Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον «Χώρο Τεχνών» του Δήμου Βεροίας η εναρκτήρια καλλιτεχνική εκδήλωση των ΚΗ´ Παυλείων με τίτλο: «Τραγουδώντας για την Πατρίδα».
Το βράδυ της Κυριακής 5ης Ιουνίου, στην αρχή της εκδήλωσης, ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Ειρηνουπόλεως Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και παρουσίασε τις χορωδίες.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έψαλε ο Βυζαντινός χορός ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ» από τον Βόλο εκκλησιαστικούς ύμνους, υπό τη διεύθυνση της κ. Σέβης Μαζέρα, δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας, πιανίστα και διπλωματούχου της βυζαντινής-εκκλησιαστικής μουσικής.
Στο δεύτερο μέρος η χορωδία «Μουσική Πολυφωνία» του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και Χορωδίας Βεροίας ερμήνευσε υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχάλη Κολοκοτρώνη και της κ. Ειρήνης Κουρκούλη τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή και την αφιέρωση των ΚΗ´ Παυλείων στην επέτειο αυτή.
Την εκδήλωση έκλεισε ο ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της εκδήλωσης, ευχαρίστησε από καρδίας τους συντελεστές της και απένειμε στους χοράρχες το χρυσό μετάλλιο των Παυλείων και στα μέλη των χορωδιών αναμνηστικά των ΚΗ´ Παυλείων.
Στη συνέχεια τίμησε με το χρυσό μετάλλιο των Παυλείων τους κ.κ. Παύλο Πυρινό και Ιωάννη Αβραμίδη και την κ. Μαίρη Αμοιρίδη για την πολυετή προσφορά τους στο Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βεροίας.
Την έναρξη των ΚΗ´ Παυλείων τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου.
Η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας
Απολαύσαμε απόψε μία υπέροχη μουσική πανδαισία, απολαύσαμε ύμνους βυζαντινούς και μελωδίες που άγγιξαν την ψυχη μας και έκαναν τις εσώτερες χορδες της να πάλλονται από συγκίνηση και από ενθουσιασμό.
Απολαύσαμε ήχους εναρμόνιους, μέλη αργά, βυζαντινά, που μας ταξίδευσαν στο παρελθόν, στις εποχες των μεγάλων δασκάλων της ψαλτικής τέχνης, αλλά και μουσικές που μας μετέφεραν στις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων μας και όχι μόνο.
Με τους ύμνους ευχαριστήσαμε και δοξάσαμε τον Θεό μαζί με τις καλλίφωνες ψάλτριες του χορού «Άδουσαι», από τον Βόλο, που για πρώτη φορά επισκέπτονται την Ιερά Μητρόπολή μας και τη Βέροια συμμετέχοντας στην εναρκτήρια καλλιτεχνική εκδήλωση των ΚΗ´ Παυλείων.
Ευχαριστήσαμε με τις δικές τους φωνές τον Θεό και τον πρωτοκορυφαίο απόστολο Παύλο που μας αξιώνει για 28η χρονιά να του αφιερώσουμε αυτό τον κύκλο των εκδηλώσεων, μετά την πανδημία που μας ταλαιπώρησε τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Τις ευχαριστούμε θερμά και τις συγχαίρουμε από καρδίας, γιατί υπό τη διεύθυνση της κ. Σέβης Μαζέρα, διδάκτορος Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχου της Βυζαντινής Μουσικής και πιανίστα, καλλιεργούν με τόση επιτυχία την βυζαντινή παράδοση της εκκλησιαστικης μας μουσικής και μυούν τους ακροατές τους, όπως και εμάς απόψε, στα μυστικά της βυζαντινης μουσικής, που ανεβάζει τον άνθρωπο στον ουρανό και τον βοηθά να προσεγγίσει τον Θεό.
Τις συγχαίρουμε για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και τις ευχαριστούμε για την παρουσία τους στη σημερινή εκδήλωση.
Δεν ήταν όμως μόνο οι ουράνιες βυζαντινές μελωδίες των ύμνων που μας συνεπήραν προ ολίγου. Ήταν και τα τραγούδια που μας τραγούδησαν τα μέλη της χορωδιας του Συλλόγου Φίλων Μουσικης και χορωδίας της Βεροίας «Μουσική πολυφωνία», υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχαήλ Κολοκοτρώνη και της κ. Ειρήνη Κουρκούλη. Τραγούδια που όλοι μας, μικρότεροι και μεγαλύτεροι, έχουμε καλά φυλαγμένα στα τρίσβαθα της καρδιάς μας και της μνήμης μας, και απόψε ανέβηκαν στα χείλη μας.
«Τραγουδώντας για την πατρίδα», ήταν ο τίτλος που δώσαμε στην αποψινή εναρκτήρια μουσική εκδήλωση, με την οποία εγκαινιάσαμε τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των ΚΗ´ Παυλείων, τα οποία διοργανώνει και φέτος η Ιερά Μητρόπολή μας προς τιμήν του ιδρυτού της, του αγίου ενδόξου και πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου.
Ο λόγος αυτής της επιλογής είναι προφανής, καθώς με τα φετινά Παύλεια μαζί με τον μεγάλο απόστολο της Ελλάδος, που τιμήσαμε ιδιαιτέρως απόψε με τους ύμνους του πρώτου μέρους, τιμούμε και μία θλιβερή και τραγική επέτειο για τον Ελληνισμό, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Η Μικρά Ασία, από όπου το 1922 ξεριζώθηκαν με βίαιο τρόπο οι πατέρες μας, είναι ένας τόπος αρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τον Ελληνισμό, αλλά και με τον ιδρυτη της τοπικής μας Εκκλησίας και απόστολο της Ελλάδος, τον μέγα απόστολο Παύλο.
Στις πόλεις της, την Έφεσο, τη Μίλητο, τα Λύστρα, την Πέργη, το Ικόνιο, τη Δέρβη, την Τρωάδα, ο απόστολος των Εθνών κήρυξε, ίδρυσε Εκκλησίες, κέρδισε συνεργάτες και συνεκδήμους, έστειλε επιστολές.
Στις πόλεις της ο Ελληνισμός έζησε και άκμασε, δημιούργησε πολιτισμό αξιοζήλευτο, έγραψε ιστορία. Μία ιστορία που δεν σβηνεται, που δεν χάνεται, γιατί όχι μόνο οι Μικρασιάτες αλλά και όλοι οι Ελληνες την κρατούν και θα την κρατούν βαθειά μέσα στην ψυχή τους και θα την θυμούνται πάντα «τραγουδώντας για την πατρίδα».
Γι᾽ αυτό και θέλω να συγχαρώ και τη δεύτερη χορωδία, τη «Μουσική πολυφωνία», που μας έδωσε και απόψε τη χαρά να την απολαύσουμε, όπως και πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, να τραγουδά παραδοσιακα και άλλα τραγούδια για την πατρίδα και μάλιστα σε συνδυασμό με τους βυζαντινούς ύμνους που μας έψαλε ο χορός «Άδουσαι».
Ευχαριστώ για ακόμη μία φορά θερμότατα τα μέλη και τους χοράρχες και των δύο χορωδιών για την παρουσία τους στην εναρκτήρια αυτή εκδήλωση των ΚΗ´ Παυλείων. Αξίζουν το πιο θερμό μας χειροκρότημα.
Στο τέλος της αποψινής αυτής λαμπρής εκδηλώσεως θα ήθελα να ευχαριστήσω τέσσερις συμπολίτες μας για την προσφορά τους στον άνθρωπο και στην τοπική κοινωνία. Τέσσερις εκλεκτούς συνεργάτες της Ιεράς μας Μητροπόλεως που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά τόσο στο τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ιδιαιτέρως κατά τη θητεία μου ως προέδρου του, όσο και γενικότερα με πολλούς τροπους επί πολλά χρόνια.
Ο κ. Παύλος Πυρινός, θεολόγος και λυκειάρχης, άρχοντας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, προσέφερε πολλά και ως μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής του ιερού ναού του πολιούχου μας αγίου Αντωνίου, στον οποίο την περίοδο εκείνη σε συνεργασία με τον προϊστάμενο και τους ιερείς και το Συμβούλιο ολόκληρο προσέφεραν την αγιογράφηση του ναού, αλλά και ως αντιπρόεδρος και προεδρος του Ερυθρού Σταυρού Βεροίας. Ένας πολύτιμος συνεργάτης μου πάντοτε, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα προσέφερε και πολύτιμα βιβλία και ιστορικά χειρόγραφα από την προσωπική συλλογή του, και τα οποία εκτίθενται στο «Παύλειο Κειμηλιαρχείο».
Ο κ. Ιωάννης Αβραμίδης προσέφερε επίσης πολλά ως ιατρός και ως μέλος του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, εργαζομενος αφιλοκερδώς και ανιδιοτελως για την τοπική κοινωνία και τους συνανθρώπους μας. Μοναχοί, μοναχές, τον γνωρίζουμε πολύ καλά από τις επισκέψεις του και τη φροντίδα τους.
Ο τρίτος είναι ο κ. Απόστολος Στεργίου, ο οποίος με τις δικές του γνώσεις και τη δική του εξειδίκευση προσέφερε εθελοντικά και αυτος πολλά και στον Ελληνικό Ερυθρο Σταυρό και στην πόλη μας.
Και φυσικά δεν θα ήταν δυνατόν να μην τιμήσω την κ. Μαίρη Αμοιρίδου, η οποία ταύτισε τη ζωή της με την προσφορά στον συνάνθρωπο και στον Ερυθρό Σταυρό.
Και οι τέσσερις αξίζουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη όλων μας.
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ