Στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο τo Σάββατο 28 Αυγούστου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Κοινό το αίτημα, κοινή η προσευχή που απευθύνουμε προς την Παναγία Παρθένο, καθώς αυτή αίρεται, καθώς αυτή μεθίσταται από τα επίγεια προς τα επουράνια, μαζί με τον ιερό υμνογράφο: «σῴζοις ἀεί, Θεοτόκε, τήν κληρονομίαν σου».
Κληρονομία της Θεοτόκου είμαστε όλοι εμείς, όσοι πιστεύουμε στον Υιό της. Κληρονομία της Θεοτόκου είμαστε όλοι εμείς, όσοι την τιμούμε ως την αειπάρθενο Θεομήτορα. Κληρονομία της Θεοτόκου είμαστε όλοι εμείς, τα κατά υιοθεσία τέκνα της, όσα ο Υιός της εμπιστεύθηκε στη μητρική της αγάπη. Και το αίτημα που της απευθύνουμε, το αίτημα που διατυπώνει εξαιρετικά εύστοχα ο ιερός υμνογράφος, δεν είναι ούτε απλό ούτε μονοσήμαντο. Το «σώζοις» εκφράζει πρωτίστως το αίτημά μας για την αιώνια σωτηρία, που θα μας εξασφαλίσει την αιώνια ζωή και τη συνάντησή μας μαζί της στον ουρανό.
Αυτό είναι το μείζον και κυρίαρχο θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί και για το οποίο θα πρέπει να παρακαλούμε την Παναγία μας, διότι αυτή όντως διά των πρεσβειών της μπορεί να μας την εξασφαλίσει.
Όμως ως άνθρωποι που ζούμε στον κόσμο έχουμε ανάγκη από τη σωστική επέμβαση της Παναγίας και για πολλά άλλα καθημερινά και εφήμερα πράγματα. Έχουμε ανάγκη τη σωστική επέμβαση της Παναγίας μας για να μας λυτρώσει από ασθένειες και προβλήματα, από θλίψεις και πειρασμούς. Έχουμε ανάγκη τη σωστική επέμβαση της Παναγίας μας για να προστατεύσει το Γένος μας από κινδύνους και περιστάσεις, από ορατούς και αοράτους εχθρούς. Έχουμε ανάγκη την επέμβαση της Παναγίας μας για να σώσει τη χώρα μας και τον κόσμο ολόκληρο από την κρίση που τον ταλαιπωρεί και από τις ποικίλες φυσικές καταστροφές που τον απειλούν, από τους πολέμους που δημιουργούν χιλιάδες θύματα, από την πανδημία του κορωνοϊού που προκάλεσε και προκαλεί τόσο πόνο και τόσα προβλήματα και μας έχει στερήσει τόσους αδελφούς μας.
Γι᾽ αυτό και σήμερα που τιμούμε την Κοίμηση της, που τιμούμε την Παναγία μας, όπως έκαναν και οι πατέρες μας κάθε χρόνο στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας μας στο όρος Μελά του Πόντου, επαναλαμβάνουμε με συγκίνηση και κατάνυξη τη μυστική δέηση τους, όπως την εκφράζει ο ιερός ποιητής του κανόνος της εορτής: «Εἰς οὐρανίους θαλάμους πρός τόν Υἱόν ἐκφοιτῶσα, σῴζοις ἀεί, Θεοτόκε, τήν κληρονομίαν σου».
Εγκαταλείπει σήμερα σωματικώς η Παναγία τον φθαρτό κόσμο και ανέρχεται στους ουρανίους θαλάμους, ανέρχεται στον ουράνιο οίκο του Θεού Πατρός, ολοκληρώνοντας την πορεία της ζωής της.
Από τον επίγειο οίκο του Θεού, τον ναό του, είχε ξεκινήσει, άλλωστε, τη ζωή της, όταν τριετίζουσα την εμπιστεύθηκαν οι γονείς της στους ιερείς. Στη συνέχεια, ανεδείχθη η ίδια οίκος και ενδιαίτημα του Θεού, καθώς αξιώθηκε να είναι Εκείνη που δάνεισε την ανθρώπινη σάρκα στον Υιό του, Εκείνη που τον φιλοξένησε στα σπλάγχνα της, Εκείνη που τον κράτησε στις μητρικές της αγκάλες.
Και τώρα, έχοντας ολοκληρώσει το έργο της ζωής της, ανεβαίνει για να ζήσει αιωνίως στην ουράνια Ιερουσαλήμ, στην αχειροποίητη σκηνή του Θεού, κοντά στον Υιό της.
Και αυτή την άνοδό της τιμούμε και πανηγυρίζουμε σήμερα εν ευφροσύνη, γιατί πιστεύουμε ότι η στοργική Μητέρα του Κυρίου και των ανθρώπων, γίνεται τώρα εύγλωττη και ακοίμητη πρέσβειρα όλων μας προς τον Υιό της, στον θρόνο του οποίου παρεδρεύει δεομένη υπέρ των τέκνων της. Δεομένη για όλους τους ανθρώπους που την ευσεβούνται και την αγαπούν. Για όλους εκείνους που την τίμησαν και την διακόνησαν στα μοναστήρια και τους ναούς της. Για όλους εκείνους που εμπιστεύθηκαν τη ζωή τους στην κραταιά της προστασία· αλλά και για όλους εκείνους που στις δύσκολες στιγμές του ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες του Πόντου δεν εγκατέλειψαν το ιερό εικόνισμα της, αλλά το πήραν μαζί τους στη νέα πατρίδα και ανήγειραν εδώ τον νέο οίκο της, και αντλούσαν και αντλούν από αυτό δύναμη και παρηγορία.
Αδελφοί και πατέρες, τιμώντας σήμερα την Παναγία μας και προσκυνώντας την ιερή και θαυματουργό εικόνα της Σουμελιωτίσσσης, ας επαναλάβουμε για άλλη μία φορά μαζί με τον ιερό υμνογράφο τη δέηση μας προς την χάρη της λέγοντας: «σῴζοις ἀεί, Θεοτόκε, τήν κληρονομίαν σου». Και ας είμαστε βέβαιοι ότι η Παναγία μας θα ανταποκριθεί στο αίτημά μας. Αμήν”.