Ο Μητροπολίτης Βεροίας για τις αρετές του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα Κυριωτίσσης Βεροίας το απόγευμα της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου 2024.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στις αρετές και τα χαρίσματα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Σάββα θεόφρον, ἐγκρατείας λύχνος ἄσβεστος … πύργος ἀκλόνητος τῆς ὑπομονῆς», ψάλλει ο ιερός υμνογράφος προς τιμήν του εορταζομένου μεγάλου οσίου της Εκκλησίας μας, του οσίου Σάββα του ηγιασμένου, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των οσίων και θεοφόρων πατέρων, οι οποίοι «ταῖς τῶν δακρύων» αυτών «ροαῖς τῆς ἐρήμου τό ἄγονον ἐγεώργησαν».
Και δεν την κατέχει, επειδή το επεδίωξε, αλλά επειδή με τους πολυετείς και επίμονους ασκητικούς του πόνους και αγώνες ανήλθε την ουρανοδρόμο κλίμακα της αγιότητος και έφθασε δι᾽ αυτής μέχρι τον Θεό.
Πολλές οι αρετές και αναρίθμητα τα χαρίσματα που στόλιζαν την καθαρή από την άσκηση ψυχή του οσίου. Θα εστιάσουμε όμως σε δύο από αυτές οι οποίες είναι απαραίτητες και αναγκαίες και για τη δική μας ζωή, και για τη ζωή του κάθε ανθρώπου.
Η πρώτη είναι η εγκράτεια. Ας μην βιαστούμε να πούμε ότι η αρετή αυτή δεν αφορά εμάς που ζούμε και αγωνιζόμαστε στον κόσμο αλλά μόνο τους μοναχούς και τους ασκητές που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια και αφοσιώθηκαν στον Θεό, γιατί η αρετή της εγκρατείας είναι βασική και θεμελιώδης για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο. Είναι βασική και θεμελιώδης για κάθε άνθρωπο που δεν θέλει να είναι έρμαιο των παθών του, για κάθε άνθρωπο που δεν επιθυμεί να άγεται και να φέρεται από τις αδυναμίες του.
Η εγκράτεια είναι το χαλινάρι εκείνο που συγκρατεί τις παρορμήσεις μας, ώστε να μην παρασυρόμεθα από αυτές, αλλά να βαδίζουμε τον δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε και να μην τον εκθέτουμε στον κίνδυνο να παρεκτραπεί και να καταποντισθεί.
Δεν υπάρχει αρετή και δεν υπάρχει κανένα καλό το οποίο μπορούμε να επιτύχουμε στη ζωή μας χωριά την εγκράτεια, γιατί ο άνθρωπος, εξαιτίας του προπατορικού αμαρτήματος, έχει μία φυσική ροπή προς το κακό. Ελκύεται από αυτό, γιατί του φαίνεται πιο εύκολο, πιο ευχάριστο, πιο ανώδυνο. Αν δεν έχει την εγκράτεια να κυριαρχήσει στην επιθυμία του, να κυριαρχήσει στη θέληση του, τότε παρασύρεται και οδηγείται στο κακό και την αμαρτία.
Εγκράτεια χρειάζεται για να μην οργίζεσαι, για να μην υπερηφανεύεσαι, για να μην πέφτεις στον πειρασμό της πλεονεξίας και της κατακρίσεως. Εγκράτεια χρειάζεται για να μπορείς να νηστεύεις, για να μπορείς να προσεύχεσαι, για να μπορείς να διατηρείς την ψυχή σου καθαρή από τις επιρροές και τις επιδράσεις του κόσμου, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορείς να κάνεις ούτε τα στοιχειώδη βήματα στην πνευματική ζωή.
Αν όμως η εγκράτεια είναι η αρχή και το θεμέλιο της πνευματικής ζωής, η υπομονή είναι η αρετή που χρειάζεται για να προοδεύσουμε σ᾽ αυτήν. Διότι η υπομονή είναι αυτή που μας βοηθά να μην απογοητευόμαστε, όταν συναντούμε δυσκολίες και πειρασμούς και αντιξοότητες, και να μην εγκαταλείπουμε τον αγώνα. Η υπομονή είναι αυτή που χρειάζεται για να συνεχίζουμε την προσπάθεια με χαρά, ανεξάρτητα από το τι λέγουν οι άλλοι γύρω μας, μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας. Η υπομονή μας χρειάζεται και όταν παρά την προσπάθειά μας αποτυγχάνουμε και όταν παρά τον αγώνα μας πέφτουμε, ώστε να σηκωνόμαστε και πάλι και να αρχίζουμε μία νέα προσπάθεια.
Η υπομονή μας είναι απαραίτητη, γιατί ο πνευματικός αγώνας αλλά και ο κάθε αγώνας στη ζωή μας, δεν είναι υπόθεση λίγων ημερών ή λίγων μηνών, αλλά είναι μαραθώνιος. Είναι αγώνας που διαρκεί σε όλη μας τη ζωή, και χωρίς αυτήν δεν θα τον ολοκληρώσουμε ποτέ.
Γι᾽ αυτό και εμείς ας οπλισθούμε με την αρετή της εγκρατείας και της υπομονής και ας «τρέχουμε τόν προκείμενον ἡμῖν ἀγῶνα», και τον πνευματικό και τον καθημερινό αγώνα της ζωής μας, έχοντας πάντοτε ως πρότυπο το παράδειγμα της ζωής των αγίων μας, και ιδιαιτέρως του εορταζομένου σήμερα οσίου Σάββα του ηγιασμένου, ο οποίος στην έρημο της Παλαιστίνης αγωνίσθηκε σε όλη του τη ζωή με υπομονή και καρτερία μέσα σε σκληρές και δύσκολες και απαράκλητες συνθήκες, υπομένοντας την έλλειψη και των απολύτως αναγκαίων για τη ζωή του ανθρώπου. Και έτσι νίκησε τη σάρκα και τις απαιτήσεις της. Νέκρωσε τον παλαιό άνθρωπο και υπέταξε το θέλημά του στο θέλημα του Θεού, και φάνηκε ισχυρός έναντι των πειρασμών και των θλίψεων, αλλά και έναντι των απλών και καθημερινών προβλημάτων της ζωής, ώστε να απολαμβάνει τώρα τη μακαριότητα της αιωνίου ζωής κοντά στον Θεό, στην οποία αναμένει και όλους εμάς που ήλθαμε απόψε για να εορτάσουμε και να πανηγυρίσουμε την ιερά μνήμη του, αλλά και να ζητήσουμε τις πρεσβείες και την ευλογία του.
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει «Τιμή ἁγίου μίμησις τῆς ζωῆς αὐτοῦ». Αν θέλουμε πράγματι να τιμήσουμε τον μέγα όσιο της Εκκλησίας μας, τον άγιο Σάββα, ας αγωνισθούμε με την εγκράτεια και με την υπομονή να πλησιάσουμε τη ζωή του.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.