το ευαγγέλιό του σε άλλους λαούς ή να γίνουμε ιεραπόστολοι σε μακρινές χώρες, ζητά, όμως, εάν θέλουμε να είμεθα και εμείς γνήσιοι μαθητές του, να φλέγει την ψυχή μας ο ζήλος Του. Διότι πολλές φορές νομίζουμε ότι αγαπούμε τον Χριστό και με ευκολία διαβεβαιώνουμε και τον εαυτό μας γι᾽ αυτό, αλλά μας λείπει ο ζήλος, και η αγάπη μας παραμένει στα λόγια.
Αν αρκούμεθα μόνο στις τυπικές μας υποχρεώσεις ως μέλη της Εκκλησίας ή τις κάνουμε και αυτές κάποιες φορές με δυσκολία και δυσανασχετώντας ή ακόμη και προσπαθώντας να τις περιορίσουμε ή και να τις αποφύγουμε, σημαίνει ότι μας λείπει ο ζήλος.
Ο πιστός που έχει στην ψυχή τον ζήλο των αποστόλων, τον ζήλο των αγίων, έχει μία ψυχή που φλέγεται και επιθυμεί διακαώς να ευρίσκεται με τον Χριστό, να εργάζεται για τον Χριστό, να υπακούει στο θέλημα του Χριστού, να κάνει ό,τι μπορεί για να ευαρεστήσει ενώπιόν του.
Αυτό έκαναν οι εορταζόμενοι άγιοι ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος και με τη ζωή τους και με το έργο, και αυτό προτρέπουν και εμάς να κάνουμε, ακολουθωντας το παράδειγμά τους, εάν θελουμε να τους τιμούμε επαξίως και να έχουμε τη χάρη και την ευλογία του Θεού στη ζωή μας. Όπως εκείνοι ετίμησαν και τον Χριστό αλλά και την Ελλάδα και την πατρίδα τους, τη Θεσσαλονίκη, έτσι και εμείς θα πρέπει, τιμώντας τους αγίους μας, να μιμηθούμε τον ζήλο τους, να μιμηθούμε την αγάπη τους και για τον Χριστό και για τον άνθρωπο».